Life

Se spală sau nu de Rusalii? Ce spune Biserica Ortodoxă

Rusalii 2024. Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie în calendar, iar creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Se spală sau nu în această zi?
21.06.2024 | 15:10
Se spala sau nu de Rusalii Ce spune Biserica Ortodoxa
Rusalii 2024. Tradiții și obiceiuri. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 23 și 24 iunie 2024, creștinii sărbătoresc Rusaliile, prilej cu care românii care se bucură și de două zile libere de la stat. De asemenea, există și mai multe tradiții și obiceiuri din străbuni care încă se mai respectă.

Rusalii 2024. Se spală sau nu în această zi?

Rusaliile sunt, de fapt, două sărbători, prăznuite anual pe 23 și 24 iunie. Este vorba despre Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime. Ambele sunt marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie. 

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă, conform învățăturilor, că nu se spală rufe și nici nu se fac alte treburi casnice. Rusaliile pică la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului, iar românii se bucură de două zile libere de la stat.

Pe lângă faptul că se bucură de timpul liber, oamenii respectă și mai multe tradiții și obiceiuri, încă din bătrâni. De aceea, casele se împodobesc cu crenguțe de nuci și tei, pentru a fi ferite de duhurile rele.

ADVERTISEMENT

Totodată, gospodinele pregătesc bucate românești, printre care plăcinte, sarmale, fripturi, pentru a fi puse pe o masă mare, în jurul căreia urmează să se așeze tot satul. Pentru a sta departe de energiile rele, românii nu merg pădure, în vie și nu intră în apă.

Pe de altă parte, se spune că de Rusalii este bine să se lase deoparte orice neînțelegere și ceartă. În caz contrar, mânia spiritelor ar putea fi atrasă, spun superstițiile românești păstrate din bătrâni.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă românii în această zi

În zilele de Rusalii, Biserica Ortodoxă îi învață pe creștini să fie mai aproape de Dumnezeu. Aceștia sunt îndemnați să participe la slujba de Liturghie și să se roage împreună cu preoții.

ADVERTISEMENT

Cei care au ținut post minim trei zile, pot merge la duhovnic pentru a se spovedi și, mai apoi, pentru a se împărtăși. Astfel, își vor elibera sufletul și vor face mai ușor față problemelor care vor apărea.

De asemenea, în această sărbătoare le este recomandat creștinilor ortodocși să dea de pomană și să îi ajute pe ceri sărmani. Este important ca și acestora să le fie alinată durerea și să le fie arătată grijă față de nevoile lor, notează romaniatv.net.