News

Se transmite Covid-19 prin bancnote sau monede? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

20.04.2020 | 10:41
Se transmite Covid19 prin bancnote sau monede Ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii
ADVERTISEMENT

Se transmite Covid-19 prin bancnote sau monede?, iată o întrebare la care Organizația Mondială a Sănătății a oferit un răspuns destul de vag.

Se transmite coronavirusul prin bancnote sau monede? Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Într-un mesaj postat pe contul oficial de Facebook, OMS anunță că în prezent nu există dovezi care să confirme sau să respingă faptul că noul Covid-19 poate fi transmis prin monede sau bancnote.

ADVERTISEMENT

Răspunsul organizației nu este deloc unul pe placul cititorilor. Aceștia au avut o serie de comentarii extrem de critice la mesajul postat pe site-ul de socializare OMS.

”Nu există dovezi. M-am săturat să aud asta de la OMS. Faceți câteva teste și veniți cu rezultate! Dacă nu ești capabil să faci o sarcină atât de simplă, care este rostul acestei organizații?”, spune un utilizator.

ADVERTISEMENT

”Ce fel de postare este asta? Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să fiți finanțat de niciun guvern, sunteți ocupat să desfășurați activități care omoară oameni.”, acuză alt internaut.

Ce anunță BNR în legătură cu bancnotele și monedele

În cursul săptămânii trecute, Banca Națională a României a dat răspunsul la o întrebare adresata frecvent în perioada pandemiei Covid-19: BNR sau băncile dezinfectează bancnotele și monedele?

ADVERTISEMENT

Oficialii BNR spun ca dezinfectarea tuturor bancnotelor și monedelor este imposibilă, însă perioada în care acestea se procesează, înainte de a ajunge la populație, este suficient de mare pentru inactivarea virusului prezent pe bani.

”Atât băncile comerciale, cât și Banca Națională a României, prin intermediul centrelor sale de procesare a numerarului, verifică periodic starea bancnotelor, cele degradate fiind retrase din circulație.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă dezinfectarea tuturor acestor instrumente de plată este, fizic, imposibilă, zilele necesare efectuării tuturor operațiunilor de procesare pot reprezenta un interval de timp suficient pentru inactivarea virusului, în cazul în care acesta este prezent pe suprafața bancnotelor.

Cu toate acestea, pentru siguranța populației, BNR recomandă utilizarea mijloacelor de plată electronice (prin card, telefon, transfer bancar, plată online etc.) ori de câte ori este posibil, precum și igienizarea mâinilor după fiecare manipulare de numerar”, a fost comunicatul BNR.

ADVERTISEMENT