News

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia este definitivă

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia este definitivă în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța.
26.05.2023 | 13:45
Sebastian Vladescu fostul ministru al finantelor condamnat la 7 ani si 4 luni de inchisoare Decizia este definitiva
Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia este definitivă în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 6 ani în acest caz, în timp ce Cristian Boureanu a scăpat pentru că faptele s-au prescris.

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al finanţelor, condamnat la 7 ani şi 4 luni de închisoare

Totodată, instanța a decis confiscarea a 2.1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu, precum 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea. Mai mult, instanța a menținut sechestrele de avere pentru toți cei implicați în acest proces. Vlădescu fusese condamnat în martie 2022 la 8 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce Costea primise 7 ani de închisoare, iar Boureanu primise 4 ani și 3 luni de închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

Conform G4Media, fostul ministru Sebastian Vlădescu, totodată deputat PNL, precum și Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbac, Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, au fost trimiți în judecată în 2019, în dosarul privind reabilitarea căii ferate din București-Constanța. În această situație s-a aflat și Cristian Dascălu, administratorul unei societăți comerciale.

Conform procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie din străinătate a plătit 20 de milioane de euro cu titlu de comisioane către mai mulți oficiali români, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate. Licitația pentru această reabilitare a fost câștigată în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul Swietelsky – Wiebe – Takenaka, consorțiu de firme acuzate că șl-au mituit pe fostul ministru Sebastian Vlădescu. Potrivit comunicatului DNA, Josef Hornegger și-a recunoscut vina și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Practic, în minuta instanței se arată că inculpații au primit pedepse puțin mai blânde decât în martie. ”Reduce cuantumul pedepsei pentru infracţiunea de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 6 şi art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 din Codul penal, de la 7 ani închisoare la 6 ani închisoare”, transmite, printre altele, instanța de judecată. Totodată, inculpații au pierdut dreptul de a ocupa funcții publice pentru 4 ani de zile.

ADVERTISEMENT

”În baza art. 38 alin. (1) ?i art. 39 alin. (1) lit. b) din Codul penal, aplică inculpatului Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe pedeapsa cea mai grea, de 6 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 1 an şi 4 luni închisoare, urmând ca acesta să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 4 luni închisoare”, a mai transmis instanța de judecată, conform sursei citate.

Potrivit procurorilor DNA, infractorii și-au început activitatea în 2005, atunci când Vlădescu a primit mită de la cei care doreau să reabiliteze calea ferată. Mita a constat în plăți lunare în valoare de 3.5% din sumele pe care firma respectivă le primea de la statul român. S-a creat, astfel, un circuit fictiv prin care banii ajungeau la inculpați, prin diverse contracte de consultanță.

ADVERTISEMENT

În consecință, Vlădescu a primit peste 1 milion de euro, Costea Mircea aproximativ 3 milioane de lei și 2 milioane de euro, iar administratorul societății comerciale 3 milioane de lei și 1 milion de euro. În 2009, mita a crescut la cuantumul de 2.2 milioane de euro pentru Vlădescu, 1.1 milioane pentru Dascălu, în timp ce Boureanu ar fi primit 2.1 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: