News

Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei. Decizia Curții Constituționale

23.02.2021 | 16:52
Se schimba varsta de pensionare pentru femei Decizia Curtii Constitutionale
ADVERTISEMENT

Femeile care au statut de funcționar public vor putea să muncească peste limita de vârstă impusă lor, putând amâna pensionarea până la 65 de ani, a decis, marți, Curtea Constituțională.

Astfel, angajatele din această categorie vor putea opta pe viitor să se retragă din activitate în aceleași condiții ca și colegii lor bărbați.

ADVERTISEMENT

Până acum, amânarea pensionării funcționarelor publice era condiționată de mai mulți factori, precum acordul șefului instituției care era acordat pentru o durată de un an, cu posibilitatea reînnoirii.

Vârsta de pensionare nu mai depinde de acordul șefului

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra prevederilor articolului 517 din Codul Administrativ precizând că „sunt constituţionale în măsura în care sintagma „condiţii de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea exercitării raportului de serviciu, în condiţii identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Astfel CCR a stabilit modul în care trebuie interpretat articolul care prevede că raportul de serviciu al funcționarului  public încetează de drept, printre altele, „la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”, după cum se arată în primul alineat al art. 517.

Alineatul 2 dădea posibilitatea amânării ieșirii la pensie pentru femeie însă în anumite condiții:

ADVERTISEMENT

În mod excepțional, pe baza unei cereri formulate cu 2 luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice, funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.

În condițiile în care șeful de instituție publică ar fi aprobat amânarea pensionării, femeile cu statut de funcționar public puteau cere să li se permită rămânerea pe post doar cu jumătate de normă, „în măsura în care funcționarul public solicită și conducătorul autorității sau instituției publice consideră că acesta își poate îndeplini atribuțiile aferente funcției publice pe care o deține cu durată redusă a timpului de muncă ori că fișa postului poate fi modificată în sensul reducerii cu până la 50% a atribuțiilor și redistribuirii sarcinilor, fără ca aceasta să afecteze buna funcționare a structurii în care își desfășoară activitatea.

ADVERTISEMENT

Prin decizia Curții, nu mai este condiționată amânarea pensionării pentru femei până la vârsta de 65 de ani, ca și colegii lor bărbați, de existența acordului șefului instituției. În schimb, este necesar acordul acestuia în cazurile în care se solicită continuarea activității cu durată redusă a timpului de muncă.

ADVERTISEMENT