Sport

Secretele lui Moruţan. De ce-l refuză pe Becali şi nu vine la FCSB

Tânărul internaţional U19, Olimpiu Moruţan, dezvăluie în exclusivitate pentru FANATIK de ce mai stă la FC Botosani, deşi Gigi Becali îl doreşte, cu insistenţă, la FCSB.
30.11.2017 | 12:36
Secretele lui Morutan De cel refuza pe Becali si nu vine la FCSB
Deşi a continuat să scoată la lumină tineri de viitor şi în ultimii ani, fotbalul românesc nu se poate lăuda cu prea multe prezenţe la turneele finale ale competiţiilor juvenile. Ratările calificărilor au venit pe bandă rulantă, iar aceasta ar putea fi una dintre cauzele faptului că naţionala mare a fost privată de „oxigenul” oferit de categoriile mai mici de vârstă. Se pare, însă, că situaţia s-a schimbat şi, ca prin minune, prima reprezentativă are mari şanse de a fi primenită cu jucători de perspectivă. Naţionala de tineret Under 21 este în cărţi să meargă la turneul final Euro 2019, dintr-o grupă cu Portugalia, Elveţia şi Bosnia-Herţegovina, iar „mânjii” de la Under 19 s-au calificat deja pentru Turul de Elită al Euro 2018. Aşadar, fotbalul de la noi respiră din nou aer proaspăt, iar unul dintre principalii „vinovaţi” este Olimpiu Vasile Moruţan, „perla” lui FC Botoşani.
 
Numitorul comun al unor naţionale „under” cu rezultate
„Oli”, cum îi zic prietenii, sau „Messi din Ardeal”, cum îl alintă presa, este chiar numitorul comun al celor două campanii de calificare amintite, fiind titular la meciul din debutul preliminariilor al naţionalei U21, cu Liechtenstein, şi contribuind, apoi, decisiv, prin două goluri, la obţinerea calificării pentru Turul de Elită la Under 19.
Modest, ca orice ardelean, tânărul născut în Cluj-Napoca, se simte măgulit de interesul arătat pentru el de patronul FCSB, Gigi Becali, dar, tot ca orice ardelean, se grăbeşte… încet şi nu ar vrea să lase, pentru moment, Botoşaniul, alături de care se pregăteşte să joace – surprinzător pentru unii, dar nu şi pentru el -, în play-off-ul Ligii 1 Betano…
Olimpiu Moruţan ştie că, la 18 ani, are tot timpul din lume să ajungă în fotbalul mare şi urmează liniştit toate etapele carierei, finalitatea dorită fiind aceea de a-şi transforma porecla în renume…
„Familia se miră de unde am apărut eu ca fotbalist”
Povestea lui „Oli” începe, oarecum tradiţional, cu episodul în care făcea primii paşi în viaţă şi nu ştia nimic altceva decât fotbal! Toată lumea îl privea cu admiraţie şi nu înţelegea de unde pasiunea şi talentul micuţului, pentru care mingea nu avea niciun secret de la o vârstă uimitor de fragedă.
„Toată familia se miră de unde am apărut eu cu fotbalul. Nicio rudă de-a mea nu a jucat fotbal şi nu a făcut vreun sport şi, mai mult, nici microbişti nu am în familie. Tata nu se uita la fotbal, fratele meu mai mare, care munceşte acum în Cluj, nu avea nicio aplecare spre sport, doar eu băteam mingea toată ziua. Văzând asta, unchiul şi mătuşa mea m-au dus, la vârsta de 9 ani, la o selecţie la Universitatea Cluj, iar după primul antrenament, profesorul Vali Olariu nu m-a mai lăsat să plec”, îşi aduce aminte „Oli” prima sa întâlnire cu fotbalul adevărat.
Aşadar, în 2008, Olimpiu Moruţan devenea fotbalist cu acte în regulă, primind şi prima legitimaţie la U Cluj. Club care i-a devenit devenit ca o a doua familie, timp de 8 ani…
Hagi a pus ochii pe el în 2011
Ca şi la naţionala U19 de acum, Moruţan a avut la juniorii Clujului coechipieri unul şi unul, care mai apoi au făcut pasul spre fotbalul mare. Îi avea alături atunci pe Marco Dulca (în prezent la Swansea), Dan Berci (Perugia) sau pe fiul marelui fost internaţional Ionel Ganea, George (AS Roma).
Cu o asemenea generaţie, nu e de mirare că, în 2011, U Cluj a cucerit Cupa Hagi-Danone, după o finală de zile mari împotriva Şcolii de Fotbal Gică Popescu, la care evoluau Tudor Băluţă sau Robert Neciu, ambii la Viitorul acum. „Regele” Gheorghe Hagi, cu flerul său de excepţie, l-a „ochit” imediat pe Moruţan, oferindu-i personal diplomele pentru „Cel mai bun jucător al competiţiei” şi „Cel mai bun jucător al finale”.
A ratat prezenţa pe „Bernabeu” la 11 metri
După marea bucurie a cuceririi trofeului în cea mai importantă competiţie a juniorilor din România, Olimpiu a trăit şi prima dezamăgire.
„Am jucat Supercupa României în 2011, contra Liceului Mircea Eliade din Bucureşti şi, din păcate, am pierdut la loviturile de departajare. Am plâns de ciudă, pentru că învingătoarea din acel meci urma să meargă pe «Santiago Bernabeu». Ar fi fost un vis devenit realitate încă de la acea vârstă, pentru că de mic sunt fan al lui Real Madrid”, spune, cu regret în glas, „Messi” Moruţan.
Faliment după 8 ani la U Cluj
Cu glezna sa fină, „Oli” nu putea rămâne prea mult la juniorii Universităţii Cluj. Pasul spre echipa mare l-a făcut în 2016, la vârsta de doar 16 ani şi jumătate, pe când echipa pregătită pe atunci de Mihai Teja evolua în Liga 2. Încă juniorul Moruţan a reuşit în acel sezon un gol şi trei pase de gol dar, din păcate, clubul de sub Feleac a intrat în faliment la sfârşitul campionatului…
„Am primit multe oferte şi pe vremea când eram junior la U Cluj, dar nici nu le-am luat în calcul, pentru că mă simţeam acolo ca acasă. Toată lumea îmi spunea «Messi din Ardeal», comparaţie care mă flata şi, poate şi de aceea, îmi mergea şi jocul. A fost o perioadă foarte frumoasă de opt ani, încheiată însă brusc, din cauza problemelelor financiare care au făcut ca, în vara anului 2016, să fie pus lacătul la club. S-a înfiinţat o nouă societate, o echipă nouă care, însă, se înscria în liga a patra şi atunci, cu părere de rău, am decis să plec”, povesteşte „Messi din Ardeal”.
De ce FC Botoşani şi nu Dinamo sau Viitorul
Ofertele nu au întârziat să apară, trei echipe din Liga 1 Betano bătându-se pentru Olimpiu Moruţan. „De la Viitorul a insistat chiar domnul Hagi pentru mine, dar m-am gândit că la el echipa e deja conturată din cei de la Academie şi poate mi-aş face loc mai greu. La Dinamo erau deja mulţi fotbalişti de valoare şi, în plus, parcă nu mă simţeam pregătit să fac pasul spre Bucureştiul plin de tentaţii. Aşa că am ales FC Botoşani, unde aveam cele mai mari şanse să joc meci de meci, lucru pe care îl consider şi acum deosebit de important”, îşi argumentează Moruţan alegerea făcută.
Aşa se face că, în septembrie 2016, Leo Grozavu îl „arunca” în teren pe mezinul echipei, Olimpiu Moruţan, care astfel debuta în Liga 1 Betano. „Era un meci cu Pandurii, la Târgu Jiu. Aveam emoţii mari, dar mi le-am stăpânit şi cred că am făcut un meci bun. Îi mulţumesc din suflet domnului Leo Grozavu că mi-a oferit şansa debutului şi pentru tot ceea ce a făcut pentru mine. Ne-au învins cu 2-1, dar nu pot să uit întâlnirea cu unul dintre idolii mei, Lucian Sânmărtean, pe care atâta ce l-am admirat şi cât a jucat la Vaslui. Tare greu e să-i iei mingea”, îşi aminteşte, cu emoţie, Moruţan, momentul debutului pe prima scenă a fotbalului românesc.
„Cine vrea să mă cumpere să o facă. Eu nu dau probe de joc nicăieri”
După un sezon de toamnă reuşit, din care Moruţan îşi aduce aminte, în primul rând, duelul cu internaţionalul Cristian Săpunaru (pe atunci la Astra Giurgiu), pe care nu a fost chip să-l dribleze, a urmat pregătirea de iarnă din Austria şi amicalul de acolo cu ucrainenii de la Dinamo Kiev, care au fost interesaţi de el. „Am făcut un meci bun cu Dinamo Kiev şi chiar un rezultat de prestigiu, 1-1. Am auzit că m-ar fi urmărit ucrainenii, dar n-a fost vorba de nicio ofertă. Cum nu a fost cazul să fi mers vreodată în probe la Kiev, cum am citit în presă. Nu am fost nicăieri în probe în cariera mea şi nici nu se pune problema. Cine vrea să mă cumpere să o facă, eu nu merg în probe nicăieri, indiferent despre ce echipă este vorba”, afirmă, cu o maturitate nespecifică vârstei, puştiul de 18 ani.
Titular la U21, erou la U19
Evoluţiile sale bune de la U Cluj l-au propulsat şi la loturile naţionale. 
„Anul trecut, în vară, m-au chemat la seleţionata U21, în cantonamentul din Spania, de la Marbella. Am fost chiar titular în meciul de debut, din preliminarii, cu Liechtenstein, după care antrenorii Daniel Isăilă şi Adrian Boingiu, de la U19, s-au înţeles şi am trecut la categoria mea de vârstă. Aici am trăit una dintre cele mai mari bucurii din carieră, calificarea pentru Turul de Elită al Euro 2018. Am mers cu mari emoţii în Grecia. Ştiam că ne trebuie victorii în primele două meciuri, cu gazdele şi contra Rusiei. M-am bucurat enorm că am marcat în ambele partide şi astfel am obţinut calificarea. Nu am avut timp de sărbătorit, pentru că mai aveam un meci cu Gibraltarul şi trebuia să rămânem concentraţi. Am terminat grupa pe primul loc şi cred că această generaţie chiar poate face mare performanţă. Depinde şi de ceea ce vor decide sorţii, pe 6 decembrie, dar şi de modul cum ne vom comporta la Turul de Elită, în primăvară. Oricum, am mare încredere că vom merge la turneul final al Euro 2018”, ne dă speranţe Olimpiu Moruţan că fotbalul nostru nu este chiar îngropat de tot…
Felicitat de naş, curtat de fin, vrea să mai steie olecuţă la Botşeni
În acest an, lui Olimpiu Moruţan, i-a mers bine atât la lotul U19, cât şi la echipa de club. A spart gheaţa la capitolul goluri în Liga 1 Betano chiar împotriva „Regelui” Hagi şi se pregăteşte de play-off cu FC Botoşani. „Poate pentru unii pare surprinzător că Botoşaniul se bate pentru un loc în play-off, dar pentru mine, nu. La începutul campionatului, când am văzut ce grup unit avem aici, am zis că depinde doar de noi să terminăm în primele 6. Suntem la un pas şi mă bucur că am contribuit şi eu la aceasta cu cele două goluri ale mele. Primul l-am dat chiar împotriva Viitorului, când am şi câştigat cu 1-0, şi nu voi uita niciodată faptul că, după meci, domnul Hagi s-a oprit câteva secunde lângă mine, m-a felicitat şi mi-a spus să mă ţin serios de treabă în continuare”, îşi aminteşte Moruţan, care nu regretă nici acum că nu s-a dus la Viitorul în vara lui 2016.
Tânărul jucător ardeleano-moldovean se arată flatat şi de interesul „finului regal” Gigi Becali, dar recunoaşte că, pentru moment, se concentrează doar să-şi facă treaba cât mai bine la FC Botoşani. „Mă flatează interesul domnului Becali dar, în momentul de faţă, vreau să continui la Botoşani, unde pot juca meci de meci. Vreau să ne calificăm în play-off, iar din acel moment orice loc urcat în clasament ar fi un bonus. Nu neg că şi eu, ca orice fotbalist, aş vrea să ajung la cel mai important club din ţară şi, de acolo, să fac pasul spre Spania sau Italia, campionatele în care visez de mic să evoluez. Dar, toate la vremea lor. Momentan mai am de lucrat la viteză, la forţă şi la execuţiile cu piciorul drept”, mai spune stângaciul cu dribling fin şi pase trasate cu rigla şi compasul, care speră ca, într-o zi, să-l întâlnească, în teren, pe idolul său, Leo Messi.
Visul unui adolescent de 18 ani, talentat şi serios, căruia lumea îi spune, în continuare, „Messi din Ardeal”…
 
„Îl felicit pe Moruţan. E un copil care creşte mult de la meci la meci. E bine pentru el că marchează, va avea mai multă încredere în el”
Gică Hagi 
 
„S-a vorbit mult de Olimpiu Moruţan. Important e că a crescut de la meci la meci, a început să marcheze. Şi la Botoşani, şi la echipa naţională U19. Am crezut mult în el, e diamantul de Botoşani.Nu ascund faptul că Moruţan este monitorizat. Au fost două cluburi pe care le-am avut musafiri la meciuri, la Botoşani”
Cornel Şfaiţer
 
600.000 de euro este cota lui Moruţan pe site-urile de specialitate, de 6 ori mai mult decât în urmă cu un an!
 
17 meciuri în care a marcat 2 goluri şi a dat 4 pase de gol are Moruţan în Liga 1 Betano
 
18 ani a împlinit Moruţan pe 25 aprilie