Sport

Seara recordurilor pe Arena Națională! Golul 700 din istoria Euro și multe alte premiere în meciul de la București

Primul meci de fotbal din istoria Euro disputat în România a fost o sărbătoare, atât în tribune, cât și pe teren. A fost meciul cu cele mai multe goluri de la actuala ediție a Campionatului European, dar și jocul în care s-a înscris golul 700.
13.06.2021 | 22:32
Seara recordurilor pe Arena Nationala Golul 700 din istoria Euro si multe alte premiere in meciul de la Bucuresti
Duel intre jucatorii Austriei si ai Macedoniei de Nord, la Euro 2020. FOTO: Inquam; Octav Ganea
ADVERTISEMENT

A fost seara recordurilor pe Arena Națională. Primul meci disputat în România, în istoria Euro, a lăsat în urmă câteva borne ce vor rămâne consemnate pentru totdeauna în statistici.

Austria și Macedonia de Nord au oferit un meci spectacol pe Arena Națională. Nu au făcut rabat la efort, s-au înscris goluri spectaculoase, dar și cu iz istoric, de ambele părți.

ADVERTISEMENT

Debut de neuitat pentru Macedonia de Nord

Meciul dintre Macedonia de Nord și Austria de pe Arena Naționala a reprezentat debutul macedonenilor la un Turneu Final de Campionat European.

Mai mult, golul lui Goran Pandev, din minutul 28, a fost, evident și prima reușită a Macedoniei de Nord la un eveniment major.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie cel mai emblematic fotbalist macedonean a devenit, la 37 de ani şi 231 de zile, al doilea cel mai bătrân marcator din istoria Campionatului European. Pandev este devansat în acest top de austriacul Ivica Vastic, care a marcat din penalty în 2008, contra Poloniei, la vârsta de 38 de ani şi 257 de zile.

Meciul împotriva Austriei, în grupa C de la Euro 2020, a fost a 117-a partidă pentru Goran Pandev în tricoul echipei naționale, tot el fiind și cel mai prolific marcator din istoria țării sale cu 37 de goluri.

ADVERTISEMENT

Un alt amănunt extrem de interesant este că reuşita din meciul cu Austria a venit la 20 de ani şi 7 zile de la debutul său în prima reprezentativă. A debutat pentru Macedonia de Nord într-un meci contra Turciei, pe 6 iunie 2001, în preliminariile Cupei Mondiale.

Prima victorie la Euro pentru Austria și golul 700 din istorie

Un alt record care a căzut în meciul de pe Arena Națională vizează naționala Austriei. Aflată la doar a treia participare la Turneul Final al Campionatului European, Austria a obținut primul succes din istorie.

ADVERTISEMENT

Două rezultate de egalitate obținuseră austriecii la precedentele participări la Euro, în 2008 și 2016. Victoria contra Macedoniei de Nord s-a contura grație reușitelor lui Stefan Lainer (min. 18), Michael Gregoritsch (min. 78) și Marko Anautovic (min. 89).

De remarcat că Lainer a înscris primul gol din istoria Euro în România, iar reușita din minutul 78, a lui Michael Gregoritsch, este cu atât mai prețioasă cu cât ea va fi menționată pentru totdeauna ca fiind golul cu numărul 700 din istoria Campionatului European.

Într-un gest superb, Stefan Lainer a dedicat golul din minutul 18 lui Christian Eriksen, fotbalistul danez care a suferit un infarct în timpul meciului cu Finalanda.

Eriksen stay strong” – ”Eriksen fii puternic!”, a fost mesajul austriacului pentru decarul naționalei Danemarcei.

Ce meciuri se mai joacă la București

Disputa dintre Austria și Macedonia de Nord a fost prima dintr-o serie de patru meciuri programate pe Arena Națională la actuala ediția a Campionatului European.

Celelalte partide găzduite de cel mai mare stadion al României sunt:

  • 17 iunie – Ucraina – Macedonia de Nord;
  • 21 iunie – Ucraina – Austria;
  • 29 iunie – Locul 1 din grupa F  – Locul 3 din grupa A / B / C
ADVERTISEMENT
Tags: