News

Se vor închide școlile în valul 5? Decizia va depinde de gradul de aglomerare al spitalelor

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că școlile ăși vor suspenda cursurile cu prezență fizică doar atunci când numărul crescut de cazuri de Covid-19 vor bloca sistemul medical românesc.
07.01.2022 | 16:58
Se vor inchide scolile in valul 5 Decizia va depinde de gradul de aglomerare al spitalelor
ADVERTISEMENT

În toate scenariile legate de evoluția valului 5 apar întrebări legate de trecerea în online a școlilor și în ce condiții s-ar putea întâmpla acest lucru. Ministrul Alexandru Rafila a declarat că, în cazul în care va fi aplicată, o astfel de măsură va fi una temporară, notează Hotnews.

Într-o conferință de presă susținută vineri,  Rafila a susținut că evoluția zilnică a numărului de cazuri nu va fi singurul criteriu care trebuie luat în calcul pentru a decide închiderea școlilor.

ADVERTISEMENT

“Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitalicești obișnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a explicat Alexandru Rafila.

Ce măsuri au mai luat autoritățile la început de val 5

În ultimele zile, autoritățile au făcut o serie de anunțuri legate de modul în care vor să limiteze numărul de cazuri și de felul în care vor gestiona situația din spitale. Printre aceste se numără și obligativitatea folosirii măștilor chirurgicale sau FFP2 în spațiile publice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Rafila a anunțat că două medicamente antivirale urmează să fie introduse în schema de tratament a persoanelor infectate.

Unul dintre aceste medicamente antivirale, Molnupiravir, urmează să ajungă în țara noastră în viitorul apropiat. În cazul Paxlovid, ministrul estimează că livrările ar putea începe în februarie.

ADVERTISEMENT

“Până la sfârșitul lunii vom avea şi primele cantități de Molnupiravir, cred, și la începutul lunii februarie – jumătatea lunii februarie sau mai târziu celălalt antiviral”, a declarat Alexandru Rafila.

El  spune că ministerul pe care îl conduce a estimat că aproximativ 250.000 pacienți ar putea avea nevoie de cele două medicamente incluse recent în schema de tratament.

ADVERTISEMENT

Aceste două medicamente, apreciază Rafila, la fel ca orice altă formă de medicație, trebuie administrată în baza unei evaluări realizate de către un specialist.

“Nu se poate, nu este indicat să fie administrat pur şi simplu oricărei persoane, pentru că este un tratament toxic, nu este un tratament care să poată să fie luat oricând şi oricum de către oricine. Trebuie evaluare, recomandare medicală şi tratament doar pentru persoanele la care există indicaţie. Eu personal nu aş lua un antiviral decât dacă aş avea o formă de boală care ar justifica administrarea acelui antiviral”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: