ADVERTISEMENT
News

Seceta va continua și săptămâna viitoare. Cele mai afectate sunt culturile de grâu de toamnă și porumb

Autor: Adrian Ilie | 17.05.2020 | 17:21
Seceta va continua și săptămâna viitoare. Cele mai afectate sunt culturile de grâu de toamnă și porumb
Porumbul rămâne printre culturile afectate de secetă/ Foto: Hepta

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 16-22 mai, publicată de Administrația Naționă de Meteorologie, arată  că nivelul apei din sol rămâne insuficient, în diverse grade, de la secetă moderată la secetă extremă, pentru o serie de culturi agricole, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Temperaturi peste media caracteristică perioadei

”În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat în nordul Olteniei şi al Maramureşului.

În stratul de sol 0-20 cm, în cultura neirigată de porumb, se vor înregistra deficite de apă (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nord-estul, centrul, estul, sud-estul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat în centrul şi vestul Munteniei.

ADVERTISEMENT

Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, vestul şi izolat sud-estul Munteniei”, au anunțat agrometeorologii.

În  intervalul 16-22 mai, temperaturile vor fi mai ridicate decât în  mod obișnuit în aproape toată țara. Temperaturile vor oscila în medie între 11 și 23 de grade în timpul zilei.

ADVERTISEMENT

Temperatura maximă a aerului se va situa între 15 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă a aerului între 6 şi 16 grade Celsius, în toate zonele de cultură”, precizează sursa citată.

Sunt așteptată ploi în această perioadă sub formă de aversă, dar uneori vor căpăta aspect torențial, când vor apărea și descărcări electrice și  intensificări ale vântului care, izolate, se poate transforma în vijelie. Totodată, local vor fi condiţii de producere a grindinei.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!