News

Se stinge lumina la ANAF și la Ministerul de Finanțe? Motivul pentru care s-a anulat un contract uriaș de furnizare a energiei electrice

Fiscul și Ministerul de Finanțe vor să își asigure energia electrică pentru următorii doi ani, pentru sediile centrale din București și cele din provincie.
04.11.2022 | 09:33
Se stinge lumina la ANAF si la Ministerul de Finante Motivul pentru care sa anulat un contract urias de furnizare a energiei electrice
ANAF și Ministerul de Finanțe vor să semneze un contract pe doi ani pentru furnizarea de energie electrică Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Hepta/Facebook
ADVERTISEMENT

Cele două instituții ale statului s-au asociat recent, ca autorități contractante, pentru semnarea unui acord cadru pe 24 de luni al cărui obiect este “Furnizare de energie electrică pentru sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și ale Ministerului Finanțelor”, anunțul de participare pentru licitația deschisă fiind postat pe 7 septembrie 2022.

Valoarea maximă a acordului cadru este de peste 52 milioane de lei

Conform datelor de pe platforma e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, furnizarea de electricitate trebuie să se facă pentru sediile din București și din provincie ale ANAF și ale Ministerului Finanțelor, pentru perioada 01.01.2023-31.12.2024, urmând ca încheierea contractelor subsecvente să se realizeze de către fiecare membru al asocierii în parte, în funcție de necesitățile identificate.

ADVERTISEMENT

Acordul cadru prevede cantitățile minime pentru 24 de luni (cantitate estimată joasă tensiune ANAF + MF = 7.396,00 MWh, cantitate estimată medie tensiune ANAF + MF = 3.346,00 MWh), în timp ce cantitățile maxime, pentru aceeași perioadă, sunt cantitate estimată joasă tensiune ANAF + MF= 13.944,00 MWh, cantitate estimată medie tensiune ANAF + MF =6.644,00 MWh.

Se mai specifică și cantitatea celui mai mic contract subsecvent (cantitate estimată joasă tensiune ANAF + MF =3.698,00 MWh, cantitate estimată medie tensiune ANAF + MF = 1.673,00 MWh). De asemnenea, cantitatea pentru cel mai mare contract subsecvent este de 6.972,00 MWh pentru alimentatea cu joasă tensiune și 3.322,00 MWh pentru cea cu medie tensiune.

ADVERTISEMENT

La descrierea achiziției publice se notează că valoarea minimă estimată a acordului-cadru este de 27.550.073,84 lei fără TVA, iar cea maximă este de 52.742.285,76 lei fără TVA, adică aproximativ 10,75 milioane de euro. Valoare estimată cumulată a celor mai mici contracte subsecvente este de 13.775.036,92 lei fără TVA, iar valoare estimată cumulată a celor mai mari contracte subsecvente este de  26.371.142,88 lei fără TVA.

Factura la energie electrică ar ajunge la aproape 700.000 euro pe lună

Dacă adunăm valoarea maximă a acordului cadru cu valoarea estimată cumulată a celor mai mari contracte subsecvente, reiese că ANAF și Ministerul de Finanțe sunt dispuse să plătească 79.113.428,64 lei fără TVA, adică aproximativ 16,2 milioane de euro pentru cei doi ani de furnizare a energiei electrice, ceea ce înseamnă o factură totală de aproximativ 675.000 euro, fără TVA, pe lună.

ADVERTISEMENT

„În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face având în vedere punctajul obţinut la factorii de evaluare în ordinea descrescătoare a ponderilor acestora. În situația în care egalitatea se menține, autoritatea contractantă are dreptul să solicite noi propuneri financiare, şi oferta câștigătoare va fi desemnată cea cu propunerea financiară cea mai mică”, se mai scrie în anunțul de participare.

Cu toate acestea, pe portalul achizițiilor publice, consultat de FANATIK, s-a postat, pe 13 septembrie 2022, anunțul că acest contract nu a fost atribuit, data anulării fiind 10 octombrie 2022. “Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți înscriși”, se menționează în documentul de pe e-licitatie.ro.

ADVERTISEMENT

Actualul contract de furnizare a energiei electrice se încheie la finalul lui 2022

Procedura se va relua, astfel că va fi postat un nou anunț de participare pe platforma SEAP, valoarea contractului putând fi mai mare decât cea menționată în primul acord cadru.  Cele două instituții ale statului vor primi energie electrică pînă la finalul anului în urma unui acord de furnizare electricitate semnat pe 30 decembrie 2020, valabil pentru 24 de luni. Este vorba despre un acord cadru de furnizare energie electrică pentru sediile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – aparat propriu (inclusiv câteva sedii din provincie), Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Valoarea acordului cadru a fost de 11.666.816,64 lei fără TVA, adică aproximativ 2,4 milioane de euro. Valoarea celui mai mare contract subsecvent a fost estimată la 5.227.888,72 lei fără TVA. Conform informațiilor de pe e-licitatie.ro, ultimul contract subsecvent, al optulea, s-a semnat pe 12 septembrie 2022, între Ministerul Finanțelor Publice și societatea CEZ Vanzare SA, valoarea acestuia fiind de 1.279.371 lei, adică aproximativ 260.000 de euro. Ultimul contract subsecvent semnat de ANAF a fost semnat pe 30 decembrie 2021, valoarea acestuia fiind de 646.091,65 lei (aproximativ 130.000 euro).

Faptul că nu au existat ofertanți pentru licitația deschisă a ANAF și Ministerului de Finanțe este în strânsă legătură cu problemele uriașe de pe piața energiei electrice. Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia, a declarat, joi, Volker Raffel, directorul general al E.ON România. „Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”, a declarat Raffel, conform Agerpres, în cadrul conferinţei Focus Energetic. De asemenea, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România a precizat că s-a ajuns la această situație din cauza preţului prea mic stabilit de Guvern, 1.300 lei pe MWh.

ADVERTISEMENT