News

Se schimbă tichetele de vacanță? Lovitură pentru bugetarii care vor să petreacă timpul liber la munte sau la mare

29.05.2019 | 20:30
Se schimba tichetele de vacanta Lovitura pentru bugetarii care vor sa petreaca timpul liber la munte sau la mare

Bugetarii care primesc tichete de vacanță primesc o lovitură neașteptată. Aceștia ar putea beneficia de reducerile și ofertele de la munte sau la mare doar în extrasezon, asta după ce reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) au spus că din cauza actualului sistem de acordare a voucherelor în România vin mai puțini turiști străini.

Tichetele de vacanță ar putea fi folosite doar în extra-sezon

CDR susține că utilizarea tichetelor de vacanță în plin sezon estival, adică în iunie, iulie și august, face ca prețurile de la mare, de pildă, să explodeze, iar turiștii străini stau departe de litoralul nostru. Dragoș Anastasiu de la Asociația Națională a Agențiilor de Turism este de aceeași părere, și anume că tichetele de vacanță ar trebui să nu mai poată fi acordate pentru sezoanele pline.

Experții din turism spun că turiștii ar vrea să vină în România în timpul verii, însă nu mai găsesc locuri din cauza faptului că foarte mulți bugetari le ocupă din timp. Florin Jianu, ministrul care a introdus aceste vouchere, susține acum că trebuie schimbat modul de acordare și de acoperire a anumitor perioade din an, astfel încât turismul românesc să nu piardă, ci să câștige mai mult.

Sistemul de acordare al tichetelor de vacanță s-ar putea schimba. Sursa foto: Rador

”Această politică trebuie îmbunătățită”

“Eu am fost ministrul care a introdus voucherele de vacanţă şi ceea ce trebuie să avem în vedere este calitatea politicilor publice. Noi avem o politică publică, am văzut nişte consecinţe, şi nu facem nimic să schimbăm.   Este un efect faptul că un privat poate plăti mai mult, pentru că piaţa a fost distorsionată de cineva care are vouchere de vacanţă.

Atunci această politică publică trebuie îmbunătăţită, în sensul că am sesizat că voucherele s-au concentrat pe unele regiuni şi nu pe cele pe care noi le voiam dezvoltate în strategia de ecoturism. Bun, schimbăm şi spunem că voucherele pot fi folosite numai în acele regiuni, ca să le impulsionăm.

Doi: am sesizat că voucherele au fost folosite doar în vârf de sezon.   Schimbăm reglementarea şi spunem că pot fi folosite numai în extrasezon. Corelăm cu vacanţa copiilor şi ne uităm şi în alte zone. Asta înseamnă politică publică. Pentru că dacă blamăm cu totul acea politică, pierdem cu toţii”, a declarat Florin Jianu, notează adevărul.ro.