Este vorba despre drumul expres care leagă Brăila de Galați. La nivel teoretic vor exista în total patru drumuri expres, care vor lega Brăila de Tulcea, Galați, Focșani și Buzău. Cu toate acestea, doar drumul Brăila – Galați este aproape de finalizare, cu un stadiu de execuție a lucrărilor de 86%.
Conform Viata-libera.ro drumul expres are o lungime de 10,77 kilometri și va fi finalizat în aprilie 2025. Cel puțin asta susține Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR. Conform sursei citate, lucrările sunt la 86%, însă stadiul plăților e la 65%. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit în 15 aprilie 2021.
Au primit dreptul de a construi drumul firmele din asocierea SA & PE Construct SRL – Spedition UMB – Tehnostrade SRL, care vor primi pentru această lucrare 450 de milioane de lei, fără TVA. Proiectul face parte din proiectul Drum Expres Focșani – Brăila – Galați – Giurgiulești, finanțat oficial prin Programul Operațional Infrastructura Mare – POIM.
Trebuie menționat, de asemenea, că acest drum va avea un pod hobanat, care va scurta drumul șoferilor. Ce este, însă, un pod hobanat? Pentru cei care nu cunosc prea bine conceptul, din fericire specialiștii ne explică.
Conform sursei citate, un pod este definit drept ”o construcție auxiliară unei căi de comunicații terestre, destinată susținerii și asigurării continuității acesteia la traversarea unui obstacol, cum ar fi un curs de apă, o vale sau o altă cale de comunicație”.
Podurile se pot clasifica în funcție de mai multe criterii, însă în acest caz suntem interesați de schema statică. Conform acestui reper, podurile pot să fie dalate, pe grinzi, în arc, suspendate, în consolă și hobanate. Ultima variantă este probabil cea mai spectaculoasă din punct de vedere arhitectural.
Asta, pentru că sarcina construcției este preluată ”de o suprastructură compusă dintr-o grindă continuă pe reazeme elastice, ancorate de unul sau mai mulți piloni, prin intermediul unor cabluri de oțel, dispuse liniar”. Termenul hobanat provine din franceză și se referă la o piesă de legătură, o sârmă de oțel.
În română avem verbul a hobana, adică a fixa ceva cu ajutorul acestor hobane. Cel mai mare pod hobanat din lume este podul Tatara din Japonia, construit în 1999. În schimb, cea mai lată construcție de acest gen este podul Zakim Bunker Hill din Boston, Statele Unite ale Americii, deschis în decembrie 2003.
În țara noastră, cel mai cunoscut pod hobanat este cel de la Agigea, care trece peste Canalul Dunăre spre Marea Neagră, acesta fiind deschis circulației în aprilie 1984. Acesta a fost depășit ulterior ca lungime de Pasajul Basarab, inaugurat în iunie 2011.