Vorbim despre 575.000 de euro, preț mai mic cu 24.000 de euro față de acum două luni. Aici au funcționat de-a lungul timpului o brutărie sau o casă de pariuri. De fapt, casa natală a baronului Brukenthal a fost de-a lungul vremurilor o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal sau o crâșmă.
Baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei în secolul al XVIII-lea. Baronul a fost consilier personal al împărătesei Maria Tereza. Casa lui, un mare palat din Sibiu, găzduiește Muzeul Național Brukenthal, format în jurul colecțiilor pe care le-a adunat și extins dintr-o expoziție publică deschisă pentru prima dată în 1817.
Samuel von Brukenthal s-a născut la 26 iulie 1721 la Leschkirch (Nocrich), între Hermannstadt (Sibiu) și Agnetheln (Agnita). Bunicul și tatăl său fuseseră judecători regali. Numele inițial al familiei era Brekner. Tatăl lui Samuel von Brukenthal, Michael Brekner, a fost înnobilat în 1724, primind numele nobiliar von Brukenthal.
Mama lui, Susanna, făcea parte din familia aristocratică a lui Conrad von Heydendorff. Casa în care s-a născut baronul, fost guvernator al Transilvaniei în secolul XVIII-lea, a fost scoasă la vânzare pentru o sumă apropiată de 600.000 de euro, potrivit Turnul Sfatului.
Casa din localitatea Nocrich nu a mai fost restaurată de multă vreme. Casa a fost construită în 1700 și a primit titlul de monument istoric la finele anilor ’70, astfel că naționalizarea acestei case în perioada comunistă a dus la pierderea urmei moștenitorilor.
Se știe doar că ultimul proprietar a fost un anume Konrad, însă urma acestuia a fost pierdută și nimeni nu mai știe ce urmași a avut acesta. Casa a ajuns așadar în proprietatea lui Aurel Irod după Revoluție, atunci când politicianul era viceprimar al comunei. A plătit atunci 55 de milioane de lei pentru imobil, în banii acelor vremuri.
În urmă cu trei ani era scoasă la vânzare o altă casă boierească impresionantă: este vorba despre casa boierească Costa-Foru din Dealul Mitropoliei. Aceasta valora atunci 1,75 milioane de euro, fiind situată la 200 de metri de Piața Unirii. Conacul era periodic deschis publicului larg pentru diverse expoziții sau recitaluri.
Casa este considerată un monument istoric de clasa B, construită în 1894 după proiectul unui faimos arhitect al acelor vremuri: J.E. D’Alfonce de Saint Omer. Totul, la comanda familiei Costa-Foru. Arhitectura exterioară este tipic franzuțească, tipic vremurilor.
Casa are 16 camere şi 7 băi, fiind ridicată pe un teren de 492 de metri pătraţi. Aici a locuit dîn 1894 până în 1935 Maria Costa-Foru, nepoata bancherului Christophi Zerlenti și Constantin Costa-Forul, fiul primului rector al Universităţii din Bucureşti, ministrul justiţiei din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza, împreună cu copiii lor.