News

Se vor desființa inspectoratele școlare județene. Sorin Cîmpeanu: “Acestea vor fi transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației”

Se fac noi modificări în sistemul de învățământ. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți, 12 iulie, desființarea inspectoratelor școlare județene.
12.07.2022 | 12:49
Se vor desfiinta inspectoratele scolare judetene Sorin Cimpeanu Acestea vor fi transformate in deconcentrate ale Ministerului Educatiei
Sorin Cîmpeanu anunță desființarea inspectoratelor școlare județene. Sursa foto: edupedu.ro/ captura video Ministerul Educatiei
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu a anunțat marți, într-o conferință de presă, că se vor desființa inspectoratele școlare județene. Ministrul educației a precizat că se vor înlocui cu deconcentrate ale Ministerului Educației.

Nu vor mai exista inspecorate școlare județene, anunță ministrul educației, Sorin Cîmpeanu

Noua modificare face parte din proiectul România Educată, iar într-un raport de anul trecut se menționa că inspecțiile școlare se vor efectua de către ARACIP și nu de către inspectorate, așa cum se întâmplă în momentul de față.

ADVERTISEMENT

”Ele vor fi formate prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene, respectiv a municipiului București și prin comasarea cu Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă, de marți, în care anunță mai multe modificări, scrie edupedu.ro

Aceeași sursă menționează că în raport s-a precizat crearea unor Centre Județene pentru Învățământ Preuniversitar (CJ-IP), care sunt, de fapt, fostele ISJ-uri. În subordinea Ministerului Educației, se vor ocupa de mai multe aspecte, printre care:

ADVERTISEMENT
  • rețeaua și infrastructura unității de învățământ,
  • echitate și participarea școlară,
  • parcursul profesional și resursa umană,
  • managementul unității școlare,
  • testări, evaluări, examene,
  • asigurarea consilierii.

Vor exista două legi diferite ale educației

Un alt aspect important anunțat de Sorin Cîmpeanu este faptul vor fi două legi ale educației, una pentru învățământul pre-universitar și alta doar pentru universitar. În acestea se vor include și detalii referitoare la statutul cadrului didactic.

ADVERTISEMENT

”(…) Stagiatură de 1 an pentru profesori; licențiere; 2023 – titularizare, vor fi scoase la concurs și posturi care nu au 18 ore la finalul clasei pregătitoare și a clasei întâi, cadrul didactic responsabil trebuie să întocmească un raport descriptiv de evaluare atât dezvoltării fizice socioemoționale cognitive, cât și a limbajului și abilităților de citit, descriere, de calcul matematic, precum și a dezvoltării capacităților și aptitudinilor de învățare”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Este prevăzută și o modificare legată de salariul unui profesor debutant în carieră. Un astfel de cadru didactic ar putea obține un salariu mediu net.

ADVERTISEMENT

De altfel, Sorin Cîmpeanu a anunțat și noi evaluări, pentru finalul claselor: a-II-a, a-IV-a, și a-VI-a. Elevii vor da examene la ”limbă comunicare” și matematică.

ADVERTISEMENT