News

Se schimbă vârsta de pensionare. Raluca Turcan anunţă că se poate ieşi la pensie la 70 de ani

28.01.2021 | 13:29
Se schimba varsta de pensionare Raluca Turcan anunta ca se poate iesi la pensie la 70 de ani
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a anunțat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, însă a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea.

Mai mult, ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care persoanele să poată ieși la pensie la 70 de ani, dacă doresc.

ADVERTISEMENT

„Va exista opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat”, a declarat Turcan.

Pensiile vor fi recalculate, dar nu vor scădea

Ministrul a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma procesului de realculare a pensiilor, deși acest lucru va încerca să echilibreze pensiile din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat.

Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea.Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”, a transmis Turcan.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor fi recalculate timp de 18 luni, pentru prima dată în ultimii 10 ani, anunță Turcan. „Ordinul de evaluare al dosarelor e etapa premergătoare înainte de recalcularea pensiilor. Ultima mare recalculare a fost făcută în 2005-2010 și a cuprins 1 milion de dosare.

Am stabilit maxim 18 luni pentru a evalua cele 5 milioane de pensii. Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situații de inechitate și recalcularea pensiilor pe fond e o problemă de fond care va aduce echitate într-un format sustenabil”, a completat Turcan.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația