News

“Se va reveni la vechiul cuantum de amenzi!” O nouă ipoteză, lansată de avocatul Ştefan Crângaşu. Exclusiv

06.05.2020 | 18:08
Se va reveni la vechiul cuantum de amenzi O noua ipoteza lansata de avocatul Stefan Crangasu Exclusiv
"Se va reveni la vechiul cuantum de amenzi!" O nouă ipoteză, lansată de avocatul Ştefan Crângaşu. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a României a decis că amenzile date în perioada de urgenţă sunt neconstituţionale. Peste 300.000 de oameni au fost amendaţi, iar totalul acestora a depăşit 120 de milioane de euro. 

Avocatul Ştefan Crângaşu lansează o nouă ipoteză: “Se va reveni la vechiul cuantum de amenzi!”

Avocatul Ştefan Crângaşu a explicat pentru FANATIK decizia Curţii Constituţionale şi susţine că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial se va reveni la vechiul cuantum de amenzi, înainte de majorare.

ADVERTISEMENT

“Oricum, din punctul meu de vedere, cei care se considerau nedreptățiți trebuiau să conteste amendă. Procedural, era clar că dacă se depuneau acele plângeri, nu se judecau. Impactul asupra celor care au contestat era minin.

Este încă un motiv pentru a considera nelegale procesele verbale respective. Mai multe detalii, vom vedea după ce se va da motivarea Curții. O să se publice în Monitorul Oficial. În mod normal, Parlamentul trebuie să pune în acord decizia Curții cu legea, să elimine sau să modifice clauzele din lege care nu sunt constituționale.

ADVERTISEMENT

Noi suntem într-o situație excepțională acum pentru că peste 45 de zile acea Ordonanță prin care s-au majorat amenzile nu va mai fi. Va trece și starea de urgență și starea de alertă. Va fi foarte imprevizibil. În mod normal, acele amenzi ar trebui să rămână în vigoare într-un cuantum diminuat și doar în situația în care au fost încălcări grave. 

Se pot da amenzi, dar cred că va rămâne cuantumul inițial. După publicarea în Monitorul Oficial nu se va ține cont de modificarea respectivă, de majorarea cuantumului. Din punctul meu de vedere, așa ar trebui să fie. Deși eu cred că nu se va publica așa repede, de pe o zi pe alta. De obicei deciziile Curții durează până se mai publică”, a explicat Crângaşu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Ştefan Crângaşu. Sursa. www.ceeattorneys.com
“Se va reveni la vechiul cuantum de amenzi!” O nouă ipoteză, lansată de avocatul Ştefan Crângaşu. Sursa foto: www.ceeattorneys.com

“Dacă au plătit, din punctul meu de vedere, nu prea există modalități de a recupera banii. Pot merge în instanță, dar șansele sunt mici”

Asta ar însemna ca amenzile pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare să fie între 100 şi maximum 5000 de lei şi nu între 2000 şi 20.000 de lei cum erau penalităţile majorate pentru persoanele fizice. În ceea ce priveşte persoanele juridice, amenzile ar trebui să revină la valorile iniţiale: 1.000 – 10.000 de lei, faţă de valorile de până acum: 10.000 – 70.000 de lei.

Ştefan Crângaşu e de părere că CCR a luat în considerare faptul că amenzile uriaşe nu se justifică. Avocatul vine cu o veste proastă pentru cei care au plătit deja amenzile şi este sceptic că ei vor putea să îşi vadă banii înapoi: ”

ADVERTISEMENT

Dacă vreți un comentariu personal, cine nu respecta vechile nivele de amenzi, nu respecta nici pe acestea noi. Considerentul Curții mă gândesc eu că ținea cont de faptul că nu se justifică aceste amenzi mari. Este un considerent de oportunitate, nu de legalitate.

Dacă au plătit, din punctul meu de vedere, nu prea există modalități de a recupera banii. Pot merge în instanță, dar șansele sunt mici, din punctul meu de vedere. Statul ar trebui să vină în cazul lor cu o chestie morală, prin care să dea banii oamenilor înapoi. Mi-e greu să cred că se va întâmpla asta.

Termenele pentru formularea plângerilor au fost suspendate. Ei în continuare pot ataca. Din punctul meu de vedere, poate statul ar fi trebuit să se gândească mai mult înainte de a majora aceste amenzi. În general, amenzile foarte, foarte mari sunt date pentru a acoperi niște costuri pe care statul le are. Nu este un semnal de reeducare”, a spus Crângaşu pentru FANATIK.

În România s-au dat până acum 300.000 de amenzi pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare, în ultimele două luni. Suma totală pe care trebuie să o plătească cei sancţionaţi depăşeşte 120 de milioane de euro.

 

ADVERTISEMENT
Tags: