News

Se scumpește pâinea. Seceta îi obligă pe brutari să crească prețurile din toamnă

Scumpirea pâinii pare iminentă, în condițiile în care seceta din această vară va dubla prețul grâului și al făinii. Fermierii se plâng că recolta a fost chiar și de 10 ori mai mică față de alți ani.
21.07.2022 | 06:58
Se scumpeste painea Seceta ii obliga pe brutari sa creasca preturile din toamna
Se scumpește pâinea, din toamnă. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Brutarii așteaptă să vadă care vor fi noile prețuri la grâu și faină, înainte să scumpească prețul la pâine. Prețurile vechi la pâine vor fi menținute cât timp brutăriile mai au stocuri vechi de făină, conform Adevărul.

Pâinea s-ar putea scumpi din toamnă

Din păcate, analizând situația din agricultură, este inevitabil ca prețul la pâine să crească, cel puțin din toamnă. Georgian Calotă, fermier în Balta Albă, spune că dublarea prețului la grâu e iminentă.

ADVERTISEMENT

Exportul de cereale din Ucraina, scos din joc de ruși, alături de creșterea costurilor pentru agricultori, toate vor duce la noi scumpiri. Agricultorii se plâng că toate s-au scumpit, de la semințe, substanțele folosite și oamenii angajați, ajungând la costuri de două ori mai mari comparativ cu anul trecut.

Seceta a fost picătura care a umplut paharul, astfel că unii fermieri au avut o recoltă cu 90% mai mică, chiar și de 10 ori mai mică decât în alți ani.

ADVERTISEMENT

Anul acesta am recoltat o cantitate de grâu de zece ori mai mică decât într-un an normal din punct de vedere climatic. La fel au obţinut aproape toţi cultivatorii de cereale din această parte a ţării. Deci, în depozite va fi mult mai puţin grâu din producţia autohtonă de anul acesta”, explică fermierul.

Prețul grâului, în condițiile în care un agricultor din România a investit 4.000 de lei la hectar, va depinde mult de cuantumul despăgubirilor oferite de stat.

ADVERTISEMENT

Pentru următoarele luni, majoritatea brutăriilor au stocuri de faină, însă lucrurile se pot schimba din toamnă. O brutărie din Mărăcineni produce 1000 de pâini pe zi, folosind 600 de kilograme de făină albă în 24 de ore.

”Preţul este încă foarte bun, dar în cazul în care cumpărăm materia primă scumpă automat trebuie să scumpim. Folosim o făină de calitate şi nu îţi convine să o iei mai scump iar tu să dai pâinea la acelaşi preţ. Franzela la 300 de grame este la 2 lei, avem la 400 de grame, care costă 2,5 lei, şi pâine rotundă de 500 de grame, la 3 lei”, explică brutarul Camelia Popa.

ADVERTISEMENT

Ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat că 16.000 de hectare de teren cultivate cu grâu sunt afectate de secetă. Cu toate acestea, explică Daea, România va avea în acest an asigurată cantitatea de grâu necesară consumului intern. Rămâne, însă, problema asigurării apei potabile pentru populație.

ADVERTISEMENT
Tags: