News

Sechestru și nu prea. Sorin Blejnar rămâne cu 3 ceasuri de lux, deși e acuzat că a luat mită 1,2 milioane euro. Surpriza procurorilor DNA

Procurorii DNA cer schimbarea încadrării pentru Sorin Blejnar, fost președinte ANAF, trimis în judecată pentru luare de mită.
20.01.2023 | 18:40
Sechestru si nu prea Sorin Blejnar ramane cu 3 ceasuri de lux desi e acuzat ca a luat mita 12 milioane euro Surpriza procurorilor DNA
Ceasurile lui Sorin Blejnar au fost sechestrate, dar au rămas la fostul șef al ANAF / Colaj foto: Fatnatik / Surse foto: Hepta, Chrono24, Gemnation
ADVERTISEMENT

Procesul lui Sorin Blejnar, fost șef ANAF acuzat de luare de mită, se apropie de final. Cu doar câteva ședințe înainte de pronunțarea sentinței, procurorii DNA au cerut schimbarea încadrării juridice. Dacă judecătorii vor admite cererea, Blejnar ar putea primi o majorare de o treime din pedeapsa ulterioară.

Procurorul DNA cere schimbarea încadrării pentru Sorin Blejnar și soția lui

Magistrații Curții de Apel București trebuie să se pronunțe la următorul termen, stabilit pentru data de 25 ianuarie, în legătură cu cererea procurorilor. În prezent, Blejnar este acuzat de luare de mită, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

ADVERTISEMENT

El ar putea fi încadrat la ”infracțiuni prevăzute de legi speciale”, care se aplică persoanelor care ocupă o funcție de demnitate publică, judecători, procurori sau care au atribuții de constatare sau sancționare a contravențiilor. În această situație, pedeapsa maximă poate depăși 9 ani.

”Din punctul său de vedere, funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală reprezintă funcţii asimilate cu funcţiile de demnitate publică, având în vedere că este vorba despre funcţii de conducere din cadrul unei instituţii publice din subordinea Guvernului. În acest sens, invocă doctrina, respectiv infracţiuni prevăzute în legi speciale”, a arătat procurorul de ședință la înfățișarea din decembrie.

ADVERTISEMENT

DNA cere ca și fosta soție a lui Blejnar, trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită, să aibă parte de aceleași dispoziții legale agravante. Procurorul a argumentat prin faptul că aceasta cunoștea poziția pe care o avea inculpatul, care îi era și soț.

Sechestru pe mai multe imobile deținute de Blejnar

Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în 2019, fiind acuzat că în perioada mai 2011 – aprilie 2012, a primit mai multe sume de bani de la omul de afaceri Radu Nemeș, cu ajutorul șefului său de cabinet, Codruț Marta, dispărut fără urmă și declarat mort prin hotărâre judecătorească.

ADVERTISEMENT

În total, Blejnar ar fi primit 1,2 milioane euro, în timp ce inculpații Viorel Comăniță și Sorin Florea s-ar fi mulțumit cu 960.000 de euro, respectiv 300.000 de euro. Procurorii susțin că sumele primite drept mită aveau caracterul unei ”taxe de protecție”, pentru ca activitatea ilegală a firmei lui Nemeș să nu fie sesizată de organele fiscale.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile, unul dintre ele fiind deja executat silit și vândut la licitație de ANAF.

ADVERTISEMENT

În mod bizar, ceasurile de mii de euro au fost lăsate în custodia lui Blejnar

Oamenii legii au găsit acasă la fostul șef al fiscului și trei ceasuri de lux, pe care, de asemenea, au pus sechestru. Potrivit informațiilor FANATIK, este vorba despre un ceas marca Breitling, în valoare de 5.000 de euro, unul marca Porsche Design de 4.000 de euro și un Ulysse Nardin de 10.000 de euro.

Interesantă este alegerea magistraților de lăsa bunurile în custodia inculpatului Sorin Blejnar, fără ca acesta să aibă voie să le înstrăineze. Totuși, el este liber să poarte accesoriile de lux după bunul plac, cel puțin până la o hotărâre definitivă legată de acoperirea prejudiciului.

Ultimul termen în procesul lui Sorin Blejnar ar putea avea loc pe 1 februarie 2023, atunci când instanța se va pronunța dacă în dosar se pot aplica deciziile Curții Constituționale legate de prescripția răspunderii penale. În acest caz, judecătorii a putea dispune încetarea procesului penal și achitarea tuturor inculpaților.

ADVERTISEMENT
Tags: