Tarifele de referinţă pentru poliţele RCA sunt cele de care ţin cont companiile în momentul în care stabilesc prețurile finale ale asigurărilor auto obligatorii. Noile tarife de referință sunt chiar şi cu 30% mai mari faţă de cele de acum jumătate de an.
Noile tarife de referință pentru polițele RCA pentru următoarele șase luni au fost anunțate miercuri, chiar în ziua de Crăciun. Tarifele de referință pentru polițele RCA, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, sunt mai mari.
Este vorba despre creşteri cuprinse între 5 şi peste 30 de procente. În stabilirea lor s-a luat în calcul puterea motorului, nu mărimea acestuia.
Şoferii din Bucureşti-Ilfov au tarife mai mari şi diferite, în comparaţie cu cei din restul ţării. Pentru Bucureşti-Ilfov, tariful de referinţă pleacă de la 1.844 lei şi poate ajunge la 5.240 de lei.
Spre exemplu, pentru o maşină cu un motor de 150 de cai putere tariful este de 3.853 de lei, în cazul unui şofer care are sub 30 de ani. Cineva cu mai multă experienţă achită 2.466 de lei, cu 10% în plus faţă de vara acestui an, arată un calcul realizat de Observator.
„În Bucureşti-Ilfov, în care se găseşte o mare parte din flota auto, circulă multe maşini şi frecvenţa daunelor este foarte ridicată.
O să spuneţi că accidentele sunt mai uşoare. E adevărat, dar fiind mai multe se adună mai multe plăţi de făcut”, a explicat pentru sursa citată Sergiu Costache, expert asigurări.
Pentru restul judeţelor din ţară, cel mai mic tarif este de 1.064 lei și crește până la 3.964 de lei. Astfel, pentru un motor care are 100 de cai putere, tariful e de 2.450 de lei, în cazul unui şofer tânăr, cu aproape 200 de lei mai mult decât anul trecut. Un şofer de până în 50 de ani trebuie sa plăteasca 1.347 de lei.
„Ele au crescut pentru că a crescut frecvenţa daunelor. Dacă mai adăugăm inflaţia, creşterea preţurilor în service-uri, a curentului electric şi aşa mai departe, e foarte clar că aceste preţuri au crescut şi vor creşte în continuare”, mai explică Sergiu Costache.
Tarifele de referinţă sunt orientative pentru companiile de asigurare, iar acestea vor ține cu siguranță cont de ele în stabilirea tarifelor finale. Asta se va traduce prin scumpiri.
Guvernul a decis că plafonarea traifelor pe piaţa RCA să rămână în vigoare încă trei luni. Totuși, prețurile RCA au crescut chiar și în aceste condiții.
Conform datelor ASF, prima medie RCA a crescut cu 18% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scumpirile sunt puse pe seama inflaţiei şi a contribuţiilor mai mari pe care le-au avut de plătit asigurătorii către fondul de garantare.