News

Se schimbă vremea. ANM, alertă de cod galben de ploi și vijelii. Care sunt județele afectate de avertizare

După câteva zile frumoase, vremea se strică în aproape jumătate din țară. Deși nu vor fi fenomene extreme, ploaia va strica planurile de weekend ale multor români.
01.10.2022 | 12:43
Se schimba vremea ANM alerta de cod galben de ploi si vijelii Care sunt judetele afectate de avertizare
Ploile vor acoperi o parte importantă din țară, în acest weekend / Foto (simbol): Hepta
ADVERTISEMENT

Toamna începe să-și intre în drepturi, în unele zone din țară. În acest weekend, în mai multe regiuni ale țării se vor înregistra averse importante și fenomene severe.

Sâmbătă vin ploile în Banat, Crișana și Maramureș

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru regiunile: Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și la munte.

ADVERTISEMENT

În aceste zone se vor înregistra ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină și vijelii. În timpul nopții, aria afectată de vremea proastă se va extinde în centrul, sudul și sud-estul țării.

Codul Galben intră în vigoare sâmbătă, de la ora 17:00 și este valabil până duminică la ora 06:00.

ADVERTISEMENT

Cod galben de ploi și duminică

Și duminică vom avea Cod Galben, începând de la ora 06:00 până la ora 20:00.

”Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h” anunță ANM.

De asemenea, în est, sud-est și centru, vor fi perioade de intensificare a vântului.

Cum va fi vremea la București

În fine, la București sunt condiții de averse și descărcări electrice începând de sâmbătă, ora 17:00, până duminică, ora 20:00. Vântul se va intensifica și va ajunge la 45-50 km/h, duminică după-amiaza.

ADVERTISEMENT

Temperaturile se vor menține ridicate pentru această perioadă a anului, cu maxime de 25-27 de grade și minime de 15-16 grade.

Toamnă călduroasă, în România

De altfel, meteorologii se așteaptă la o toamnă temperată, fără o cantitate prea mare de precipitații, în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Vremea își va continua tendința de răcire mai ales în cursul nopții și spre dimineață, în timp ce zilele vor rămâne călduroase, cu maxime de până la 18 grade, în cursul lunii octombrie. Precipitații vor fi abia în a doua parte a lunii și doar pe arii limitate.

ADVERTISEMENT