News

Se va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații de la stat? Poziția premierului Cîțu

24.02.2021 | 17:43
Se va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajatii de la stat Pozitia premierului Citu
ADVERTISEMENT

Se va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații la stat? Premierul Florin Cîțu s-a pronunțat în premieră pe acest subiect și a spus că este de acord cu proiectul de lege anunțat în urmă cu o săptămână de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Șeful Executivului a declarat, miercuri, că guvernul urmează să adopte, în perioada următoare, o lege ce va interzice cumul pensiei cu salariul pentru angajații din zona publică.

ADVERTISEMENT

Premierul a dezvăluit că legea a fost pregătită deja de Ministerul Muncii, discutată în Coaliție, și în viitorul apropiat urmează să fie pusă în dezbatere publică

Florin Cîțu susține legea care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații la stat

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că în Coaliția de guvernământ se pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

ADVERTISEMENT

Despre acest act normativ, premierul Cîțu declară că este de bun augur, dat fiind faptul că cetățenii trebuie să decidă, fie pentru pensie, fie pentru salariu, și nu pentru ambele venituri.

”E un proiect de lege discutat în coaliție, am văzut draft-ul, va fi o dezbatere publică, vom vedea dacă vor fi excepții sau nu.

ADVERTISEMENT

Mi se pare normal dacă ai ieșit la pensie să decizi dacă păstrezi pensia, iar dacă te angajezi să păstrezi salariul, dacă dorești”, a spus Florin Cîțu, miercuri, după ședința de Guvern.

Ce spunea Raluca Turcan de această lege și reacția PSD

Pe 16 februarie, Raluca Turcan a anunțat în spațiul public că Executivul are în sertar un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

ADVERTISEMENT

”Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat.

Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a adăugat ministrul Muncii.

Pe de altă parte, PSD-ul a criticat dur această inițiativă legislativă a Guvernului. Senatoarea Gabriela Firea a susținut, într-o postare pe Facebook, că proiectul care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat reprezintă de fapt ”o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani”.

”Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplă! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani.

O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial.

Asta pune la cale guvernul austerității!! Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat”, spunea Firea, săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT