Sport

Se schimbă sistemul în Liga 1! Comitetul Executiv al FRF a votat pentru 16 echipe din sezonul viitor. Dinamo este salvată. Anunțul lui Burleanu. FANATIK a anunțat scenariul din 25 iulie

06.08.2020 | 12:35
Se schimba sistemul in Liga 1 Comitetul Executiv al FRF a votat pentru 16 echipe din sezonul viitor Dinamo este salvata Anuntul lui Burleanu FANATIK a anuntat scenariul din 25 iulie
ADVERTISEMENT

Sezonul din Casa Pariurilor Liga 1 s-a încheiat odată cu meciurile programate pe data de 5 august, iar în afară de campioana României și echipele calificate în cupele europene rămân de clarificat multe lucruri. Comitetul Executiv de la FRF va decide modul în care se va încheia play-out-ul și este așteptat votul pentru schimbarea sistemului de 16 echipe.

UPDATE, ora 13:05. Răzvan Burleanu a făcut primele declarații după Comitetul Executiv al FRF:

“Sezonul se încheie astăzi și clasamentul final este așa cum se vede astăzi. Niciun meci nu se dispută în play-off și play-out. Presupune o măsură similară. Practic, păstrăm același concept pentru toate eșaloanele inferioare. 

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește sezonul 2020-2021, s-a decis creșterea numărului de echipe de la 14 la 16 echipe. Asta presupune că nicio echipă nu retrogradează direct. Echipa de pe locul 3 va disputa un meci de baraj în Liga 1. Chindia și Mioveni vor juca în acest baraj pe 9, respectiv 12 august. 

Este un moment oportun pentru a crește numărul echipelor și să nu mai așteptăm un an. Mă bucur că acest proiect a avut o susținere importantă, 13 cluburi din 14 în Liga 1 au susținut creșterea. Am vrut să identificăm sistemul competițional. 

ADVERTISEMENT

Suntem într-o luptă pentru atenție. Peste 40% din veniturile Ligii 1 vin din drepturile tv. Modul de consum al fotbalului s-a schimbat în 2020 față de anii 80 sau 90. Trebuie să ne uităm că media de vârstă este în creștere și trebuie să fim într-o luptă pentru un public mai tânăr.

Acest sistem rezolvă câteva minusuri. În primul rând, rezolvăm diferența de meciuri între echipele de play-off și play-out. Un alt minus rezolvat prin schimbarea sistemului este miza sportivă pe care o introducem.

ADVERTISEMENT

Vor fi mai multe oportunități pentru antrenori, jucători, spectatori și parteneri. Punem în valoare și infrastructura existentă. Vom avea 2 echipe direct retrogradate și 2 la baraj.

Un alt element de noutate este folosit de principiu. Echipele din play-off vor avea același număr de meciuri ca și cele din play-out. Se va crea un baraj între ocupanta locului 7 și 8 din play-out. Învingătoarea va disputa un alt meci de baraj pentru un alt loc calificabil în Europa League.

ADVERTISEMENT

Vrem să începem pe data de 22 august noul campionat. Trebuie să fim conectați cu cei de la DSP în această perioadă dificilă. Nu trebuie să uităm că în momentul în care am reușit să finalizăm sezonul competițional, fotbalul a fost singurul sport care a putut să facă asta.

Ne dorim ca suporterii să revină pe stadion. Vom susține prezența fanilor pe stadion doar când vor fi în deplină siguranță. Vom avea dificultăți financiare. Trebuie să fii nebun că situația dinainte de criză va fi la fel și după criză.

Cheltuielile pentru cluburile noastre au crescut. Această fereastră de transferuri va fi influențată. Vor fi mult mai puțini bani din transferuri și trebuie să gestionăm această situație. Invităm cluburile să fie precaute în următoarea perioadă ca să menținem stabilitatea financiară. Dacă nu am fi extins termenul de licențiere, multe cluburi nu ar fi putut lua licența.”


UPDATE, ora 12:38. S-a hotărât modul în care se încheie acest sezon și formatul din stagiunea viitoare:

  • Clasamentele au fost înghețate așa cum sunt, nu se va mai face nicio medie de puncte
  • Sezonul viitor vor fi 16 echipe: 6 în play-off, 10 în play-out
  • În play-off, echipele vor juca în dublă manșă, play-out-ul se va disputa într-o singură manșă
  • Ultimele două locuri vor retrograda direct, locurile 13 și 14 din Liga 1 vor juca baraj cu locurile 3, 4 din Liga 2.
  • Meciul de baraj din acest sezon se joacă între Chindia și CS Mioveni

Noul sistem explicat: 


UPDATE, ora 11:55. FRF a decis modificarea sistemului competițional pentru 16 echipe din sezonul viitor. În acest moment se discută modul în care va fi stabilit clasamentul final pentru actuala stagiune.


CFR Cluj a câștigat finala de pe “Ion Oblemenco” în fața Universității Craiova și a devenit pentru a treia oară la rând campioana României. Ardelenii s-au impus cu 3-1 și și-au asigurat locul în preliminariile Champions League.

Totuși, din cauza cazurilor de COVID-19 din lotul Astrei, confruntările cu Universitatea Craiova și FCSB nu s-au mai putut disputa. Ele aveau doar rolul de a stabili echipa care va încheia sezonul pe locul trei, primele două locuri fiind acontate.

Se schimbă sistemul în Liga 1! Comitetul Executiv al FRF decide acum modul în care se va disputa sezonul viitor

O situație mai complicată este în play-out, acolo unde Dinamo a rămas cu cinci restanțe de disputat: două cu Hermannstadt, două cu Chindia Târgoviște și una cu Sepsi Sf. Gheorghe. Pe clasament, dinamoviștii sunt penultimii în clasament, însă schimbarea sistemului îi va salva de la retrogradare.

Astfel, dacă se va vota trecerea la sistemul de 16 echipe, se vor salva primele 13 echipe din clasament, iar Chindia Târgoviște ar urma să joace un meci de baraj, în dublă manșă, cu cei de la Mioveni, locul 3 în Liga II. FANATIK a anunțat acest scenariu încă din 25 iulie, iar el este pe cale de a fi votat în Comitetul Executiv.

Play-out cu 10 echipe care vor disputa meciurile într-o singură manșă!

Cluburile de pe prima scenă au fost de acord cu schimbarea sistemului la 16 echipe, iar votul de joi din Comitetul Executiv al FRF ar trebui să fie o formalitate, mai ales că președintele Răzvan Burleanu este unul dintre adepții acestui sistem.

Rămâne de văzut ce schimbări vor fi odată cu noul sistem. Play-off-ul rămâne la fel, cu primele 6 echipe, iar în play-out vor fi 10 echipe. Este posibil ca play-out-ul să se dispute într-o singură manșă, iar primul loc din play-out să joace un baraj pentru cupele europene cu echipa de pe locul 3 din play-off.

Noul sezon din Liga 1 începe pe 21 august

Barajul dintre Chindia Târgoviște și CS Mioveni se va disputa pe 9 și 12 august, cu meciul decisiv pe terenul echipei din Argeș. Până acum, de la schimbarea sistemului, nicio echipă din Liga 2 nu a reușit să câștige confruntarea de baraj.

Noua stagiune din Casa Pariurilor Liga 1 va începe pe data de 21 august. Astfel, în fiecare etapă vor fi 8 meciuri în loc de 7, cât au fost până acum, având în vedere că vom avea 16 echipe în prima ligă.

 

ADVERTISEMENT