Sporturi

Secret dezvăluit din arhiva Securităţii! Bela Karolyi a vrut să-i fure argintul României şi să-l trimită Ungariei la JO din 1976: “A făcut această intervenţie”

27.03.2021 | 16:25
Secret dezvaluit din arhiva Securitatii Bela Karolyi a vrut sai fure argintul Romaniei si sal trimita Ungariei la JO din 1976 A facut aceasta interventie
ADVERTISEMENT

Stejărel Olaru, cunoscutul istoric şi fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a lansat recent volumul “Nadia şi Securitatea”, în paginile căruia a fost dezvăluit un episod uluitor cu Bela Karolyi în rolul principal, din lupta între România şi Ungaria de la proba de gimnastică de la JO Montreal 1976.

FANATIK îţi prezintă în premieră un fragment din cartea “Nadia şi Securitatea”, în care Bela Karolyi, antrenorul lotului olimpic de gimnastică al României, a încercat să intervine ca o sportivă din Ungaria să fie favorizată în faţa Teodorei Ungureanu, propria lui elevă.

ADVERTISEMENT

Bela Karolyi a intervenit pentru favorizarea unei gimnaste din Ungaria, adversară a propriei eleve din lotul României

“În timpul Jocurilor Olimpice de la Montreal, unul dintre ofiţerii de Securitate aflaţi în delegaţia României a afrmat că antrenorul ‘a intervenit pe lângă arbitra română Liţă Emilia, solicitându-i acesteia să pretindă celorlalte arbitre din brigada de la aparatul paralele inegale să acorde note mai mari unei sportive maghiare pentru a obţine medalia de argint în locul Teodorei Ungureanu.

Menţionez că Karolyi Bela a făcut această intervenţie deoarece se află în relaţii de prietenie cu antrenorul echipei maghiare, respectiva gimnastă fiind soţia acestuia. Arbitra română a refuzat acest lucru în mod categoric, ripostându-i că Teodora Ungureanu este net superioară gimnastei maghiare'”, se arată în cartea “Nadia şi Securitatea” apărută la Editura Fiction&History.

ADVERTISEMENT

Teodora Ungureanu a câştigat medalia de argint cu o diferenţă mică

În finala de la paralele inegale din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal 1976, Nadia Comăneci a câştigat medalia de aur, după ce a fost notată de două ori cu nota 10. Medalia de argint, pentru care Bela Karolyi a intervenit în favoarea adversarei propriei eleve, a fost obţinută de Teodora Ungureanu, notată cu 9,900 de două ori.

Bela Karolyi a vrut s-o ajute pe Marta Egervari, gimnasta care a câştigat bronzul, după ce a fost notată cu 9,875 şi cu 9,900. Astfel, diferenţa între locurile 2 şi 3 a fost de doar 0,025. Aşa cum ofiţerul de Securitate a menţionat, Marta Egervari era căsătorită, la ora Jocurilor Olimpice din 1976, cu căsătorită cu antrenorul Laszlo Magyari.

ADVERTISEMENT

“Poate fi contactat şi atras la acţiuni neloiale”

Conform volumului, Securitatea a susţinut că soţii Karolyi ar putea să fie implicaţi în acţiuni duşmănoase şi oculte, fiind consideraţi mai mult unguri decât români. De altfel, într-o notă ataşată dosarului de urmărire informativă a lui “Katona”, numele de cod al lui Bela Karolyi în dosarele Securităţii, se menţiona că antrenorul poate să fie contactat de elemente reacţionare şi ostile României.

“…poate fi contactat şi atras la cţiuni neloiale de către elemente reacţionare şi ostile ţării noastre. La aceasta se adaugă şi faptul că fiind cetăţean de naţionalitate maghiară obiectivul poate fi în atenţia elementelor ostile din interior, cât şi cele din emigraţia reacţionară maghiară”, se mai arată în paginile volumului.

ADVERTISEMENT

Autorul Stejărel Olaru trage concluzia pe baza acuzaţiilor lansate de Securitate la adresa lui Bela Karolyi. “Era prea pragmatic pentru a fi ‘naţionalist-şovin’ şi, la rândul nostru, considerăm acuzaţiile Securităţii drept tendenţioase”.

ADVERTISEMENT
Tags: