Chef Richard Abou Zaki vorbește, cu emoție, despre Andreea Ignat, câștigătoarea, de drept, a emisiunii-concurs „Chefi la cuțite”. Aflăm ce se află în top 3 preparate în restaurantul celebrului chef și cum reușește să se împartă între România și Italia.
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru FANATIK aflăm ce fel de om este, cu adevărat, Richard Abou Zaki. Cum a ajuns, de la un simplu chef, să dețină unul din cele mai apreciate restaurante din Italia. Chef Richard Abou Zaki este cel mai tânăr chef din Italia care a primit o stea Michelin și ne spune ce presupune acest lucru. Secretele din bucătăria lui vor fi dezvăluite și ele în materialul următor.
Alături de Andreea Ignat, Chef Richard Abou Zaki a câștigat sezonul 14 „Chefi la cuțite”. Are numai cuvinte de laudă la adresa concurentei lui și abia așteaptă că aceasta să vină în Italia pentru o sesiune de pregătire chiar la restaurantul celebrului chef.
„Sunt extraordinar de fericit că mi-am îmbogățit palmaresul cu trofeul sezonului 14 „Chefi la cuțite”. Trăiesc o împlinire cu totul aparte. Andreea este omul căruia eu i-am acordat încredere încă de la începutul competiției, atunci când i-am oferit cuțitul de aur. Și este o satisfacție fantastică să vezi că ai detectat acele trăsături esențiale în omul din fața ta și că el confirmă.
Întregul ei parcurs în competiție a fost încununat de acest moment. Iar finala a fost demonstrația supremă că Andreea merită să fie câștigătoarea. Mă simt mândru cu adevărat de acest rezultat după un sezon plin de emoții și tensiune. Iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât, de la acest sezon, am adăugat premiului o experiență aparte: un stagiu la Retroscena, care să extindă pregătirea și experiența Andreei”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, Chef Richard Abou Zaki.
Chiar dacă în față camerelor celebrul chef pare dur și intransigent, lucrurile, în particular, nu stau deloc așa. Singurul câștigător al unei stele Michelin dintre toți jurații, Chef Richard Abou Zaki ne povestește cum s-a întâmplat ca acest vis să devină realitate.
„Aș zice că Richard este o persoană decentă, care dă importanță fiecărui lucru pe care-l face. Știe că spiritul de sacrificiu și perseverența i-au fost de ajutor în toată cariera. Este o persoană care înțelege, ascultă și are multe idei pe care îi place să le transforme în realitate.
Steaua Michelin e foarte greu de obținut. Sunt foarte puțini deținători de stele în întreaga lume, doar 300 în Italia și sunt persoane care așteaptă și 20, 25 de an ca să ajungă la o stea Michelin. Pentru că nu e o distincție care ține de bani. Doar de calitate, de idei, de creativitatea, originalitatea din farfurie.
Pentru mine a fost un vis să obțin acest rezultat în atât de puțin timp de la inaugurare. Fiind atât de tânăr, am devenit cel mai tânăr Chef din Italia cu stea Michelin și unul dintre cei mai tineri din toată Europa. Asta m-a făcut să înțeleg că toată perseverența, tot sacrificiul din acești ani la restaurante extrem de bine cotate au fost de ajutor.
Iar acesta este lucrul cel mai important atunci când lupți pentru visul tău, să îți creezi o bază solidă. Dacă crezi în visul tău, se poate împlini. Și eu cred că sunt un exemplu”, ne spune Chef Richard Abou Zaki, în exclusivitate pentru FANATIK.
Chef Richard Abou Zaki recunoaște ca naveta Italia – România este dificil de realizat. Chiar daca a fost mereu pe drumuri nu a întârziat niciodată la filmări. Celebrul chef ne spune de ce s-a apucat de gătit la vârsta de 8 ani și cine i-a deschis apetitul pentru gastronomie.
„Poate m-a influențat Italia, unde se mănâncă foarte bine. Dar mie îmi place să cred că m-am născut cu pasiunea aceasta și aș fi știut să o dezvolt oriunde. Am început să gătesc de pe la vârsta de 8 ani, când mama, care lucra într-o fabrică în Italia, ajungea târziu acasă.
Primul lucru pe care l-am făcut cred că a fost o ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Încetul cu încetul am ajuns să gătesc tot mai diversificat, să creez combinații de gusturi și mâncăruri, transformând această pasiune în motorul vieții mele”, ne povestește, în exclusivitate pentru FANATIK, celebrul chef.
Chef Richard Abou Zaki ne prezintă top 3 preparate din restaurantul său din Italia. Recunoaște că sunt atât de bune încât cei care și le doresc sunt în stare să facă mii de kilometri numai pentru a le savura.
„La Retroscena nu se poate să nu fie Coccobello al mare, iubirea vieții mele culinare, cum i-am spus eu. Am pregătit-o și la Chefi la cuțite si este desertul meu în stridie. Un alt signature dish este cavolo cappuccio in roso. Varza preparată sous-vide și maturată apoi în suc de sfeclă roșie, combinată cu sos de anghilă afumată, care subliniază încă o dată eleganța și creativitatea de la Retroscena.
Și, ca să completez topul, al treilea dish ar fi un risotto special, cum e Riso Adriatico, cu ricciola și fenicul. Aceste specialități sunt la Retroscena și oaspeții noștri fac mii de kilometri ca să le savureze. Iar asta îți umple inima de bucurie. Te face să înțelegi că tu ai transmis acolo în farfurie o idee care ajunge la inima clienților.
E frumos să pleci cu ceva nou descoperit într-un restaurant cu stele Michelin, dar și să rămâi cu niște curiozități. E o experiență care are și o doză de mister, o doză de magie a creativității. Nu e o mâncare pe care să o mănânci în fiecare zi. O masă la un astfel de restaurant trebuie să fie o ocazie specială”, ne spune Chef Richard Abou Zaki.
Ajuns acum să conducă cinci restaurante, celebrul chef recunoaște că este foarte greu. Se bazează foarte mult pe colaboratori pentru că sunt niște oameni minunați. Aflăm lucrurile mai puțin cunoscute din viața lui Richard și aflăm ce greșeală nu ar mai repeta acum, dacă ar putea.
„Lumea nu știe despre mine, poate, că iubesc mașinile sport. Sunt pasionat de mașinile cu superviteză. Când am luat steaua Michelin mi-am făcut cadou o astfel de mașină. Dar nu-mi fac niciun cadou mare dacă nu am un rezultat important. Ăsta e unul dintre secretele mele.
Simt că am avut un parcurs organic, am început de jos și mereu am urcat. Și atunci nu cred că a fost vreo greșeală pe care nu aș repeta-o. Poate, odată, am răspuns greșit unui Chef și aș zice acum că nu i-aș mai răspunde la fel”, aflam, in exclusivitate pentru FANATIK, de la Chef Richard Abou Zaki.