Sebastian Burduja, ministrul Energiei, este invitatul de miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18.00, la emisiunea TATULICI LA FANAT1K, unde va răspunde întrebărilor celebrului realizator Mihai Tatulici.
Sebastian Burduja este așteptat cu un mare interes de români în prag de iarnă, când persistă neajunsuri în legătură cu eficiența energetică a Bucureștiului, unde aprovizionarea precară cu apă caldă, sau deloc, revine ca una din principalele preocupări și nemulțumiri ale cetățenilor.
Recent, ministrul Energiei a declarat că, în contextul unui oraș al blocurilor vechi, cum este Capitala, va promova instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișuri pentru a genera energie nepoluantă și mai ieftină.
Bucureștiul a ajuns similar cu problemele legate de termoficare, o temă recurentă la începutul sezonului rece, unde de fiecare data locuitorii se confruntă cu lipsa apei calde. Pentru Sebastian Burduja, o fuziune dintre Termoenergetica și Elcen este o soluție pentru îmbunătățirea situației, pentru un sistem mai eficient și reducerea prețurilor facturilor, dar și modernizarea CET-urilor cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, ministrul anunțând deja că vor fi semnate contracte în acest sens în valoare de 361 de milioane de euro.
Marți, Sebastian Burduja a făcut noi precizări despre plata facturilor le energie, spunând că ele ar putea scădea și cu 40% pentru unele categorii de consumatori, respectiv cei care consumă peste 300KW/oră lunar.
„O să încep cu veştile bune sau pe care le preconizăm a fi bune: românii care au un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună şi plătesc acel maxim 1,3 lei kilowatt-oră astăzi, ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există şi astăzi pe site-ul ANRE. Sunt în marja a 0,9 – 1 leu/kilowatt-oră”, a declarat Burduja.
Totuși, ministrul Energiei a admis că România nu are, astăzi, suficientă energie, de aceea este nevoită să importe 1.459 megawați, cifră care crește la 2.300-2.500 de megawați pentru orele de vârf.
De asemenea, este de așteptat ca Sebastian Burduja să ofere noi informații despre situația investițiilor în sectorul energetic al României, mai ales după ce țara noastră a intrat pe „traiectul de decarbonizare” dorit în Uniunea Europeană, închizând anumite grupuri pe cărbune, ministrul precizând că urmeze „discuții tehnice” cu Comisia Europeană pentru analiza infrastructurii energetice și la ce capacitate este folosită.
Ministrul Energiei declara în mai multe rânduri că România trebuie să beneficieze de oportunitățile pe care le are în sectorul energiei. Una este relansarea proiectelor pe zona hidroenergetică, proiecte de hidrocentrale care au fost blocate de-a lungul anilor.
De asemenea, începerea proiectului Neptun Deep, primul proiect gazier de mare adâncime al României în Marea Neagră va consolida statutul țării de producător major de gaze din Uniunea Europeană. Potrivit lui Sebastian Burduja, Neptun Deep va dubla producția de gaze a României.
Toate acestea și alte subiecte legate de sistemul energetic al României, de interconectarea țării noastre pe piața unică europeană, de producția și independența energetică într-un context regional complicat, vor fi dezbătute de Mihai Tatulici și invitatul său, Sebastian Burduja.