News

Se va face educație sexuală în școli? Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu despre posibila materie

02.03.2021 | 10:57
Se va face educatie sexuala in scoli Ce spune ministrul Sorin Cimpeanu despre posibila materie
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, la începutul acestei săptămâni, despre educația sexuală în școli, un subiect extrem de sensibil în ultimii ani, dar o materie extrem de importantă în viziunea multora.

Întrebat dacă vede util ca elevii să aibă ca disciplină educația sexuală în aria curriculară, ministrul a răspuns afirmativ, însă a subliniat că planul cadru trebuie adaptat cerințelor societăţii. ”Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală”, a spus oficialul, la Digi24.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, acest tip de educație este luat în discuţie în şcoli, în cadrul disciplinei educaţie pentru sănătate, care este, însă, o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi.

Ce spune ministrul Cîmpeanu despre educația sexuală în școli

Ministrul Educației este de părere că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în școli și menționează că astfel de ore au loc și în prezent, în cadrul disciplinei Educație pentru sănătate, dar care este opțională.

ADVERTISEMENT

”Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației pentru postul de știri citat.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat și despre proiectul privind educaţia sexuală în şcoli care a fost blocat în Parlament. În acest context, oficialul Guvernului a spus luni că e nevoie de o consulare pentru un plan cadru adecvat secolului 21.

ADVERTISEMENT

”Este vorba de curriculum, este vorba de planurile cadru de liceu. Ştiţi foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învățământ liceal.

În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline şi numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiţi şi în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăţi, să avem planuri cadru adaptate cerinţelor societăţii, cerinţelor angajatorilor şi, bineînţeles, adecvate secolului 21”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Educația sexuală în școli, un subiect care a stârnit multe dispute în spațiul public

Educația sexuală în școli a stârnit dispute la cel mai înalte nivel. În septembrie, Curtea Constituţională a României a respins o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede că în şcoli se pot derula, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv de educaţie sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

În contestație, Iohannis spunea că nu reiese cu claritate dacă norma stabileşte că programele de educaţie pentru viaţă sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor sau că educaţia sanitară este cea în vederea prevenirii acestora. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, mai susținea președintele.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Așa arată baza de pregătire a României la EURO 2024
Așa arată baza de pregătire a României la EURO 2024
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Mesajul înfiorător primit de vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Prietena Anamariei...
Mesajul înfiorător primit de vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Prietena Anamariei Prodan a reacţionat superb
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
România, umilită total de Ungaria! Adevărul este dureros: Ne bumbăceau ungurii
România, umilită total de Ungaria! Adevărul este dureros: Ne bumbăceau ungurii
A murit Denny Laine, o legendă a muzicii rock care a cântat cu...
A murit Denny Laine, o legendă a muzicii rock care a cântat cu Paul McCartney
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Radu Vâlcan în meseria de...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Radu Vâlcan în meseria de prezentator: „M-am simțit foarte prost. Se întâmplă, din cauza emoțiilor...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română