News

Se schimbă vârsta de pensionare. Raluca Turcan anunţă că se poate ieşi la pensie la 70 de ani

28.01.2021 | 13:29
Se schimba varsta de pensionare Raluca Turcan anunta ca se poate iesi la pensie la 70 de ani
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a anunțat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, însă a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea.

Mai mult, ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care persoanele să poată ieși la pensie la 70 de ani, dacă doresc.

ADVERTISEMENT

„Va exista opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat”, a declarat Turcan.

Pensiile vor fi recalculate, dar nu vor scădea

Ministrul a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma procesului de realculare a pensiilor, deși acest lucru va încerca să echilibreze pensiile din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat.

Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea.Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”, a transmis Turcan.

ADVERTISEMENT

Pensiile vor fi recalculate timp de 18 luni, pentru prima dată în ultimii 10 ani, anunță Turcan. „Ordinul de evaluare al dosarelor e etapa premergătoare înainte de recalcularea pensiilor. Ultima mare recalculare a fost făcută în 2005-2010 și a cuprins 1 milion de dosare.

Am stabilit maxim 18 luni pentru a evalua cele 5 milioane de pensii. Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situații de inechitate și recalcularea pensiilor pe fond e o problemă de fond care va aduce echitate într-un format sustenabil”, a completat Turcan.

ADVERTISEMENT