News

Se schimbă vârsta minimă de obținere a buletinului. Când vor fi emise noile cărți electronice

12.03.2021 | 16:45
Se schimba varsta minima de obtinere a buletinului Cand vor fi emise noile carti electronice
Se schimbă vârsta minimă de obținere a buletinului. Când vor fi emise noile cărți electronice. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se schimbă vârsta minimă de obținere a buletinului în România. La mijlocul acestei săptămâni, Guvernul Cîțu a adoptat hotărârea privind stabilirea formei şi conținutului actelor de identitate.

În HG sunt prezentate detalii despre forma și conținutul documentului, data emiterii, dar și o modificare extrem de importantă în ceea ce privește vârsta la care se poate intra în posesia noului buletin.

ADVERTISEMENT

Astfel, din august 2021, românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate începând cu vârsta de 12 ani, și nu de la 14, cum era până în prezent.

Se schimbă vârsta minimă de obținerea a buletinului

Miercuri, 10 martie 2021, Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat Hotărârea privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.

ADVERTISEMENT

Potrivit noilor prevederi, cartea de identitate electronică va putea fi emisă persoanelor cu vârsta minimă de 12 ani. De asemenea, în mod opțional, numai la solicitarea părinților sau a reprezentanţilor legali, se va putea elibera un astfel de document, indiferent de vârsta copilului, anunță Ministerul de Interne.

Această HG mai stipulează o simplificare a modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel încât cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să prezinte documente doveditoare, în cazul în care autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii.

ADVERTISEMENT

Cum va arăta noul buletin electronic

Din august, românii care optează pentru noua carte de identitate electronică nu vor mai avea probleme care țin de spațiu (în portofel), cum au mulți în prezent. Asta pentru că noile documente de identitate vor fi mult mai moderne.

Acesta vor avea dimensiunile unui card bancar şi vor conține şi date stocate pe cip, cum ar fi imaginea titularului, amprentele şi semnătura electronică a acestuia, între altele.

ADVERTISEMENT

Potrivit MAI, va exista varianta ca noile cărţi de identitate să nu aibă cip, însă persoanele care vor opta pentru o carte de identitate fără cip sau nu îşi vor da acordul pentru introducerea amprentelor pe cip nu vor mai putea călători în străinătate în baza acestui document.

”Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, mai anunță autoritățile.

ADVERTISEMENT