News

Se schimbă vremea în România. ANM, anunț despre ce se va întâmpla în următoarele zile: “Vom atinge pragul de caniculă la 35 de grade”

Până la finele lunii iulie mai sunt aproape trei săptămâni, însă canicula s-ar putea întoarce mai repede decât se credea, potrivit directorului ANM Elena Mateescu.
12.07.2022 | 23:27
Se schimba vremea in Romania ANM anunt despre ce se va intampla in urmatoarele zile Vom atinge pragul de canicula la 35 de grade
Canicula revine în România, vor fi temperaturi de peste 35 de grade. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Conform Elenei Mateescu, românii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu canicula extremă după câteva zile de vreme răcoroasă.

Canicula revine în România, cu temperaturi de peste 35 de grade

“De joi vorbim de o creștere semnificativă a valorilor de temperaturi. Mâine vom înregistra în țara noastră valori de 20 până la 29 de grade. Joi o să consemnăm cu 5 grade mai ridicate faţă de ziua de miercuri şi deja atingem pragul de caniculă la 35 de grade.

ADVERTISEMENT

Acest lucru va fi de interes și vineri și chiar sfârșitul de săptămână și, așa cum arată informațiile la acest moment, săptămâna 18-25 iulie și 25 iulie-1 august, deci a 2-a parte a lunii lui Cuptor.

Această perioadă va putea fi caracterizată, în medie, de valori de temperaturi mai mari și, din păcate, semnalul pentru un deficit de precipitații semnificativ, fapt care va accentua țara de secetă pedologică extremă, puternică și moderată, dar mai ales în zonele deja unde nevoia de a de apă este una acută”, a explicat directorul ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii avertizează că mai multe zone din România vor fi afectate de o secetă extremă.

”Vorbim, pentru zonele din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana și Maramureș, de secetă pedologică extremă, ceea ce înseamnă numai 250-300 de metri cubi de apă la un hectar, iar valorile optime ar trebui să se situeze între 800-2000 de metri cubi de apă la hectar.

ADVERTISEMENT

Iată de ce în aceste zone ne confruntăm acum cu această situație. Pentru că valorile cantităților de precipitații în cele 10 luni și iată o decadă din luna lui Cuptor s-au situat în aceste zone, la mai puțin de 40-45 % din cât ar fi normal să cadă în această în acest interval”, a completat Mateescu la Antena 3.

Meteorologii au publicat prognoza pentru perioada 11 – 24 iulie 2022.  Vremea pentru următoarele două săptămâni va fi capricioasă, însă temperaturile ridicate vor da bătăi de cap oamenilor.

ADVERTISEMENT

Cei care doresc răcoare o pot găsi în zona montană, unde temperaturile nu vor atinge 30 de grade, iar la altitudini de peste 1.500 de metri temperaturile vor fi sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT