News

Se suplimentează locurile din ATI pentru pacienții Covid-19. Încă două unități mobile în București

15.03.2021 | 18:51
Se suplimenteaza locurile din ATI pentru pacientii Covid19 Inca doua unitati mobile in Bucuresti
ADVERTISEMENT

Secretarii de stat Raed Arafat și Andree Moldovan au oferit cu puțin timp în urmă mai multe detalii cu privire la necesitatea suplimentării numărului de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de Covid-19, dat fiind faptul că bilanțul cazurilor de îmbolnăvire continuă să crească pe zi ce trece, în contextul noului val al pandemiei.

Potrivit acestora, capacitatea de tratare a bolnavilor internați în secțiile de Terapie Intensivă ale unităților sanitare Covid și suport Covid va crește odată cu instalarea unor noi unități mobile în București si cu redeschiderea celei de la Lețcani.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă bilanțul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică a indicat 1.232 de pacienți, situația este într-o continuă dinamică. „Sunt pacienți care se vindecă și sunt pacienți pe care, din păcate, îi pierdem. Locurile se eliberează în fiecare situație”, a precizat Arafat.

Criza locurilor din Terapie Intensivă. Se deschid noi unități mobile pentru pacienții Covid

Mai multe locuri înseamnă că se dirijează de la locurile non Covid spre locurile Covid, astfel încât numărul total de locuri de Terapie Intensivă este momentan stabil. Va fi crescut prin aceste adăugări de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ.

ADVERTISEMENT

Practic, este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detașați în astfel de unități. Foarte curând vom avea disponibilă o creștere a accesibilității populației la testare, pentru că există o diferență foarte mare între județe.

În permanență ținem legătura cu DSP-urile din țară și cu managerii de spital. Suntem într-o comunicare și colaborare bună, care ne ajută să luăm măsuri. Nu este cea mai gravă situație de când a început pandemia, dar ne alertează pe toți și ne obligă la precauție”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, completată de Raed Arafat, care a comparat situația de acum cu cea din toamna anului trecut.

ADVERTISEMENT

Există o scădere între noiembrie și acum (n.r. a numărului de paturi ATI). Scăderea poate fi explicată prin faptul că spitalul din Lețcani din Iași a fost închis.

Acum se lucrează pe redeschidere, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de paturi ATI. La București noi am adus prima unitate mobilă ATI la Sf. Ioan și se lucrează pe instalarea ei. Și mai aducem una la Victor Babeș. Vor fi trei, pe lângă cea de la Marius Nasta.

ADVERTISEMENT

Sunt peste 1800 de medici de Terapie Intensivă.  Cu tot cu rezidenți sunt peste 2000. Sunt medici pensionari care au venit și ajută. Astăzi avem incidența în București ceva mai mică decât ieri.

Deja s-au luat măsurile care sunt pentru peste 3 la mie. Alte măsuri, la acest moment, nu sunt prevăzute. Noi nu dorim să se carantineze, nu dorim să ajungem acolo. Revin cu apelul să respectăm cu toții regulile.

Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem. Rămâne pacientul într-un loc. Dacă este într-un loc nepotrivit îl mutăm pe o Unitate de Primiri Urgențe unde poate să primească oxigen.

Ne lovim de refuzul familiilor bolnavilor de a-i transfera la alt spital unde se găsește loc la ATI. Sistemul medical poate să fie flexibil. Mai avem paturi care sunt pentru celelalte cazuri.

Și echipamente, ventilatoare, materiale sanitare, tot există. Dacă vrei să mai crești, se pot găsi soluții. Ceea ce dorim să facem a fost că pe lângă paturile actuale ATI dedicate pacienților cu COVID să avem acces la paturi suplimentare în spitale unde infrastructura o permite.

Diferența de supraviețuire și letalitate o face tocmai o îngrijire corectă în unități ATI. La nivel de București avem un surplus identificat de aproximativ 50 de paturi ATI și 140 de paturi terapie intermediară. Cu ajutorul DSU se caută variante de medici ATI care pot fi detașați în unități COVID”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: