Sport

Imagini si detalii inedite despre Sebastian Haller, bombardierul Ligii Campionilor. Cine l-a poreclit ”Pasărea Rece” și ce sport a practicat înaintea fotbalului

Sebastian Haller este doar unul dintre ultimii jucători care au explodat la Ajax Amsterdam, ivorianul fiind golgheterul neașteptat al fazei grupelor Ligii Campionilor.
23.02.2022 | 16:02
Imagini si detalii inedite despre Sebastian Haller bombardierul Ligii Campionilor Cine la poreclit Pasarea Rece si ce sport a practicat inaintea fotbalului
Sebastian Haller este doar unul dintre ultimii jucători care au explodat la Ajax Amsterdam, ivorianul fiind golgheterul neașteptat al fazei grupelor Ligii Campionilor. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Atacantul a impresionat în toamnă, atunci când a marcat după doar 68 de secunde de la debutul său în cea mai importantă competiție și a egalat recordul lui Marco van Basten, cel care înscris patru goluri la primul joc în Liga Campionilor.

Haller a încheiat faza grupelor cu 10 reușite, fiind doar al patrulea fotbalist din istoria competiției care reușește o asemenea performanță, după Cristiano Ronaldo (2015/2016), Lionel Messi (2016/2017) și Robert Lewandowski (2019/2020).

ADVERTISEMENT

Sebastian Haller, eroul lui Ajax în Liga Campionilor

Ajax Amsterdam este surpriza plăcută de până acum din Liga Campionilor, iar Sebastian Haller este vedeta echipei. Îl el stau speranțele ”lăncierilor” și înainte de partida din deplasare cu Benfica Lisabona, din prima manșă a optimilor de finală, care se se va disputa de la 22:00.

Toată lumea a aflat că este un fotbalist cu abilități fantastice și o forță a naturii, ceea ce îl face un atacant special, dar puțini îi știu povestea. Una extrem de interesantă și care a fost prezentată în amănunt de Life Bogger.

ADVERTISEMENT

Haller s-a născut la 22 iunie 1994 în Ris-Orangis, o comună aflată la 20 de kilometri de Paris, dintr-o mamă ivoriană și un tată francez. El a moștenit genele materne, la fel ca și superba sa soră Armelle și fratele său Sery Tessia.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Frații lui Haller, Armelle și Sery Tessia. Sursă foto: Bild

Mama l-a împins spre judo

Încă din copilărie, Sebastian a fost un băiat plin de energie și care părea interesat de sport. Mama sa, care a urmărit îndeaproape Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996, a decis să-și înscrie fiul la cursuri de judo, însă lucrurile nu au mers deloc bine deoarece puștiul avea mintea fixată la fotbal.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că părinții îi cumpăraseră o consolă PlayStation, Haller prefera să joace mai mereu fotbal, afară sau în casă. În încercarea de a-și arăta abilitățile, nu puține au fost momentele care au dus la distrugerea obiectelor din casă, lucru pentru care mama sa ura fotbalul.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Sebastien Haller jucând fotbal în comuna natală. Sursă foto: Bild

 

O perioadă el a mers în paralel cu ambele sporturi, fotbal și judo, dar văzând că sportul rege este adevărata chemare a fiului lor, părinții au decis să-l înscrie la o academie. Avea doar 10 când și-a început aventura fotbalistică la FCO Vigneux, un club local din suburbiile Parisului.

ADVERTISEMENT

Coleg cu Laporte și Zouma la naționala U17 a Franței

Nu a durat mult până când Sebastian Haller și-a pus amprenta la club. După doar opt luni, el a contribuit decisiv la câștigarea unui turneu zonal, și astfel și-a trecut în palmares primul trofeu. După doi ani petrecuți la FCO Vigneux, puștiul cel înalt a trecut la o academie mai mare: Bretigny Foot.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Sebastien Haller cu primul trofeu câștigat: Sursă foto: Life Bogger

 

Aici a început să-și descopere talentul extraordinar și tot în această perioadă și-a ales idolul pe urmele căruia își dorea să calce. Era vorba de legendarul atacant al lui Arsenal, Thierry Henry. A stat șapte ani la Bretigny Foot, după care a trecut la academia de tineret a lui Auxerre, un club cunoscut pentru faptul că a dat jucători de marcă precum Djibril Cisse, Bacary Sagna, Phillip Mexes sau Eric Cantona.

În 2011 a fost selecționat în naționala Franței U17 pentru turneul final al Cupei Mondiale, într-o echipă din care mai făceau parte Benjamin Mendy, Kurt Zouma, Aymeric Laporte sau Tiemoue Bakayoko. În ciuda faptului că Franța a părăsit competiția în sferturi de finală, Haller a lăsat o impresie bună și Auxerre i-a pus pe masă primul contract de profesionist.

”Pasărea Rece”, porecla pe care i-a dat-o Niko Kovac

După trei sezoane în care nu a jucat atât cât și-a dorit, Sebastian Haller a plecat împrumut la FC Utrecht, pentru ca după doar șase luni olandezii să-l achiziționeze definitiv. Atacantul a impresionat în Eredivisie, fiind golgheterul campionatului în sezonul 2015-2016. El a fost ales de fanii echipei cel mai bun jucător al stagiunii.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Sebastian Haller în tricoul lui FC Utrecht. Sursă foto: Life Bogger

 

La 22 de ani, Sebastian Haller a decis să facă următorul pas în carieră și a mers la Eintracht Frankfurt. În primul său sezon a câștigat Cupa Germaniei, primul său trofeu major din carieră, și a făcut un parteneriat excelent cu Luka Jovic, cel care avea să semneze mai apoi cu Real Madrid.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Sebastian Haller cu trofeul Cupei Germaniei. Sursă foto: Life Bogger

 

A devenit un punct fix în echipa lui Niko Kovac și chiar tehnicianul este cel care i-a dat porecla ”Pasărea Rece” pentru că este tot timpul calm și are mult sânge rece la finalizare. Cam tot în acea perioadă, Haller, care jucase la toate nivelurile de juniori pentru Franța, a ales să reprezinte la seniori Coasta de Fildeș, țara unde s-a născut mama sa.

Un pahar de vin în loc de tatuaje

În spatele succesului lui Sebastian Haller se află superba sa soție Priscilla. Cei doi s-au căsătorit într-o ceremonie ținută în secret, în vara lui 2016, iar în martie 2017 jucătorul a devenit pentru prima dată tată. Soția sa a născut o fetiță pe care au botezat-o Ciara.

Sebastian Haller Liga Campionilor
Sebastian Haller și soția sa Priscilla. Sursă foto: Instagram Sebastian Haller

 

Fotbalistul este descris de colegii săi ca fiind o persoană căruia nu-i place să epateze și din această cauză nu a fost văzut niciodată cu mașini extravagante sau cu femei în jurul său. Mai mult, el nu are niciun tatuaj, un lucru rar întâlnit printre fotbaliști. Singurul lucru care îl adoră în afara fotbalului și al familiei este vinul, nerefuzând niciodată un pahar.

Sebastian Haller ține foarte mult la legăturile cu familia sa, fiind foarte atașat de părinții și frații săi. Asta vine și din faptul că nu a avut o copilărie ușoară la Ris-Orangis, o comună unde 30% din populație trăiește în locuințe sociale, iar rata șomajului este peste medie.

ADVERTISEMENT