Dacă doar în urmă cu câteva săptămâni kilogramul de roșii se vindea în piețele din Capitală chiar și cu 3-4 lei, astăzi prețul tomatelor a ajuns din nou aproape de 8-9 lei. Micii producători din piețe spun că seceta le-a distrus culturile și că nu mai speră să facă profit în acest an, ci măcar să-și acopere costurile de producție.
Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.
„Pentru culturile semănate în toamna anului 2023 am obţinut producţii foarte, foarte bune. Însă culturile semănate în primăvară – porumb, floarea soarelui – este un dezastru, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp şi, acolo unde nu există sistem de irigaţii, producţiile au fost aproape de zero.
S-ar putea să ieşim la sfârşitul anului cu ea pe minus”, a declarat preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj, Costel Iancu, pentru Observator News. În piețe, micii fermieri deja se vaită că producția din această vară este mică și nu pot micșora prețurile.
„Producţia e foarte mică anul ăsta şi inclusiv la roşie. Oamenii erau obişnuiţi cu roşiile la un preţ mai derizoriu, aşa, în pofida faptului că astea sunt condiţiile, ţinem şi noi preţul, să putem să ne scoatem măcar cheltuielile.
Anul trecut le dădeam roşiile cu 3 lei, acum, dacă nu mai sunt, ca să ne scoatem şi noi paguba, şi noi avem… Ne costă şi pe noi folia, ne costă sămânţa, munca pe care o plătim. Din opt solare pe care le am, n-am scos nici 30% roşii”, a declarat un fermier într-o piață din Giurgiu pentru Radio România Actualități.
Economiștii au avertizat că în contextul secetei extreme ce a lovit România în această vară acum, la toamnă, trebuie să ne pregătim pentru prețuri mai mari la legumele de bază, inclusiv la roșii și cartofi, dar și la alte produse esențiale, precum uleiul de floarea soarelui, dar chiar și a pâinii.
„Seceta va afecta, în primul rând, oferta de produse din toamnă. De la cartofi, la roşii şi alte legume româneşti. Vor fi mai puţine şi mai scumpe, decât anul trecut. E posibil ca şi pâinea să coste mai mult, în condiţiile în care producţia va fi mai mică”, a declarat, citat de Observator News, analistul economic, Adrian Negulescu.
Aceste scumpiri se văd deja în piețele din marile orașe, acolo unde roșiile, castraveții, ardeii, vinetele se vând cu prețuri aproape duble față de doar acum câteva săptămâni. Ministerul Agriculturii a estimat că aproape două milioane de hectare de culturi de primăvară (porumb și floarea soarelui) au fost afectate de secetă, și alte 100.000 de hectare cu culturi de toamnă (grâu și rapiță) au fost compromise.