Sporturi

Se termină o eră în tenis! Franța – Croația, ultima finală în actualul format al Cupei Davis

23.11.2018 | 00:57
Se termina o era in tenis Franta  Croatia ultima finala in actualul format al Cupei Davis

Franța – Croația, ultima finală de Cupa Davis înaintea trecerii la noul format, se va desfășura pe zgură, la Lille, chiar pe stadionul formației de Ligue 1. Vineri sunt programate primele confruntări: Jeremy Chardy – Borna Coric și Jo-Wilfred Tsonga – Marin Cilic. În ambele confruntări, jucătorii croați pornesc ca mari favoriți. Coric și Cilic sunt în mare formă, în vreme ce Chardy și Tsonga nu au avut performanțe notabile în circuitul ATP în acest an. Cel din urmă a avut mari probleme cu accidentările și a fost refăcut miraculos pentru confruntările din weekend.

Francezii sunt, în schimb, favoriți pentru ziua de sâmbătă, atunci când se va disputa duelul din proba de dublu. Mahut și Herbert vor avea, însă, o misiune destul de complicată contra croaților Dodig și Pavic, de asemenea o pereche extrem de solidă. Franța vine din postura de deținătoare a titlului, după ce reușea să învingă Belgia, tot la Lille, în urmă cu un an.Căpitanul Franței, Yannich Noah va renunța la post după această finală și va lăsa locul pentru Amelie Mauresmo.

Franța – Croația, ultima finală în actualul format al Cupei Davis. Cum se transformă competiția și amenințarea ATP Cup

De partea cealaltă, Croația are o singură Salatieră în palmares, obținută în 2005, după o finală contra Slovaciei. La acea ediție, croații eliminau chiar România în optimile de finală, cu 4-1 la general. În schimb, Croația a pierdut ultima finală disputată, în 2016, în fața Argentinei lui Juan Martin Del Potro. O dată cu finalul acestor confruntări se va închide o adevărată pagină de istorie a tenisului,

Din 2019 se va trece într-un nou format în Cupa Davis. Va fi un turneu în luna noiembrie, la Madrid, la care vor participa cele mai bune 18 țări. Se vor juca doar trei partide, toate în formatul cel mai bun din trei seturi. Astfel, se încearcă o relaxare a programului, pentru a face competiția mai interesantă pentru greii din circuit. Gerard Pique, fotbalistul celor de la FC Barcelona, este omul care deține compania care a investit în schimbarea de format. O decizie care a avut foarte mulți contestatari.

“Cupa Davis a murit și, împreună cu ea, o mare parte din istoria acestui sport. Și totul pentru o mână de dolari”, a declarat Nicolas Mahut, unul dintre oamenii pe care Franța se bazează pentru o victorie în proba de dublu la Lille, după decizia ITF din august. De partea cealaltă, președintele ITF a încercat să explice alegerea: “Nu văd schimbarea ca fiind finalul unei ere, ci mai degrabă încheierea unui capitol al unei cărți foarte lungi”, a explicat David Hoggerty. Prima ediție a Cupei Davis s-a disputat în 1900, la Boston, iar finala a fost câștigată de SUA, după un duel cu Marea Britanie.

Controversele legate de schimbarea de format nu ar fi singura problemă pentru șefii ITF. Cei de la ATP sunt gata să ofere o concurență importantă din 2020, când vor reface ATP Cup, o competiție dedicată echipelor naționale. Ar urma să aibă loc în Australia, chiar înainte de Australian Open, și ar oferi inclusiv puncte în clasament. Ceea ce ITF nu poate face. ATP Cup are sprijinul celor mai importanți jucători ai lumii, în frunte cu Novak Djokovic, prezent la conferința de lansare. Astfel, Cupa Davis, în care Gerard Pique a investit sume importante, ar putea ajunge doar o filă din istoria tenisului.