Seceta de anul acesta a făcut prăpăd în România, sudul țării fiind printre cele mai afectate zone. Oamenii sunt disperați și spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu o asemenea situație.
Unul dintre cele mai mari râuri din Olt a dispărut în unele zone, arată Digi 24. Râul Olteț a devenit pârâu, iar pe anumite porțiuni nu mai există nicio picătură de apă. „Ca niciodată. N-au vitele de unde bea apă.
Era Oltețul gârlă. Acum nimic, treci în pantofi. Când eram mic am mai văzut, dar nu ca acum, să nu fie nimic. Nimic! Nici picătură de apă!”, a transmis un localnic, potrivit sursei citate.
Pământul este crăpat, iar oamenii se plâng că nu mai au apă în fântâni. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Olt spun că se înregistrează un debit extrem de scăzut pentru această perioadă, de 0,96 litri pe secundă.
„Se înregistrează un debit de 0,96 litri pe secundă, este un debit scăzut în contextul actual pentru că în perioada aceasta, ultima lună septembrie nu am avut decât vreo 15 litri pe metru pătrat ca precipitații în zonă”, a informat Loredana Nicola, directorul Administrației Bazinale de Apă Olt.
Situația este critică și pe râul Jiu. Experții spun că, într-o singură zi, nivelul apei a scăzut cu cinci centimetri. În plus, veștile meteorologilor nu sunt bune, așa cum arată prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni.
Deși ne apropiem de finalul lunii septembrie, vremea se va încălzi și mai mult. În mai multe regiuni ale țării se vor atinge 30, chiar și 31 de grade, iar precipitațiile vor fi deficitare.
În ultima zi a acestei luni și la începutul lui octombrie ar urma ca temperaturile să scadă brusc și să apară și ploile. Ulterior, valorile termice vor crește din nou în toată țara.
„Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse”, arată prognoza meteo pentru Oltenia.