Life

Secretele lui Vasile Muraru! Ce spune despre familie, teatru și actorie: ”Ești om, suferi, dar nu se vede”

Vasile Muraru este, de ani buni, unul dintre cei mai apreciați actori ai României, iar pentru FANATIK a vorbit despre ce înseamnă, pentru el, acest statut, dezvăluind secretele sale.
30.11.2021 | 14:51
Secretele lui Vasile Muraru Ce spune despre familie teatru si actorie Esti om suferi dar nu se vede
Vasile Muraru, actorul director de teatru, la discutii sincere, cu FANATIK, intre o cafea si un ceai Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o discuție relaxată, în biroul de director pe care îl are la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București, Vasile Muraru a făcut dezvăluri incredibile despre viața de actor pe care o are după mai bine de 40 de ani de carieră ”la profesioniști”.

Și, în timpul discuției, Vasile Muraru, cu zâmbetul pe buze răspundea cu aceeași lejeritate la întrebări precum semna, după ce citea, diverse acte pe care o doamnă – care face și o cafea senzațională, la ibric – i le aducea.

ADVERTISEMENT

Vasile Muraru, între actorie și condusul unui teatru

Vasile Muraru recunoaște că este ocupat până peste cap, zi de zi, încă de când pleacă de acasă. Și, adeseori, și când e acasă, nu de altceva, dar explică el, sunt nopți în care se frământă pentru ceea ce face.

”Din momentul în care am plecat de acasă, pe drum, încep să rezolv probleme. Pe telefoane, cu ce m-am frământat noaptea, cu ce probleme mai sunt. Când ajung aici, la birou, la Teatrul de Revistă, încep să chem oamenii Vorbim despre proiectele pe care le au fiecare în departamentul lor. Uneori, înainte mă mai duc pe la ateliere, mai văd și acolo care e treaba. Mă mai uit pe la repetiții, trec să văd ce se mai face, în mare…”, explică, zâmbind larg, Vasile Muraru. Între timp, semnează câteva diplome pe care le va acorda la Galele Savoy.

ADVERTISEMENT

Și, chiar dacă, în principiu, trebuie să se ocupe de managementul unui teatru care a făcut istorie în România, Vasile Muraru nu uită de repetițiile sale. Chiar dacă, uneori, e ”urmărit” de funcționarii locașului de cultură.

”Pe urmă, repetițiile mele, când termin treburile… Mai vin după mine unii, dar mă lasă să termin dacă am repetiții chiar dacă mai am de semnat acte. Dar îi văd, îi simt…”, explică Vasile Muraru. Ba chiar, spune el, repetițiile pe care le face sunt foarte importante, le compară cu antrenamentele unui fotbalist renumit. ”Nu se poate fără ele”, spune Vasile Muraru.

ADVERTISEMENT

Și, da, și acum, când urcă pe scenă are emoții. Trac, așa cum se numește, în fapt, emoția actorului. Dar o depășește imediat, pentru că repetițiile le-a făcut sârguincios. ”Am și acum emoții, după 40 de ani de carieră!”, spune râzând Vasile Muraru.

Momentele grele din viața lui Vasile Muraru

Vasile Muraru recunoaște însă că viața de actor nu este doar strălucire, zâmbete și aplauze. Chiar dacă, în fapt, astea sunt marile satisfacții din cariera unui actor. ”Marea satisfacție este atunci când vezi lumea că te așteaptă, când vezi sute de oameni care au rămas pe afară și vor să intre la spectacol. Când vezi aplauzele…”, explică el.

ADVERTISEMENT

Dar, ca de obicei, există un ”dar”. Pentru că, uneori, actorii urcă pe scenă cu sufletul sfâșiat. Chiar dacă nimeni nu vede ce e în inima lor.

”Cine știe ce e în spatele zâmbetului? Ești om, suferi, dar nu se vede. E bine să le ții în tine, nu trebuie să știe lumea ce ai tu de jelit. Trebuie să treci peste tragedie, să te implici. Este, să zicem, și un blestem al meseriei, ești nevoit, chiar dacă ai un necaz, atunci când urci pe scenă, să nu se vadă că ai problemele pe care le ai”, povestește Vasile Muraru. Și, recunoaște el, așa s-a întâmplat și în viața lui când i-au murit prieteni. Sau tatăl…

Vasile Muraru și Alexandru Arșinel. Doi directori, stiluri diferite

Vasile Muraru a ajuns director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase în momentul în care Alexandru Arșinel, cel care l-a precedat, a decis să facă un pas în spate. Și, fără ca vreo secundă să se plângă de ceva, ba chiar mulțumindu-i pentru eforturile lui Alexandru Arșinel cu care este prieten de o viață, Vasile Muraru explică că, totuși, a schimbat ”stilul” de lucru din instituție.

”Suntem oameni diferiți”, explică Vasile Muraru, zâmbind încurcat. ”Avem stiluri diferite de a conduce. Nu a fost ușor când am preluat. Dacă când mă apuc de o treabă nu am somn până nu le rezolv.

La mine e ușa deschisă, nu sunt director, sunt coleg. Nu stau în birou, mă duc prin teatru, mă duc pe la ateliere, mă duc la Grădina de Vară din Herăstrău…”, precizează Vasile Muraru, dovedind o energie de puștan, când vine vorba de munca lui.

În altă ordine de idei, ne mai explică Vasile Muraru, sunt lucruri în care nu se implică niciodată. Iar pe primul loc este scandalul. Cu atât mai mult când este între colegii săi din teatru. Nici nu vrea să audă!

