News

Se schimbă vârsta de pensionare. Până la câţi ani pot munci românii

11.03.2021 | 14:45
Se schimba varsta de pensionare Pana la cati ani pot munci romanii
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, în cadrul conferinței de presă de joi, 11 martie, că proiectul de lege care permite angajaților să opteze pentru continuarea activității până la 70 de ani, chiar dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare, va fi pus în dezbatere publică.

De asemenea, în cazul în care angajatul aflat în această situație își dorește să revină asupra deciziei și să se pensioneze, o poate face oricând. În plus, va avea, conform actului normativ, posibilitatea să solicite recalcularea, urmând ca pensia să fie majorată proporțional cu perioada lucrată.

ADVERTISEMENT

Prevederile se aplică atât persoanelor din sistemul public, cât și celor care activează în sectorul privat. „Vorbim despre un drept și nu de o obligație, iar exercitarea lui rămâne la latitudinea angajatului”,

Este oficial! Se schimbă vârsta de pensionare. Raluca Turcan a făcut anunțul

E o acțiune a angajatului de a munci în continuare. Aduce avantaje, pe lângă faptul că persoana rămâne activă, și posibilitatea de a-și menține nivelul salariului avut la împlinirea vârstei de pensionare.

ADVERTISEMENT

Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire. Dacă o persoană a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă din motive obiective sau subiective, dorește să revină asupra deciziei și să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta.

Persoana care continuă activitatea poate să solicite recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând în majorarea punctelor lunare și anuale. Pentru sectorul public, continuarea activității se realizează în baza aceluiași contract de muncă sau raport de serviciu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activității nu este necesar acordul prealabil al angajatorului, iar opțiunea continuării activității după împlinirea vârstei legale de pensioare are drept consecință susținerea plății pensiei și această măsură e una de echitate socială și juridică.

În primul rând, este o echitate în raport cu persoanele care nu și-au deschis dreptul la pensie sau față de persoanele care au avut opțiunea în baza unor legi speciale să se pensioneze la vârste multe mai reduse, spre deosebire de persoane care nu se află în sistem de legi speciale.

ADVERTISEMENT

Este vorba, așadar, de o opțiune a angajatului. Este o opțiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare și îi dă, pe lângă faptul că rămâne activă în câmpul muncii, posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim despre un drept și nu de o obligație, iar exercitarea lui rămâne la latitudinea angajatului”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT