Fotbal intern

Secretul ascensiunii Armeniei! Cum au trecut adversarii României de la umilinţa cu Italia la invincibilitate în ultimele 7 meciuri

31.03.2021 | 17:36
Secretul ascensiunii Armeniei Cum au trecut adversarii Romaniei de la umilinta cu Italia la invincibilitate in ultimele 7 meciuri
ADVERTISEMENT

Armenia este surpriza Grupei J din preliminariile CM 2022. Adversara de miercuri a naţionalei României ocupă locul 2, cu 6 puncte, şi vor o nouă victorie în meciul contra tricolorilor. FANATIK a analizat selecţionata armenilor şi îţi prezintă secretul ascensiunii.

Pe 18 noiembrie 2019, naţionala Armeniei termina în genunchi preliminariile pentru EURO 2020. La Palermo, Italia o desfiinţa pe adversara României, scor 9-1, iar Abraham Khashmanian părăsea selecţionata armenilor. În locul acestuia era adus Joaquin Caparros, o lovitură de imagine care se dovedeşte, până în acest moment, un succes deplin.

ADVERTISEMENT

Joaquin Caparros, secretul ascensiunii Armeniei. I-a promovat în Divizia B din Liga Naţiunilor

Debutul lui Joaquin Caparros a fost cu stângul, 1-2 cu Macedonia de Nord în primul meci din Liga Naţiunilor. Armenii s-au pus pe treabă şi au urmat cinci meciuri fără înfrângere în Grupa 2 din Divizia C. În ultima etapă, Armenia a obţinut victoria contra macedonenilor şi a promovat în Divizia B din Liga Naţiunilor.

Performanţa, uriaşă pentru fotbalul armean, era reuşită chiar dacă Henrikh Mkhitarian ratase patru dintre cele şase meciuri din Liga Naţiunilor. Fără vedeta lui AS Roma, Joaquin Caparros s-a bazat pe unitatea grupului, mai ales într-un moment delicat.

ADVERTISEMENT

Decisivul cu Macedonia de Nord ar fi trebuit să se joace la Erevan, însă, cu o lună înaintea partidei, UEFA a anunţat că meciul se va disputa la Nicosia. Forul contiental luase această decizie în privinţa Armeniei şi Azerbaidjanului, după escaladare conflictului Nagorno-Karabakh.

“Experimentatul antrenor spaniol a văzut reizbucnirea vechiului conflict dintre Armenia şi Azerbaidjan, lucru pe l-a folosit pentru a-şi motiva jucătorii. Evoluţiile acestei naţionale sunt de neoprit” – Cadena SER.

Meciurile Armeniei cu Joaquin Caparros pe bancă

  • Macedonia de Nord – Armenia 2-1
  • Armenia – Estonia 2-0
  • Armenia – Georgia 2-2
  • Estonia – Armenia 1-1
  • Georgia – Armenia 1-2
  • Armenia – Macedonia de Nord 1-0
  • Liechtenstein – Armenia 0-1
  • Armenia – Islanda 2-0
ADVERTISEMENT

A schimbat sistemul de două ori la naţionala Armeniei

În scurtul mandat pe banca naţionalei Armeniei, Abraham Khashmanian a mers pe un sistem 5-4-1, care s-a dovedit neinspirat la umilinţa în faţa Italiei. Joaquin Caparros a revenit la 4-2-3-1, însă în ultimele patru meciuri a ales un 4-4-2, decizie câştigătoare, după ce a obţinut patru victorii consecutive.

Pe lângă sistemul de joc, Joaquin Caparros a modificat şi stilul de joc. Armenii preferă să lase posesia în favoarea adversarului şi să dea lovitura pe contraatac, unde jucătorii îşi arată viteza şi creativitatea în ofensivă. Astfel a decurs planul Armeniei în victoriile cu Macedonia de Nord şi cu Islanda.

ADVERTISEMENT

“Munca lui Caparros iese în evidenţă. Ne-am apărat foarte bine, iar antrenorul a ştiut cum să atenueze absenţa lui Mkhitarian”, spunea Levon Pachajian, fost internaţional armean, după victoria cu Islanda.

Armenia se bazează şi pe jucători naturalizaţi

În lotul pentru primele meciuri din preliminariile CM 2022, Joaquin Caparros s-a bazat pe patru fotbalişti naturalizaţi: Andre Calisir (fundaş, Apollon Smyrnis), Solomon Udo (mijlocaş, Shakhter Karagandy), Wbeimar (mijlocaş, Ararat-Armenia) şi Norberto Briasco-Balekian (atacnat, Huracan).

Joaquin Caparros a readus-o pe Sevilla în La Liga şi a promovat nume grele. A pus bazele proiectului care a adus primele trofee europene

După un mandat scurt la Villarreal, în 1999, Joaquin Caparros a ajuns la Sevilla în mai 2000. Formaţia de pe “Ramon Sanchez Pizjuan” evolua în liga a doua, însă actualul selecţioner al Armeniei a readus-o în La Liga la finalul sezonului 2000-2001.

În mandatul pe banca celor de la Sevilla, Joaquin Caparros a promovat o serie de fotbalişti tineri, precum Sergio Ramos, Carlos Marchena, Jose Antonio Reyes sau Jesuli. Mai mult decât atât, ibericul i-a transferat pe Julio Baptista, Adriano, Daniel Alves sau Renato.

Pe lângă faptul că a readus-o pe Sevilla în La Liga, Joaquin Caparros i-a dus pe andaluzi în cupele europene şi a ratat la mustaţă o calificare în grupele Ligii Campionilor pentru sezonul 2005-2006. În vara lui 2005, Joaquin Caparros a părăsit echipa, după ce refuzase prelungirea contractului, iar Juande Ramos s-a bucurat de roadele muncii selecţionerului spaniol, reuşind să câştige Cupa UEFA în sezoanele 2005-2006 şi 2006-2007.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,92 este cota pentru ”ambele marchează” la meciul Armenia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT