News

Secretul celei mai misterioase plante din lume a fost deslușit după 50 de ani de cercetări. “Nu credeam că e atât de specială”

Una dintre cele mai enigmatice plante din lume a fost cercetată amănunțit timp de cinci decenii de oamenii de știință.
09.10.2021 | 18:22
Secretul celei mai misterioase plante din lume a fost deslusit dupa 50 de ani de cercetari Nu credeam ca e atat de speciala
Cea mai misterioasă plantă din lume. Secretul acesteia, deslușit după 50 de ani de eforturi ale experților. Sursa foto: Patricia Álvarez-Loayza, Timothy Paine/Thomas et al. Taxon, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În pădurea Amazoniană, încă există o mulțime de specii necunoscute de viețuitoare.

În urmă cu câțiva ani, într-un amplu proces de cercetare, o specie nouă a fost identificată o dată la două zile.

Există însă și plante cunoscute în aparență, dar misterioase în esență. Este și cazul unei plante folosite din vremuri imemoriale de către indigenii Machiguenga, care le-a ridicat oamenilor de știință numeroase întrebări.

ADVERTISEMENT

”Nu credeam că e atât de specială, poate doar pentru că avea caracteristici ale unor plante din diverse familii”, spune Robin Foster, botanist la Smithsonian Institution, care a colectat planta pentru prima dată în 1973.

”De regulă, pot să încadrez planta într-o familie doar privind-o câteva clipe, dar n-am avut nicio șansă cu aceasta.”

ADVERTISEMENT

Această plantă enigmatică trăiește în pădurea din lunca râului Manu și înflorește atât la finalul sezonului umed, cât și la finele celui uscat, având flori masculine sau feminine.

În timpul sezoanelor uscat și umed, are fructe mici, foarte portocalii, de forma unor lampioane cu șase colțuri.

ADVERTISEMENT

Totuși, nici măcar acest fruct, cu gust cremos și dulce, nu a ajutat cercetătorii să înțeleagă din ce familie face parte această plantă.

Toți oamenii de știință cărora Foster le-a arătat mostre ale plantei au rămas fără cuvinte – niciunul nu a reușit să deslușească misterul acesteia.

ADVERTISEMENT

Misterul vechi de 50 de ani al plantei amazoniene

”Am încercat să o identific folosind diverse caracteristici tehnice fine, cum ar fi extragerea polenului și fotografierea acestuia, însă nici așa nu am avut succes”, spune Nancy Hensold, botanistă la Field Museum: ”M-a deranjat această necunoștință.”

Au existat câteva încercări de analiză a ADN-ului din specimene uscate, însă fără succes, deoarece materialul genetic era prea degradat.

Din fericire, Patricia Alvarez-Loayza, ecologist în Parcul Național Manu, a reușit să colecteze mostre noi ale plantei.

Genele obținute din nucleul plantei și din cloroplaste au indicat că aceasta face parte dintr-o familie de plante neotropicale, Picramniaceae.

”Am fost foarte contrariat inițial”, afirmă Wayt Thomas, curator la Grădina Botanică din New York, ”deoarece aceste plante nu arată similar cu celelalte din familia identificată.”

Unele dintre elementele florilor acestei plante sunt similare cu cele ale unei alte plante, Nothotalisia, care și ea face parte din familia Picramniaceae. Aceasta trăiește într-o regiune similară, dar fructele și părțile verzi sunt foarte diferite.

Aceste descoperiri, alături de specificul genetic al plantei, susțin ideea că planta face parte dintr-un gen total diferit, pe care cercetătorii l-au creat și denumit Aenigmanu, sau ”misterul din Manu.”

Thomas și colegii săi au denumit noua specie de plante alvareziae, în onoarea lui Alvarez-Loayza și progreselor pe care aceasta le-a făcut în domeniul ecologiei, al educației și al conservării.

”Acum, pentru că e este clasificată în Picramniaceae, putem studia utilizări secundare ale plantei în domeniul medicamentelor anti-cancer, ceva specific acestei familii de plante”, spune Martin Cheek, taxonomist la London’s Royal Botanic Gardens.

Planta Aenigmanu alvareziae a fost descoperită într-un habitat rar și ce dispare rapid, iar deoarece a fost colectată doar din câteva zone, cercetătorii doresc să fie clasificată ca specie pe cale de dispariție.

”Plantele sunt prea puțin studiate în general. Mai ales plantele din pădurile tropicale. Mai ales cele din Amazon și mai ales cele din zona superioară a Amazonului”, explică Foster.

”Pentru a înțelege schimbările care au loc la tropice, pentru a proteja ce mai rămâne și pentru a regenera zone distruse, plantele sunt fundația a tot ce trăiește acolo și cele mai importante de studiat”, concluzionează Robin Foster, conform sciencealert.com.

ADVERTISEMENT
Tags: