News

Se va decreta stare de alertă după 15 mai? Klaus Iohannis vine cu precizări importante

28.04.2020 | 20:25
Se va decreta stare de alerta dupa 15 mai Klaus Iohannis vine cu precizari importante
ADVERTISEMENT

Începând cu 15 mai, dată la care expiră decretul de prelungire a stării de urgență, Guvernul ar putea institui stare de alertă, reglementare necesară pentru ca autorităţile să poată menţine o bună parte din interdicţiile aflate în vigoare la ora actuală sau să impună reguli noi ca urmare a relaxării măsurilor de distanțare socială, precum obligativitatea de a purta măști de protecție la intrarea în spațiile publice. Chestionat pe marginea acestui subiect, președintele Klaus Iohannis a confirmat discuțiile, însă a precizat că o decizie finală va fi luată numai în cazul în care evoluția epidemiei de coronavirus o va permite.

Klaus Iohannis, precizări importante privind decretarea stării de alertă după 15 mai

Totodată, potrivit șefului statului, nu este exclusă nici posibilitatea prelungirii stării de urgență, având în vedere că bilanțul cazurilor de îmbolnăvire continuă să crească pe zi ce trece. În momentul de față se lucrează la o serie de măsuri care să permită relaxarea graduală a restricțiilor, existând, însă, posibilitatea ca acestea să fie retrase oricând, în funcție de datele referitoare la epidemie.

ADVERTISEMENT

Discutăm această variantă de 2 săptămâni, dar decizia nu o vom lua mâine pentru că vrem să vedem cum evoluează situația. Legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată să nu fim iarăși în situația de stres în care am fost la începutul epidemiei.

Vreau să avem rezervele pentru situația în care va veni al doilea val. Iată că trecut o lună și jumătate de când am instituit stare de urgență, este mai mult de o lună și jumătate de când, din păcate, trăim cu această epidemie.

ADVERTISEMENT

După o lună și jumate deja putem să tragem destul de multe concluzii. Aș remarca că în această epidemie autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic. Societatea românească a dovedit maturitate”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă susținute marți seară.

Ce ne așteaptă din 15 mai, când expiră starea de urgență

Se discută foarte multe despre măsurile de relaxare, vom ajunge și acolo. După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, va trebui să fim foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. Am pregătit și un grafic care ne permite comparații directe între statele care ne interesează, arată numărul de bolnavi dintr-un milion de locuitori.

ADVERTISEMENT

Se observă că am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Sus, regretabil, Spania, cu aproape 5.000 de spanioli dintr-un milion de locuitori sunt coronapozitivi. În italia avem sub 3000. Avem date foarte apropiate de Italia și în SUA. Dacă ne uităm cu mare atenție găsim și datele din România. Avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români.

De asta am spus că autoritățile, medicii și românii au până acum rezultate foarte bune. N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate, obținute greu? Sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, dar împreună am obținut aceste rezultate și, repet, pericolul nu a trecut și este nevoie de maximă atenție.

ADVERTISEMENT

După 15 mai nu înseamnă că revenim la viața normală pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală. Rămân restricții în continuare, nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei, nu vom putea ieși la restaurant, nu vom putea să ieșim din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.

Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane într-un loc, competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua de reducere a resticțiilor vor fi graduale. De la 1 iunie încă ceva, dacă totul merge bine, din 15 iunie încă ceva.

Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi. Este nevoie de o abordare responsabilă. În timpul stării de urgență majoritatea măsurilor au fost coercitive, ușor-ușor autoritățile trebuie se se retragă și oamenii simpli să preia responsabilitatea. Vom avea obligativitatea să purtăm măști, când suntem în spațiile închise, când călătorim cu metroul.

Guvernanții au acționat corect, acum urmeză să dăm și noi exemplu, noi, simpli cetățeni. Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști, de biocide, au existat foarte puține medicamente.

Toate cestea au trebuit procurate într-un timp record. S-au folosit nu doar banii puțini, s-au folosit cu mare succes și banii europeni și se folosesc în continuare. România are acum acces la un miliard și jumătate de euro care vor fi folosiți pentru dispozitive medicale, medicamente și sporuri pentru medici”, a declarat președintele României.

ADVERTISEMENT