News

Se strică iar vremea. Cod galben de vijelii, în 30 de județe din România

Vremea ne joacă iar feste. 30 de județe intră sub cod galben de averse și vijelii, în acest weekend. Luni și marți, vremea se va îndrepta și se va mai răcori.
04.06.2022 | 11:22
Se strica iar vremea Cod galben de vijelii in 30 de judete din Romania
Vremea va deveni instabilă în mai bine de o jumătate din țară / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de averse și vijelii care va fi valabilă în 30 de județe din țară.

Mai bine de jumătate din țară, sub Cod galben

Conform avertizării, zonele aflate sub avertizare vor avea parte de instabilitate atmosferică, averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă vor fi însemnate și pot depăși 20-30 l/mp și izolat 40l/mp. Avertizarea intră în vigoare sâmbătă, la ora 12:00 și rămâne valabilă până duminică, la ora 03:00.

alerta-meteo-30-de-judete-din-tara-sub-avertizare-de-averse-si-vijelii-771792
Peste 30 de județe sunt cuprinse în alerta meteo / Foto: Meteoromania.ro

Județele afectate de codul galben sunt: Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Meteorologii precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi duminică (5 iunie) în special în jumătatea de sud-est a ţării.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Luni, vremea va reveni la normal și va fi, în general frumoasă. În unele zone, cerul va fi variabil iar la munte, pe alocuri, sunt condiții de averse și descărcări electrice. Temperaturile maxime pot ajunge la 31 de grade, iar minimele vor fi de 6 grade.

ADVERTISEMENT

Marți, 7 iunie, vremea rămâne bună, cu maxime de 31 de grade și minime de 8 grade. La mare, temperaturile vor fi ceva mai scăzute, în jur de 21-22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în zonele de munte, acolo unde se vor înregistra și ploi de scurtă durată.

Și la București ar putea să plouă

Duminică ar putea ploua și la București, unde sunt anunțate inclusiv furtuni de scurtă durată. Temperaturile rămân ridicate, însă, cu maxime de 31 de grade. La începutul săptămânii viitoare nu va mai ploua, însă cerul va fi mai acoperit iar temperatura va fi într-o ușoară scădere. Luni și marți, aceasta se va încadra între 15 și 26 grade, după care va crește din nou până vineri, atunci când sunt așteptate alte precipitații.

ADVERTISEMENT

Se anunță deja o vară toridă în România, cu peste 31 de zile în care se vor înregistra temperaturi mai ridicate de 32 de grade. Specialiștii consideră că în următoarele luni vom avea parte de perioade caniculare, întrerupte de furtuni violente, în mai toată Europa.

ADVERTISEMENT