News

Se scumpesc vacanţele în Grecia. Pe ce trebuie să plătească românii cu 50% mai mult

Românii care pleacă vara aceasta în concediu în Grecia ar trebui să ia în calcul scumpirile la mâncare și să nu se raporteze doar la bugetele din vacanțele trecute
05.06.2022 | 22:05
Se scumpesc vacantele in Grecia Pe ce trebuie sa plateasca romanii cu 50 mai mult
Scumpirile la alimente cresc bugetele de vacanță. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Turiștii români care vor să ajungă și vara aceasta pe litoralul grecesc trebuie să ia în calcul că prețurile la mâncare au crescut semnificativ, chiar și cu 50%, comparativ cu anii trecuți.

Se scumpesc vacanțele în Grecia

Vacanța în Grecia de anul acesta s-ar putea dovedi mult mai scumpă comparativ cu anii precedenți. Motivul este scumpirea prețurilor la alimente care a dus și la creșterea prețurilor la tavernele și restaurantele din insulele grecești.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari creșteri de prețuri se înregistrează la fructele de mare, dar și la mâncărurile tradiționale grecești, iar unii turiști spun că au fost nevoiți să plătească și cu 50% mai mult pe mâncare față de acum doi ani, potrivit unui reportaj difuzat de Antena 3.

Astfel, un prânz pentru o singură persoană la o tavernă din Thasos poate ajunge să coste între 25 și 30 de euro. Potrivit sursei citate, lipia cu carne la grătar, cu salată, iaurt și usturoi, costă acum în medie 3,30 euro (3,55 dolari) în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută.

ADVERTISEMENT

Cauza principală pentru aceste scumpiri stă în valul de scumpiri la alimente, dar și la energie, ce s-a înregistrat în ultimul an. Astfel, prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%.

În aceste condiții, românii care își fac bugetul pentru vacanța din Grecia din această vară nu ar trebui să se raporteze la vacanțele din anii trecuți și să ia în considerare că mesele zilnice s-ar putea să-i coste ceva mai mult.

ADVERTISEMENT

Ce spun turiștii români despre prețurile din Grecia

Turiștii români care au ajuns deja vara aceasta în Grecia au scris pe Forum Grecia, populara pagină de Facebook cu peste 100.000 de membri, că scumpirea alimentelor se simte în prețurile de la tavernele grecești, prețurile pentru fiecare fel de mâncare crescând cu circa 0,5-2 euro.

„Pe insule poate să fi crescut mai mult prețurile….pe continent, până în 2 euro, deși noi am găsit o tavernă unde au micșorat un pic porțiile și nu au scumpit decât poate cu 1 euro, 1,5….asta comparativ cu prețurile din 2019, deci dinainte de pandemie”, a scris pe Forum Grecia un turist român.

ADVERTISEMENT

Alții sunt de părere că această creștere de prețuri nu se simte foarte mult și oferă chiar și o listă a prețurilor practicate pe Insula Skopelos.

„Noi suntem un grup de 6 persoane acum pe Insula Skopelos și prețurile nu ni se par așa de ridicate. Șezlongurile sunt gratis aici în Panormas și berea costă de la 3 euro în sus ,o cafea 2,5 euro, un meniu de la 9 euro în sus, și depinde ce comanzi. Pe plaja Kastani era un șezlong 4 euro la care îți dădea și o sticlă de apă bonus, un hamburger e 9 euro, iar o salată grecească 7 euro”, a scris un alt turist român.

Cei mai mulți susțin că aceste scumpiri nu ajung la 50% față de anii trecuți, dar că ele sunt prezente, într-un procentaj de 15-20%. Aceștia susțin că în Grecia încă mai poți să stai gratuit la șezlong și că scumpirile din acest an se vor simți, cu precădere, pe litoralul românesc.

„Atât timp cât în absolut toată lumea sunt scumpiri, cum în România acum câteva luni dădeam 3,5 lei pe lapte și acum dau 9 lei, așa au crescut și acolo, în Grecia, prețurile. Totuși, nu atât de mult ca la noi, în Romania. Mergeți la scumpul (propriu și figurat) nostru Litoral să vedeți scumpiri. În Grecia încă se mai sta gratuit pe șezlong (acolo unde se stătea și înainte)”, a scris un alt turist român.

ADVERTISEMENT