News

Secretar de stat american, avertisment pentru România: ”Regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei”

Lloyd J. Austin III, secretar de stat american al Apărării, venit miercuri în România, a ajuns la concluzia că țara noastră este vulnerabilă în fața agresiunii Rusiei.
20.10.2021 | 14:12
Secretar de stat american avertisment pentru Romania Regiunea este vulnerabila la agresiunea Rusiei
Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, în vizită în România. Sursa foto: INQUAM George Calin
ADVERTISEMENT

”Regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei”, a afirmat Lloyd J. Austin III, secretar de stat american, despre țara noastră, în cadrul unei întrevederi oficiale cu Nicolae Ciucă, ministrul român al apărării.

Cei doi demnitari au discutat despre mai multe teme, printre care situația de securitate din zona Mării Negre, dar și relațiile militare dintre România și SUA.

ADVERTISEMENT

Lloyd J. Austin III: ”Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA”

Oficialul american a mai punctat faptul că securitatea Mării Negre este în interesul SUA. Totodată, și-a dat seama de vulnerabilitatea României în fața Rusiei în urma acțiunilor acesteia din urmă în Ucraina, țară vecină cu noi.

”Este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare.

ADVERTISEMENT

Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace.

Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune” a mai adăugat secretarul american al Apărării.

ADVERTISEMENT

Vizita oficialului american în România. Sursa foto: INQUAM George Calin

Lloyd J. Austin III: ”Prezint un omagiu militarilor români care și-au îndeplinit misiunie alături de noi în Afganistan în ultimii 20 de ani”

Mai mult, Lloyd J. Austin III  a dat asigurări și asupra securității Flancului Estic. Totodată, a ținut să aducă un omagiu militarilor români care au luptat alături de cei americani, în ultimii 20 de ani, în Afganistan, condus acum, din nou, de talibani.

” (…) Așa cum a afirmat președintele Biden la summit-ul de la București din luna mai, această Administrație s-a angajat să întărească legăturile noastre euro-atlantice și să asigure securitatea Flancului Estic.

ADVERTISEMENT

Mi-am dorit foarte mult să vizitez România înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO. România este un exemplu important al angajamentului Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul Apărării și contribuției la misiunile NATO din Europa și din alte zone. Mi-am dorit, de asemenea, să prezint un omagiu militarilor români care și-au îndeplinit misiunie alături de noi în Afganistan în ultimii 20 de ani, inclusiv celor 27 de militari români care și-au pierdut viața în acel teatru de operațiuni.

Domnule ministru, mulțumirile mele personale pentru că ați luptat atât în Afganistan, cât și în Irak, cred că este un exemplu extraordinar pe care și alții trebuie să îl urmeze. Ca veteran al războiului din Afganistan, sunt deosebit de recunoscător pentru ceea ce ați făcut. Gândurile mele se îndreaptă spre acei militari căzuți la datorie și spre familiile lor”, a declarat Lloyd J. Austin III.

Oficialul american s-a mai întâlnit și cu preşedintele Klaus Iohannis, iar apoi s-a deplasat la baza militară „Mihail Kogălniceanu”, unde a ținut un discurs în fața trupelor române şi americane de acolo.

ADVERTISEMENT