”Când se ceartă actorii, constructiv, nu mă bag între ei. Pentru că actorii acum se ceartă, acum se pupă, iar tu rămâi cu ponoasele. Să își facă treaba la scenă, în rest, nu am treabă cu viața lor personală sau cu simpatiile și antipatiile lor interne”, ne-a spus, râzând, Vasile Muraru.

Regretul vieții actorului Vasile Muraru! ”Era totul aranjat”

Când vine vorba de rolurile pe care le-a jucat, Vasile Muraru este modest. ”Mi-au ieșit”, răspunde el la complimente. În schimb, nu ezită să dezvăluie că are un regret uriaș. Și nu, nu e vreun rol prin Star Wars, Stăpânul Inelelor, Avatar, James Bond sau alte block-bustere din ultimii ani. Ci un rol care poate părea simplu.

”Mi s-a propus și îmi pare rău că nu l-am făcut. Dănilă Prepeleac, Moldova Film. M-au sunat, am crezut că e o farsă prima oară. Făceam pe atunci naveta la Târgoviște. Am acceptat când mi s-a propus, stabilisem unde să filmăm, era totul aranjat.

Apoi nu au mai putut ei, era o chestiune de bani, o problemă. Stabilisem să facem o lună de filmare la noi și o săptămână, două la ei, pe urmă au zis să facem invers. S-a dus un an de zile, se stabilise un turneu și a trebuit să plec în turneu chiar când au început ei filmările. Era un  rol care îmi plăcea, personajele din Creangă îmi plac, sunt savuroase și adânci”, mai spune, zâmbind, Vasile Muraru.

În altă ordine de idei, a avut, în carieră și satisfacții uriașe. Și în teatru, și în film. Și a lucrat alături de actori pe care îi consideră ”uriași”.

”Cel mai mare actor român? Sunt mulți… Am avut șansa din 1977 să cunosc actori uriași cu care am jucat în filme și în teatru. Gheorghe Dinică, Marin Moraru, George Constantin, uriașă. Dinică, sigur că da, cel mai mare”, spune Vasile Muraru.

Culmea este însă că Vasile Muraru nu și-a îndemnat copiii să îi calce pe urme. Iar asta pentru că, spune actorul, este o meserie dificilă și el nu a dorit să îi influențeze în vreo direcție.

”Copiii aveau calități, dar nu m-am băgat. E o meserie dificilă… Nu mă bag la asta, mă solicitaseră și să mă duc și în învățământ. Dar nu pot, te joci cu sufletele oamenilor. În teatru e altceva, nu e ca într-o meserie în care faci piese sau altele!”, explică el.

Secretul lui Vasile Muraru! Ce i-a spus Valentin Uritescu despre nasul lui

La Vasile Muraru primul lucru pe care îl remarci este zâmbetul. Tot timpul e acolo, uneori hâtru, alteori ironic, alteori larg. Acolo, sub nas. Un nas care, deja, este o parte a istoriei filmului și teatrului românesc. Dar un nas pe care, cu sinceritate, spune Vasile Muraru, l-a urât pe când era tinerel.

”Când eram tânăr, mă gândeam să îl operez. Credeam că râde lumea de el și trebuie să scap de defectul ăsta. Credeam că e un defect. Eram copil.

Cu fetele, când vorbeam cu fetele, ca să nu mă vadă, puneam mâna așa (la nas, n. red.), să îl acopăr. O tâmpenie. Dar domnul Uritescu mi-a spus așa:

`Băi, Murarule, stai, măi, așa! Nasul ăsta o să îți aducă mari bucurii, o să vezi, așa că stai liniștit`”, povestește Vasile Muraru amuzându-se acum.

Vasile Muraru a devenit bunic acum două luni

Când vorbește despre discreție, Vasile Muraru chiar nu glumește. Dacă, puțin mai devreme povestise despre necazurile pe care le ascund actorii atunci când urcă pe scenă, Vasile Muraru este la fel de ”secretos” și când vine vorba despre bucurii.

Iar ca exemplu este vestea că a devenit bunicul unei fetițe. O fetiță care îl face să zâmbească ca un bunic fericit. Dar despre care poți să îi smulgi cuvintele doar cu cleștele.

”Am o nepoată. Încă e mică, nu e în țară, e în Elveția. Aștept să o văd, că abia e născută, pe 30 septembrie. Nu o să zic cum o cheamă să nu se supere fiică-mea. I-a dat un nume românesc, atât zic!”, ne-a spus, zâmbind atât de larg încât Vasile Muraru părea, din nou, la 25 de ani. E fericit, nu ascunde asta, în particular. La muncă însă, e mut ca peștele când vine vorba de bucuriile sale.

Teatrul de Revistă Constantin Tănase, moment in memoriam pentru actorii uriași care au dispărut

Pe data de 18 decembrie, Galele Savoy vor fi dedicate unor nume grele din lumea teatrului și filmului românesc care, din păcate, au dispărut.

”Aceste Gale sunt dedicate celor care au slujit Teatrul, sunt momente in memoriam. Se fac din partea membrilor familiei și niște donații”, explică Vasile Muraru. Iar cea din 18 decembrie va fi cu totul și cu totul specială.

Va fi dedicată Stelei Popescu, Cristinei Stamate și lui Nae Lăzărescu, trei actori uriași care au activat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase și au influențat fundamental actoria românească. ”Au început deja pregătirile pentru Gale, e o muncă titanică în spate”, a mai spus, în exclusivitate pentru FANATIK, Vasile Muraru.

ADVERTISEMENT