Sport

Sebastien Loeb a testat Ford Puma Rally 1. Revine francezul în WRC cu modelul SUV produs la Craiova? Video

M-Sport l-a convocat pe Sebastien Loeb, recordmanul titlurilor mondiale în WRC, pentru a testa în Catalunya Ford Puma Rally 1. O versiune dezvoltată pe baza SUV-ului produs la Craiova pentru noua stagiune a Mondialului de raliuri. Și nu este exclus să-i găsească un loc și-n echipa aliniată la startul noii ere a competiției.
20.10.2021 | 13:25
Sebastien Loeb a testat Ford Puma Rally 1 Revine francezul in WRC cu modelul SUV produs la Craiova Video
ADVERTISEMENT

Ford Puma Rally 1 este în faza testelor finale pentru viitoarea ediție a WRC. Una care reprezintă un moment de cotitură pentru competitie, care va intra în era hibridă. La ultima sesiune, britanicii de la M-Sport, care dezvoltă mașina de raliu pe baza modelului SUV produs la Craiova, au oferit o surpriză de proporții.

După luni de speculații în presă și tratative în spatele ușilor închise, la volanul mașinii de test s-a aflat Sebastien Loeb. Mai mult, se pare că lucrurile sunt serioase. Și nu este doar o încercare a lui Malcolm Wilson, șeful M-Sport, de a da o lovitură de imagine. Sau de a obține o părere suplimentară, extrem de pertinentă, despre nivelul mașinii. Francezul, deținător a 9 titluri mondiale, un record pentru WRC, ar putea să revină în competiția supremă de raliuri.

ADVERTISEMENT

Detaliile tehnice ale bolidului Ford Puma Rally 1, maşina testată de Sebastien Loeb

Ford Puma Rally 1 și-a făcut debutul la nivel mondial, la Goodwood Festival of Speed. Modelul combină un motor pe benzină EcoBoost de 1,6 litri turbo-alimentat, cu un motor electric sofisticat de 100 kW și baterie de 3,9 kWh. În plus, din sezonul 2022, concurenții FIA WRC Rally1 vor folosi un carburant fără surse fosile. Acesta este compus din elemente sintetice și biodegradabile pentru a produce un combustibil 100% sustenabil.

Sistemul hibrid funcționează utilizând principii similare cu versiunea de stradă Puma EcoBoost Hybrid, produsă la Craiova. El captează energia pierdută în mod normal în timpul frânării și rulării libere și o stochează într-o baterie. Aceasta poate alimenta un motor electric pentru a crește eficiența consumului de carburant în timpul rulării sau pentru a oferi un spor de performanță. În cazul Ford Puma Rally 1 până la 100 kW pentru impulsuri multiple de până la trei secunde în timpul conducerii sportive.

ADVERTISEMENT

Acumulatorul poate fi reîncărcat folosind o sursă de alimentare externă în punctele de service între etape, cu o reîncărcare care durează aproximativ 25 de minute. Având o greutate de 95 kg, sistemul hibrid este răcit cu lichid și aer. Și este găzduit într-o carcasă cu rezistență balistică, pentru a rezista la impactul cu rămășițele și forța inerțială în caz de accident.

M-Sport are un singur pilot confirmat

La startul stagiunii 2022 vor exista trei mașini Ford Puma Rally 1 de uzină care vor alerga pentru M-Sport. Deocamdată un singur post de pilot este acoperit. Este vorba despre cel ocupat de Craig Breen. Un alt pilot care vizează un contact este britanicul Gus Greensmith. Aflat deja în curtea lui M-Sport. Și, evident, pentru a treia mașină o opțiune este Adrien Fourmaux.

ADVERTISEMENT

Tînărul francez a fost implicat în dezvoltarea mașinii. Și este limpede că este în cărți pentru cea de-a treia mașină. În cazul în care tratativele cu Loeb vor avea finalitate, cel mai probabil Loeb va împărți cu acesta mașina. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre piloți va avea un număr clar de etape pe care le va efectua.

Este nevoie de acceptul Prodrive pentru revenirea lui Loeb

Sebastien Loeb a renunțat la cariera de pilot de uzină în WRC în 2012. Cu un palmares record. Însă, de-a lungul timpului, a dat curs propunerilor venite de la marile echipe. A luat startul în 16 întreceri. Și a avut două contracte pentru programe speciale (număr redus de curse). Primul, cu Citroën (3 raliuri în 2018). Iar apoi, cu Hyundai (8 raliuri în 2019-2020).

ADVERTISEMENT

Ultima apariție a sa într-o etapă din calendarul WRC s-a produs anul trecut, în Turcia. Atunci când a terminat întrecerea pe poziția a treia. În acest sezon, Loeb a fost cooptat de Prodrive în programul Bahrain Raid Xtreme pentru Raliul Dakar. Și, după un abandon în ediția din acest an, se pregătește pentru a lua startul la Dakar 2022.

În condițiile date, pentru o revenire în WRC ar avea nevoie de acceptul Prodrive. Nu este însă exclus ca acesta să vină. Căci la fel s-a înâmplat și în cazul participării francezului la noua serie electrică Extreme E pentru echipa lui Lewis Hamilton, Team X44.

ADVERTISEMENT