News

Se schimbă vremea în România. Vine un val de căldură din Africa, unde vor fi 25 de grade

Se schimbă vremea în România. Vom scăpa de frig în curând, pentru că un val de căldură din Africa a ajuns în țara noastră.
16.03.2023 | 07:53
Se schimba vremea in Romania Vine un val de caldura din Africa unde vor fi 25 de grade
Se schimbă vremea în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Se schimbă vremea în România, astfel că meteorologii spun că temperaturile vor fi neobișnuit de ridicate, chiar în perioada echinocțiului de primăvară, adică în jurul datei de 20 martie 2023. Începând cu acest weekend temperaturile vor crește și în multe zone din România vor depăși cu ușurință 18-20 de grade Celsius.

Se schimbă vremea în România

”Unul dintre tiparele atmosferice care marchează venirea primăverii este instalarea depresiunii islandeze peste nord-vestul Europei și a unei circulații predominant sud-vestice în centrul și sud-estul continentului”, punctează meteoradar.ro.

ADVERTISEMENT

Masele de aer cald vor pătrunde dinspre Mediterană și nordul Africii și vor aduce zile extrem de călduroase spre final de martie și început de aprilie. Meteorologii vorbesc inclusiv de temperaturi maxime de 25 de grade spre finele lunii, în timp ce alte modele de prognoză cred că și acest prag va fi depășit cu ușurință.

Partea proastă e că ploile nu vor lipsi din peisaj în această perioadă, așa cum e normal pentru luna martie. ”În nordul și vestul țării vor fi și intervale ploioase. În același timp, contrastul pluviometric dintre jumătatea vestică a țării, care a avut parte de suficiente ploi recent, și regiunile estice, care local se confruntă deja cu secetă, se va menține și în perioada următoare”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

După ce valul de căldură african va pleca din țara noastră, specialiștii ANM transmis că va urma un nou episod de răcire a vremii, însă această răcire ar trebui să fie ușoară, însoțită de ploi în întreaga țară. Meteorologii au vorbit în luna februarie despre clipa în care primăvara ar trebui să debuteze, oficial, în România.

Primăvara, meteorologic vorbind, vine la 1 martie și astronomic în jurul datei de 21 martie, la echinocțiu. Zilele următoare valorile termice se mențin, în general, peste mediile specifice perioadei”, a explicat meteorologul ANM Iris Răducanu pentru Kanal D. Specialiștii avertizau, totodată, că primăvara nu vine brusc și vor exista ultime tentative ale iernii de a se face auzită.

ADVERTISEMENT

”Vom mai avea, cu siguranță și episoade de iarnă, când temperaturile vor scădea și nu sunt excluse ninsori și în zonele joase de relief”, a precizat Iris Răducanu. Totuși, spre finele lunii martie vremea pare că devine mai prietenoasă cu românii și, cel mai probabil, luna aprilie va consemna în sfârșit venirea primăverii pentru toată lumea.

Specialiștii ANM prezentau o prognoză pe 2 săptămâni, până spre finele lunii martie, și vorbeau de zile calde combinate cu nopți în care temperaturile din termometre pot să scadă la minus 4 grade în anumite zone. Așadar, frigul și căldura vor oscila în această lună, cel puțin până în momentul când vremea se va stabiliza.

ADVERTISEMENT

În Muntenia, de exemplu, ”media regională a temperaturilor maxime va oscila între 10 şi 16 grade, iar a celor minime va creşte de la -2 grade în prima noapte, până spre 4 grade, în 16 martie, ca ulterior să scadă la zero grade. Pentru perioada 20 – 26 martie sunt prognozate maxime în general de 14 – 17 grade şi minime de 3 – 5 grade. În zilele de 16 şi 17 martie sunt prognozate ploi, dar şi spre finalul intervalului, cu probabilitate mai ridicată în 25 şi 26 martie”.

ADVERTISEMENT