Secretele bunicii, brand de cosmetice naturale

Cum reuşeau bunicile noastre să fie frumoase şi îngrijite fără serumuri, fără creme scumpe şi fără multă bătaie de cap? Cu tratamente naturiste.
19.02.2018 | 13:52
Secretele bunicii brand de cosmetice naturale
ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, am dat timpul înapoi şi v-am pregătit o incursiune în cele mai vechi şi mai bune ritualuri de frumuseţe.

Ceaiul de busuioc, duşmanul coşurilor

Coşurile se încăpăţânează să nu vă dea pace? Ceaiul de busuioc este cel mai bun aliat! Turnaţi apă clocotită peste câteva crenguţe de busuioc şi lăsaţi să acţioneze zece minute. După ce loţiunea s-a răcit, spălaţi-vă cu ea pe faţă. Busuiocul este antibacterian şi ajută la uscarea coşurilor. Tratamentul se face de câteva ori pe săptămână. Pentru a curăţa tenul în profunzime, fără să fie agresat, se amestecă mălai cu apă, până se obţine o pastă mai groasă cu care masaţi uşor faţa. Pentru un ten curat e suficient dacă tratamentul se face o singură dată pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Băi cu sare pentru o piele sănătoasă

Bunicile noastre nu ştiau ce înseamnă un exfoliant sau un peeling, dar ştiau sigur că tenul lor va arăta minunat dacă folosesc o pastă formată din zahăr sau din mălai amestecat cu apă. Cu această pastă se spălau pe faţă pentru a obţine un ten mătăsos şi curat. Încercaţi tratamentul şi veţi vedea rezultatele! Când pielea nu mai are strălucirea de altădată, băile cu sare vin în ajutor. Se toarnă un kilogram de sare în apa din cadă şi se cufundă trupul pentru 20 de minute. Sarea ajută totodată şi la eliminarea toxinelor din organism. Pentru un ten mereu tânăr, mierea este cea mai bună soluţie. O linguriţă cu miere se aplică pe tenul spălat în prealabil cu apă rece. Tratamentul se poate folosi în fiecare zi, deoarece mierea are un efect hidratant şi tonic asupra tenului. Şi tot pentru o piele frumoasă şi sănătoasă se amestecă trei linguri cu lapte bătut cu puţin suc de lămâie, iar compoziţia se aplică pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Se lasă să acţioneze aproximativ 15 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Mâini de catifea

În multe situaţii, mâinile se usucă repede şi devin aspre. Dar reţeta bunicilor noastre nu dă greş niciodată. Se curăţă de coajă o bucată de ghimbir de patru centimetri şi se fierbe într-un litru de apă timp de 20 de minute. Soluţia se pune într-un castron, se toarnă deasupra apă rece şi se introduc mâinile pentru minimum zece minute. Din cele mai vechi timpuri, glicerina a fost considerată benefică pentru îngrijirea mâinilor. Se amestecă 10 ml glicerină cu zeama a trei lămâi şi cu 300 ml apă de trandafiri, apoi se filtrează, iar lichidul obţinut se depozitează într-un recipient închis perfect. Cu acest produs se masează mâinile în fiecare seară înainte de culcare. O mască pentru mâini care conţine ulei de măsline, miere şi ulei esenţial de lămâie are întotdeauna un efect antiaging. Se amestecă un gălbenuş cu o linguriţă cu ulei de măsline, o lingură cu miere şi două picături de ulei de lămâie. Crema se aplică pe mâini de două ori pe lună, se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se clăteşte.

ADVERTISEMENT

Picioare perfecte cu paie de ovăz

Pentru zonele afectate de purtatul pantofilor, ideale sunt frunzele de pelin zdrobite, florile şi frunzele de gălbenele, sucul de rostopască sau frunzele proaspete de aloe, sub formă de cataplasme, care se aplică până la vindecare. În cazul picioarelor umflate, împachetările cu decoct din paie de ovăz sunt excelente. Tratamentul se face la intervale de două zile, timp de două-trei luni. Utile sunt şi băile generale sau locale cu infuzii reci de urzică, de salvie, de rozmarin sau cu decoct rece din frunze de nuc sau din rădăcini de urzică pe care s-au pus două picături de ulei eteric de ienupăr, de eucalipt sau de santal. Când edemele îşi fac apariţia, alimentul-medicament este sucul de varză (două pahare pe zi). Efect binefăcător are supa de ceapă consumată o zi pe săptămână. Totodată sunt indicate împachetările zilnice cu infuzie din flori de fân, timp de 15 minute, şi de două ori pe săptămână spălarea cu apă călduţă în care a fost adăugat oţet de mere. Pentru picioarele grele, cele mai bune leacuri sunt băile călduţe cu decoct de pelin, compresele cu decoct de rizom de ferigă în oţet, băile calde cu făină de muştar sau cu decoct de coajă de salcie.

Zeama de lămâie tratează călcâiele

Specialiştii spun că printre cauzele care duc la crăparea călcâielor se numără obezitatea, pantofii decupaţi la spate, platfusul, psoriazisul, eczema, tulburări ale glandei tiroide, diabetul, folosirea excesivă a apei fierbinţi, temperaturile ridicate din timpul verii, deficienţa de vitamine, de minerale şi de zinc. Dar natura nu ne lasă şi ne oferă cele mai bune remedii. Unul dintre leacurile cel mai folosite şi de bunicile noastre este scufundarea picioarelor în zeamă de lămâie timp de 20 de minute. Tratamentul se urmează în fiecare săptămână. Un regim zilnic de curăţare şi de hidratare este cel mai bun tratament pentru a preveni uscarea şi crăparea călcâielor. La sfârşitul zilei, se ţin picioarele în apă caldă cu săpun şi o cană cu oţet timp de 15 minute. Se clăteşte cu apă şi se tamponează cu un prosop până se usucă, apoi se amestecă o linguriţă cu vaselină cu zeama de la o lămâie şi se masează călcâiele cu această compoziţie până este absorbită.

ADVERTISEMENT

Laptele de capră, pentru un păr strălucitor

Pentru părul uscat şi degradat, laptele de capră face adevărate minuni. O dată pe săptămână, după ce părul a fost spălat, se toarnă o cană cu lapte de capră pe păr, se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se clăteşte. Efectul este uimitor! O baie cu lapte şi cu miere este o veche reţetă de frumuseţe. Amestecul de ingrediente face pielea moale şi mătăsoasă, o hrăneşte cu substanţe minerale, o hidratează şi o regenerează. Pentru aceasta se pun în apa fierbinte din cadă trei litri de lapte şi o ceşcuţă cu miere.

Pentru un onduleu natural, se răsucesc şuviţele de păr şi se prind la nivelul scalpului cu agrafe
Părul clătit cu bere devine mătăsos şi strălucitor

Albuşul distruge ridurile

Pasta din pulbere de turmeric şi apă, aplicată pe piele, este un remediu uimitor pentru a scăpa de riduri. Efect maxim îl are şi albuşul bătut până devine spumă şi aplicat pe gât şi pe faţă, în special în zonele din jurul gurii şi pe frunte.

ADVERTISEMENT

Mereu culoare proaspătă

Cofeina face ca părul închis la culoare să fie iar strălucitor! O ceaşcă mare rece cu espresso se toarnă peste părul încă umed şi spălat, se înfăşoară un prosop în jurul capului şi se lasă să acţioneze circa 30 de minute, apoi se clăteşte iar părul. Efectul este incredibil! Pentru strălucirea părului blond, cel mai bun remediu este rozmarinul. Se pune un pumn cu rozmarin într-un litru de apă clocotită, se lasă să stea o oră, se strecoară, apoi se adaugă în soluţie puţin oţet de mere şi un pic de suc de lămâie. După spălare, părul se clăteşte cu această soluţie. Una dintre cele mai bune metode de nuanţare a părului blond este şi infuzia de muşeţel, care are efecte optime atunci când este folosită la fiecare clătire. Sigur că părul nu va avea nuanţa platinată ca la coafor, dar va avea un aspect revitalizant şi o culoare mai intensă. Doamnele roşcate pot opta pentru o metodă simplă, dar foarte sănătoasă de vopsire a părului: sucul proaspăt de morcovi şi de sfeclă roşie. Graţie pigmenţilor roşii, respectiv portocalii din acest suc, părul va dobândi o culoare mai intensă şi va beneficia şi de un tratament de regenerare şi de revitalizare. Se aplică sucul de morcovi şi de sfeclă după fiecare şamponare.

ADVERTISEMENT