News

Se știe cauza morții celor opt victime în cazul Ferma Dacilor. ”Ceva mocnit, fum foarte mult”

Anchetatorii au stabilit oficial cauza morții celor opt victime surprinse de incendiul de la Ferma Dacilor, în urmă cu mai bine de jumătate de an.
15.06.2024 | 14:44
Se stie cauza mortii celor opt victime in cazul Ferma Dacilor Ceva mocnit fum foarte mult
Se știe cauza morții celor opt victime în cazul Ferma Dacilor. ”Ceva mocnit, fum foarte mult”
ADVERTISEMENT

Cu toate că mai sunt așteptate încă expertizele Insemex și ale companiei Bosch, care va stabili cu exactitate cauza izbucnirii incendiului, anchetatorii au tras concluzia cel puțin referitor la modul în care au murit oamenii. Așadar, oamenii au murit înecați cu fum, cauza morții fiind asfixia.

Se știe cauza morții celor opt victime în cazul Ferma Dacilor

Conform Libertatea.ro, oamenii nu au fost uciși de flăcări ci de fumul degajat de incendiul care a făcut scrum Ferma Dacilor. ”A fost ceva mocnit, fum foarte mult și apoi s-a produs și focul, flacăra. Prezența fumului abundent este certă. În cazul victimelor la care s-a putut stabili cauza, decesul a fost prin asfixie, au murit înecați cu fum”, au precizat surse din anchetă pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Se pare că toți cei care au reușit să se trezească au murit sufocați, pentru că holul mansardei era inundat cu fum negru. ”Acestea sunt aspecte stabilite cu certitudine”, arată sursele din anchetă. Procurorii au studiat atent și înregistrările surprinse de camerele de supraveghere, însă imaginile nu au fost de folos.

Se știe, totuși, că pensia a luat foc la 5 dimineața pe 26 decembrie 26, cu mențiunea că nu există suspiciunea că ar fi existat persoane care să fi dat foc intenționat. Anchetatorii așteaptă, de asemenea, ca expertizele Insemex Petroșani să facă și mai multă lumină în acest caz. Insemex este instituția care efectuează cercetări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive sau toxice.

ADVERTISEMENT

În acest sens, experții studiază ”mașini întregi de material, moloz, bucăți de tablă, bucăți de lemn, tot ce s-a putut ridica”, iar fiecare probă trebuie analizată atent. Va fi implicată în caz și compania Bosch, producătorul centralei termice montante în pensiunea Ferma Dacilor, în condițiile în care există suspiciuni că alarma de incendiu nu a funcționat cum ar fi trebuit.

Instanța trebuie să afle ce a cauzat incendiul de la Ferma Dacilor

”Cu privire la dispozitivele ridicate nu a fost primită încă interpretarea datelor. Sunt chestiuni de durată. Au fost implicați (n.r. – în cercetare) reprezentanți ai firmei Bosch”, arată instanța. ”Sunt mai multe date care ne-ar putea ajuta în conturarea culpei”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cele două rapoarte, ale Insemex și Bosch vor ajunge inclusiv la inculpați, care au dreptul să le analizeze și să le conteste. Cel mai probabil totul va dura, astfel că nu este de așteptat ca o sentință să fie pronunțată mai devreme de 2025. În dosarul Ferma Dacilor există patru inculpați,, mai exact patronul Cornel Dinicu, dar și administratorii Adelina Ilie și Adrian Ristin, acuzațiile fiind de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Ar fi urmăriți penal și primarul din localitatea Gura Vadului, unde se afla Ferma Dacilor, dar și fostul primar Constantin Lungu, alături de un alt funcționar din Primărie. Fostul primar e acuzat de fals fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce actualul primar e acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Milionara de 75 de ani care arată ca o adolescentă, apariţie de senzaţie...
Milionara de 75 de ani care arată ca o adolescentă, apariţie de senzaţie în halat: Bună, frumuseţe!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Suma uriașă pe care Antena a plătit-o lui Ianis Hagi pentru a transmite...
Suma uriașă pe care Antena a plătit-o lui Ianis Hagi pentru a transmite nunta fotbalistului la TV
Atentat la Trump. Eșec absolut uimitor: Părinții atentatorului sunt psiholgi, dar n-au bănuit...
Atentat la Trump. Eșec absolut uimitor: Părinții atentatorului sunt psiholgi, dar n-au bănuit nimic
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus...
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus bani muuuuulți în conturi. Poate să-și cumpere 3 vile cu ei!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el