News

Se schimbă sistemul de imigrație în Marea Britanie! Cei ce doresc să trăiască în Regatul Unit trebuie să obțină 70 de puncte în urma unei „examinări”

13.07.2020 | 17:23
ADVERTISEMENT

Marea Britanie a prezentat un nou sistem de imigrație, care schimbă regulile pentru cei ce doresc să se stabilească în Regatul Unit.

Noul sistem de imigrație va fi valabil de anul viitor și este un sistem pe bază de puncte care favoriează „cei mai buni oameni din întreaga lume”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, din cauza pandemiei de Covid-19, criteriile de imigrație pot suferi schimbări, potrivit unui anunț al ministrului de Interne Priti Patel.

Sistemul de imigrație din Marea Britanie se schimbă radical din 2021

Așadar, imediat după perioada de tranziție post-Brexit, angajații din Marea Britanie vor fi încurajați să investească în lucrători din Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Noul sistem va fi implementat în 1 ianuarie 2021 și va pune oficial capăt libertății de circulație cu Uniunea Europeană, potrivit Digi 24.

Angajații din țările din Uniunea Europeană vor fi puși pe picior de egalitate cu cei din afara UE și vor fi nevoiți să obțină 70 de puncte dacă doresc să se stabilească în Marea Britanie și să lucreze acolo.

ADVERTISEMENT

Punctele vor fi acordate în funcție de îndeplinirea unor criterii estențiale precum o ofertă de muncă existentă, deținerea unei diplome relevante pentru domeniul în care solicitantul vrea să muncească, cunoașterea limbii engleze sau un salariu de peste 22.000 de lire sterline pe an.

Angajații din domeniul asistenței medicale sau ingineriei civile vor avea puncte suplimentare, în condițiile în care Guvernul e determinat să stopeze imigrația slab calificată.

ADVERTISEMENT

Într-un moment în care un număr mare de oameni din Marea Britanie își caută de lucru, noul sistem bazat pe puncte va încuraja angajatorii să investească în forța de muncă din Marea Britanie, în loc să se bazeze pur și simplu pe forța de muncă din străinătate.

Dar facem și schimbările necesare pentru ca angajatori să-i atragă pe cei mai buni profesionișit din întreaga lume să vină în Marea Britanie”, a explicat ministrul Patel.

Personalul medical va fi favorizat de sistem și va primi permis de ședere în regim de urgență și va plăti taxe de imigrare mai mici. Nu același lucru se poate spune despre asistenții sociali sau îngrijitorii care doresc să plece în Marea Britanie.

Mai mult, studenții străini vor fi încurajați să rămână în Marea Britanie cel puțin 2 ani de la absolvire, în speranța că nu vor mai pleca niciodată în Regat.

Potrivit Reuters, punctajul se va calcula după următoarele criterii, pe scurt:

  • 20 de puncte pentru o ofertă de angajare;
  • 20 de puncte pentru locul de muncă la nivelul calificării;
  • 10 puncte pentru cunonștințe de engleză corespunzătoare;
  • 20 de puncte pentru un salariu de peste 26.000 de lire anual (maximul luat în considerare);
  • 20 de puncte pentru orice salariu cu 10% mai mic față de 26.000 de euro anual;
  • 10 puncte cu până la 20% din salariul de 26.000 de lire;
  • 0 puncte dacă salariul e mai mic cu 21% decât cel de 26.000 de lire anual;
  • 20 de puncte pentru angajarea într-un domeniu cu deficit de forță de muncă;
  • 10 puncte pentru doctorat într-un domeniu relevant;
  • 20 de puncte pentru doctorat în domeniul științei;
  • 10 puncte pentru cei considerați „new entry” pe piața forței de muncă;
ADVERTISEMENT