News

Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu, trimişi în judecată de procurorii DNA

15.11.2019 | 14:44
Sebastian Vladescu si Cristian Boureanu trimisi in judecata de procurorii DNA
Procurorii DNA au emis un comunicat prin care au explicat motivele care au dus la acuzarea celor doi. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

A  devenit oficial! Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Fostul ministru al Finanţelor este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.  În acelaşi dosar este implicat și fostul deputat Cristian Boureanu. Acesta este acuzat de trafic de influenţă. Vă reamintim că Vlădescu a fost ministru de Finanțe în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, dar și în cabinetul lui Emil Boc.

Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu, trimişi în judecată de procurorii DNA

Nu sunt singurele nume acuzate – au fost deferiţi justiţiei și Mircea Ionuţ Costea, nimeni altul decât cumnatul lui Mircea Geoană, fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank. Acesta este pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor este și el acuzat de luare de mită în același dosar.

ADVERTISEMENT

Într-un dosar separat, în luna martie, a fost trimis în judecată omul de afaceri Josef Hornegger, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află şi Sebastian Vlădescu. ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților. Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Ce au motivat procurorii DNA

Activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape. Prima în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

ADVERTISEMENT

A doua etapă, în cursul anului 2009, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu”, se arată în comunicatul procurorilor DNA

 

 

Tags: