Life

Secretele copilăriei regretatei Ionela Prodan! Cântăreața a fost la un pas să rămână paralizată, chiar de Florii

Ionela Prodan, regretata artistă care a murit acum patru ani, a avut o copilărie dificilă și, cu mulți ani în urmă, chiar de Florii, cântăreața a fost la un pas să rămână paralizată.
16.04.2022 | 10:05
Secretele copilariei regretatei Ionela Prodan Cantareata a fost la un pas sa ramana paralizata chiar de Florii
Dezvăluiri despre Ionela Prodan, la 4 ani de la moartea artistei! În copilărie, chiar de Florii, era să rămână paralizată / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ionela Prodan s-a stins din viață acum patru ani, iar FANATIK vă aduce lucruri neștiute despre regretata cântăreață pe care le-a dezvăluit fiica artistei, Anamaria Prodan, în cartea scrisă în memoria mamei sale.

Lucruri neștiute despre Ionela Prodan, la 4 ani de la moartea artistei! Era să rămână paralizată

În cartea ”Cântecul vieții mele”, scrisă de Anamaria Prodan, sunt publicate detalii neștiute din copilăria regretatei Ionela Prodan. FANATIK a ales câteva momente esențiale din copilăria petrecută de cântăreață în satele oltenești de după război, într-o perioadă grea pentru familia ei.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai dificile momente din copilăria Ionelei Prodan a fost cel în care, în ajun de Florii, alături de alți copii din satul natal al regretatei artiste, a mers la strâns nuiele de salcie, așa cum era obiceiul. Doar că, atunci, a fost la un pas de tragedie.

”Într-un  moment de mare tupeu, din ajunul Floriilor (…) a pus ochii pe o salcie imensă de pe marginea drumului și s-a urcat în ea. (…) S-a cățărat tot mai în vârf și a început să tragă de mlădițele cu mai puțini mâțișori, dar încărcate de frunze. (…)

ADVERTISEMENT

I s-a rupt creanga de sub picioare și a căzut de-a berbeleacul, pe pământul tare ca piatra. (…) Când a dat să se ridice o durere cumplită a împiedicat-o să mai facă vreo mișcare, cât de mică. Pentru că durerea se întețea și nu se mai putea mișca singură din acel loc, a început să se smiorcăie și să strige după ajutor. Copiii din jur au sărit ca arși, s-au mobilizat rapid, au început să o sprijine și s-o care, cu destul dificultate, în drumul mare, foarte circulat la acea oră”, a dezvăluit Anamaria Prodan în cartea dedicată mamei sale, ”Cântecul vieții mele”.

Ionela Prodan, vindecată de o tămăduitoare! ”Căzu inconștientă în brațele mamei sale”

În stare critică, Ionela Prodan a fost dusă cu carul acasă de niște săteni miloși. După ce mama a certat-o, văzând că situația este foarte gravă, iar Ionela Prodan nu mai putea să își miște piciorul, a fost chemată tămăduitoarea satului.

ADVERTISEMENT

”La apusul soarelui, baba Leana, o vecină tămăduitoare, înțeleaptă și atotștiutoare, demnă și foarte blândă, sosi agale (…) Ajutată de mama ei, copila ajunsese înspăimântată lângă femeie, fixă tălpița bolnăvioară pe prag și întoarse capul într-o parte, să nu vadă nimic.

Bătrâna și potrivi cu grijă și răbdare talpa, peste laba piciorului bolnav al fetiței, apoi se lăsă, cu toată greutatea, peste el. Mezina începu să urle ca din gură de șarpe, să plângă și să chirăie din cauza durerii devastatoare care-i tăia respirația. (…) Fata căzu inconștientă în brațele mamei sale”, se mai arată în cartea scrisă de Anamaria Prodan despre mama sa, artista care s-a stins din viață acum patru ani.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns să cânte Ionela Prodan! Mama artistei a bătut-o crunt

La ani buni de la episodul în urma căruia a fost la un pas să rămână paralizată, Ionela Prodan prinsese deja drag de muzică. Și, pe ascuns, făcea tot ce îi stă în putință să cânte. ”Până se întorcea Maria (mama Ionelei Prodan, n. red.), seara de la muncă, ea își făcea temele, făcea focul și punea ceaunul de mămăligă pe el, uita de toată jena și frustrările de la școală și, la adăpostul curții de la Broasca, cânta și cânta și cânta. (…)

Când își găsea timp se ducea la vreo nuntă, bal sau cântare, în zonă. Deretica repede curtea și fugea cu grijă să nu fie observată de vecini luând urmele căruțelor de lăutari”, povestește Anamaria în cartea dedicată memoriei mamei sale.

Doar că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, în fața părinților secretele nu pot fi ținute prea mult timp. ”Se urca alături de lăutari pe scenă sau căuta pe lângă ei, până când, într-o zi, Maria veni mai repede de la colectivă.

Degeaba s-a întors ea pe furiș acasă și s-a strecurat în curte, degeaba i-a arătat mamei că-și făcuse treaba. A mâncat o mamă de bătaie de i-au mers fulgii”, mai dezvăluie cartea ”Cântecul vieții mele”.

“Te omor în bătaie! Cu țiganii, cu lăutarii, tu nu ai ce căuta!”

Faptul că Ionela Prodan era pasionată de muzică i-a provocat mamei sale mari supărări. ”Te omor în bătaie! Cu țiganii, cu lăutarii, tu nu ai ce căuta! Tu să-nveți la școală, ca alde Titu și Iulică, că doar așa ai să reușești în viață (…)

Lelia (așa cu i se spunea Ionelei Prodan, n. red.) a îndurat bătaia și lecția, dar visul ei a rămas intact și își spunea neîncetat: când am să fiu mare, am să mă fac actriță și cântăreață. Toți mă vor iubi și se vor mândri cu mine”, povestește Anamaria Prodan.

Cu toate acestea, într-un final, Ionela Prodan reușea să impresioneze și, astfel, să își convingă mama că poate face și școală, și muzică. Iar acest lucru s-a întâmplat la liceu, la Dăbuleni, atunci când a reprezentat orașul la Cântarea României.

Pe atunci, Ionela Prodan a fost solicitată să apară pe scenă, în ciuda faptului că făcea parte dintr-o familia ”cu origini sociale nesănătoase”, părinții ei fiind chiaburi. Evenimentul urma să se desfășoare la Craiova, iar Ionela Prodan, după ce a reușit să își convingă mama, a mers la concurs.

”Maria, Iulică și Titu priveau absolut mirați diploma, cu care Lelia defila, extraordinar de mândră. Corul liceului câștigase Cântarea României și Lelia fusese evidențiată de toată lumea”, se arată în cartea scrisă de Anamaria Prodan.

Ionela Prodan, pomenită cu fast la patru ani de la dispariție

Acum patru ani, pe 16 aprilie 2018, Ionela Prodan se stingea din viață în urma unei boli necruțătoare: un cancer pancreatic pe care l-a dus pe picioare timp de aproape doi ani.

Joi, pe 14 aprilie 2022, Anamaria Prodan i-a făcut, așa cum e și creștinește, pomană mamei sale. Prima oară, de dimineață, la cimitir, cu pachete de post împărțite acolo. Apoi, seara, Anamaria Prodan, însoțită de amici de-ai săi, a mers la o casă de copii din Domnești, cu două campioane pline cu produse necesare celor aflați în orfelinat.

ADVERTISEMENT