Sport

Secretele echipei naționale de handbal, dezvăluite cu o lună înainte de turneul preolimpic de Narcisa Lecușanu: „Diferența se va face din punct de vedere mental”. EXCLUSIV

13.02.2020 | 22:17
Secretele echipei nationale de handbal dezvaluite cu o luna inainte de turneul preolimpic de Narcisa Lecusanu Diferenta se va face din punct de vedere mental EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Cu o lună și o săptămână înainte de debutul echipei naționale de handbal la turneul preolimpic care se va desfășură în Muntenegru (20-22 martie) fosta campioană a Oltchimului Râmnicu Vâlcea, Narcisa Lecușanu, a vorbit pentru FANATIK despre misiunea imposibilă pe care tricolorele o au de împlinit luna viitoare și despre noul cuplu de antrenori Bogdan Burcea și Robert Licu. România este în grupă cu Norvegia țara gazdă și Thailanda.

Schimbarea antrenorilor, un avantaj pentru România. „Este momentul lui Bogdan Burcea”

Imediat după prestația slabă de la Campionatul Mondial din luna decembrie (locul 12), la cererea reprezentanților Comisiei Tehnice din cadrul Federației Române de Handbal, la cârma echipei au fost numiți Bogdan Burcea și Robert Licu. Narcisa Lecușanu consideră că această schimbare va fi una bună, mai ales pentru moralul echipei.

ADVERTISEMENT

„Așa cum le văd eu astăzi în campionat, nu cred că moralul este problema. Noii antrenori (nr. Bogdan Burcea și Robert Licu) vor aduce cu siguranță un suflu nou pentru a le ajuta să acționeze ca o echipă. Până la urmă este visul fiecărui sportiv să ajungă la Olimpiadă și cred că în acele momente echipa națională va arăta alt joc și altă dăruire.

Pe Bogdan Burcea îl știu și îmi place foarte mult, a antrenat în Insulele Feroe. Cred că acesta este momentul lui și poate să facă lucruri mărețe, sper să aibă timp suficient pentru că numai mâine nu este 20 martie când începe turneul preolimpic. Și vor mai veni jocuri pentru că fetele sunt și în campania de calificare pentru CE care va avea loc în decembrie.

ADVERTISEMENT

Iar pe Robert Licu nu îl știu ca antrenor, dar a fost un jucător mare și experiența pe care a adunat-o direct din teren îl va ajuta foarte tare. Sper că puținul timp pe care l-a petrecut ca antrenor la Rapid, la fete, să fie de folos pentru ce face acum. Pentru că față de echipele de băieți există totuși o mică mare diferență, nu neapărat din punct de vedere handbalistic, mai repede la capitolul mental”, a declarat fosta hanbalistă.

Totodată, ea consideră că nu schimbarea tehnicienilor este o problemă ci faptul că două dintre cele mai bune jucătoare de la națională nu pot evolua nu pentru că sunt accidentate, ci din cauza problemelor pe care le întâmplină clubul Corona Brașov.

ADVERTISEMENT

„Nu cred că timpul pe care îl au noii antrenori la dispoziție poate fi interpretat ca un impediment.  Pentru că majoritatea fetelor joacă constant la echipa de club. Totul depinde de mental și de moral și cum vor pune totul în practică împreună pentru ca echipa să fie eficientă. Din păcate, ce s-a întâmplat la Brașov afectează mult lotul pentru că nu ne putem baza pe Eliza Buceschi și Cristina Laslo.

E un minus pentru că nu te poți baza pe acești doi centri care făceau jocul și nici măcar nu sunt accidentate, acolo a fost un incident nefericit. Dar eu cred foarte mult în echipă și în capacitatea lor de a face niște meciuri extraodinare”, mai spune ea.

ADVERTISEMENT

Tricolorele, cotate cu șansa a treia

Rezultatul nefericit de la ultimul campionat mondial le-a adus pe tricolore într-o grupă infernală, alături de țara gazdă și Norvegia, una dintre cele mai mari puteri din handbal. Așa cum spunea și Cristina Neagu după victoria CSM-ul împotriva celor de la Metz, Narcisa Lecușanu este de părere că va fi greu în fața unui public ostil, dar nu imposibil. Doar primele două clasate din grupă se califică.

Tricolorele au fost inițial în grupă cu Coreea de Nord, dar după retragerea Chinei echipa asiatică a fost mutată, iar locul rămas vacant a fost ocupat de Thailanda.

„Știu că specialiștii spun că fetele nu au șanse, dar cumva visele fără obiective rămân doar vise.  Având în vedere că ele au deja acest obiectiv bine stabilit, echipa trebuie să creadă în forțele proprii și atuurile pe care le are. Aici mă gândesc la Cristina Neagu, la Denisa Dedu și la toate celelalte care vor fi lângă ele, pentru că dacă vor reuși să facă o echipă unită cu siguranță va ieși și un rezultat pozitiv.

Adversarele sunt puternice, printre care și Muntenegru, țara organizatoare a turneului, apoi vine Norvegia, o națiune cu tradiție în acest sport , dar asta nu înseamnă că nu poți să obții rezultate pe care ți le-ai propus.

Toate cele trei meciuri de la acest turneu preolimpic sunt foarte grele și importante. Totul depinde mult de primul. Eu cred că acest meci va ieși cu victorie pentru România, dar victoria este important să fie cu realizări  atât personale cât și colective, care dau încredere pentru următorul joc.

Dacă este să analizăm meciul CSM-ului cu Metz veți observa că, în afară de Cristina, care a făcut un joc de zile mari, au fost și alte jucătoare cu realizări importante, Crina Pintea care va fi prezentă și ea la națională”,  completează Narcisa Lecușanu.

Posibile absențe și jucătoare noi încă de la prima reunire

Încă de la prima reunire, care a avut loc în urmă cu o lună, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu au adus nume noi pentru a suplimenta locurile lăsate libere de jucătoarele Coronei, suspendate pentru dopaj.  Este vorba de Dana Abed Kader, Raluca Kelemen și Alexandra Severin.

„Eu pe Dana o știu de la echipa națională de junioare acolo unde a ieșit campionă mondială cu generația ei (n.r. -jucătoare născute în 1996) alături de Bianca Bazaliu și Cristina Lazlo. Asta este șansa lor. Noii antrenori au chemat la prima reunire a lotului un anumit număr de jucătoare.

Dar, din punctul meu de vedere lista este deschisă în continuare, antrenorii știu ce responsabilitate au și ce trebuie să facă pentru calificare și până la urmă cred că e și visul lor de a ajunge în Japonia pentru că pe deoparte fiecare om care se implică într-o echipă își dorește să ajungă cât mai departe cu ea.

Le știu și pe celelalte două fete care nu au fost până acum la echipa națională mare și nu au experiență internațională, dar asta nu înseamnă că nu pot face performanță la Olimpiadă.  Sunt convinsă că ușa către națională este deschisă pentru toată lumea și antrenorii sunt deschiși pentru valoare și elită”, spune Narcisa Lecușanu despre debutantele la turneul preolimpic.

Cât despre zvonurile conform cărora Gabriela Perianu nu ar participa la competiția din Muntenegru, Narcisa Lecușanu a dezvăluit că nu a vorbit cu ea despre acest subiect, dar eșecul de la CM le-a afectat emoțional pe tricolore mai mult decât s-a văzut la televizor.

„Nu, nu am vorbit cu Gabi despre asta (nr. Gabriela Perianu), dar dacă ea a decis să nu vină la lot trebuie să îi respectăm deciziile pentru că este într-un moment de reculegere. Probabil că nici ea nu este mulțumită de ce s-a întâmplat la mondialul din decembrie și de evoluția ei anterioară și probabil  că are nevoie de timp pentru a se reculege psihic, asta este părerea mea nevorbind cu ea pe acest subiect”.

Marele nostru atu: Cristina Neagu!

Întrebată dacă este normal ca o echipă să „graviteze” în jurul unei singure jucătoare, în cazul naționalei României Cristina Neagu, Narcisa Lecușanu susține că este important să ai un lider, dar hanbalul este un sport colectiv.

„În afară de Cristina Neagu, poarta poate aduce un mare plus în evoluția României la acest turneu. Cred că o apărare colectivă puternică ne va ajuta foarte mult. Și de asemenea este foarte important să bată adversarele cu propriile lor arme. Punctele obținute ușor pe contraatac sunt foarte importante în economia unui meci. Până la urmă tot ce contează este să vrei și dacă pierzi să nu îți pară rău.

Este adevărat, orice echipă de handbal feminin are vedeta ei și este cât se poate de normal ca formația să fie centrată în jurul ei. Cristina este fenomenală pentru că are o capacitate incredibilă de a marca de la distanță, are experiență mare internațională.

De altfel, nu ne putem baza doar pe ea pentru că toată lumea știe că este cea mai valoroasă, ați văzut și la meciul CSM-ului cu Metz. Ar trebui și alte jucătoare să își asume loviturile de la 9 metri așa cum o face ea.

Pe de altă parte, am câștigat foarte mult și cu poarta care a funcționat aproape mereu impecabil  și cu apărare foarte bună, dar depinde mult de la un joc la altul. Adică apărarea dispare este foarte greu să fii și un bun portar. Totul este colectiv în acest sport”.

Grupele turneului preolimpic

Grupa 1: Spania, Suedia, Senegal, Argentina

Grupa 2: Rusia, Serbia, China, Ungaria

Grupa a 3-a: Norvegia, Muntenegru, România, Thailanda

Primele două clasate, din fiecare grupă, vor ajunge la Tokyo 2020.

ADVERTISEMENT