Inspectorii sociali ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și ai agențiilor județene au realizat, în luna februarie, 689 de misiuni de inspecție inopinată. Ce probleme s-au identificat.
„Inspectorii sociali ai Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și ai agențiilor județene au efectuat în cursul lunii februarie 689 misiuni de inspecție inopinată, în vederea asigurării calității în domeniul serviciilor sociale”, conform ANPIS.
Aceste controale au avut ca scop asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. În acest sens, s-au găsit o serie de nereguli și s-au aplicat 56 sancțiuni contravenționale.
„Urmare a acestor controale au fost aplicate 56 sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment sau amendă, cuantumul amenzilor fiind de 1.625.000 lei, iar pentru 11 servicii sociale, s-a propus suspendarea activității pe o perioadă determinată sau a fost retrasă licența de funcționare”, au transmis reprezentanții ANPIS.
În același timp, inspectorii sociali au dispus 630 de măsuri de remediere a deficiențelor descoperite. O problemă o reprezintă și personalul de specialitate, care nu reprezintă 80% din totalul resurselor umane. De asemenea, lipseau anumite categorii de personal.
De asemenea, condițiile de găzduire erau necorespunzătoare, iar spațiile neaccesibilizate. Grupurile sanitare erau insuficiente, iar ferestrele erau nesecurizate. Inspectorii au observat că nu există spații special amenajate pentru realizarea diverselor tipuri de servicii/terapii de recuperare/reabilitare funcţionale.
O altă problemă au reprezentat-o meniurile, care erau pregătite fără aportul specialiştilor în nutriţie, astfel încât să se asigure o alimentaţie echilibrată din punct de vedere caloric şi nutritiv, în conformitate nevoile biologice specifice fiecărei vârste.
Mai mult, inspectorii au descoperit că nu se derulau activități de recuperare/reabilitare a beneficiarilor și lipsea o licență de funcționare. În acest context, pentru fiecare deficiență constatată, au fost dispuse măsuri de remediere, a căror îndeplinire va fi monitorizată la termenele stabilite de către echipele de inspectori sociali.
Aceste controale și sancțiuni aplicate subliniază importanța menținerii unui sistem de servicii sociale de calitate, care să asigure condiții adecvate pentru persoanele aflate în nevoie.