Life

Secretul dramatic din viața actriței Crina Matei: ”Traumele au fost atât de puternice încât nu se puteau povesti”

Actrița Crina Matei a dezvăluit secretul copilăriei sale, trauma cumplită prin care a trecut familia ei și despre care nu s-a vorbit cu voce tare niciodată.
07.08.2022 | 11:30
Secretul dramatic din viata actritei Crina Matei Traumele au fost atat de puternice incat nu se puteau povesti
Crina Matei a povestit despre tragedia care i-a marcat familia / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Crina Matei, una dintre cele mai frumoase actrițe ale României, ascunde, sub zâmbetul fermecător, o tragedie cumplită petrecută familiei sale. De altfel, despre traumele pe care le-au trăit, cu ani în urmă, rudele ei, artista nu a vorbit niciodată până acum.

Crina Matei, despre tragedia trăită de tatăl ei: ”Acest subiect a fost tabu”

Crina Matei a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, de tragedia prin care a trecut familia ei la începutul perioadei comuniste. De altfel, așa și explică apropierea naturală față de Casa Regală a României și de principiile acesteia.

ADVERTISEMENT

”M-a bucurat că am reușit, acum câțiva ani, să mă apropii și de Casa Regală a României. Iar asta pentru că familia tatălui meu este, cât a mai rămas din ea, una care a suferit foarte mult opresiunile comunismului. O spun, și este pentru prima dată când fac această mărturisire, familia mea a fost deportată pe timpul comunismului, timp de cinci ani, între 1950 și 1955”, ne-a dezvăluit Crina Matei.

De altfel, până să crească mai mare, deportarea familiei sale fusese subiect despre care nu se discuta niciodată de față cu ea, chiar și acasă.

ADVERTISEMENT

”Au fost deportați în Dobrogea, în comuna Cuza Vodă. Acest subiect, toată copilăria mea, a fost tabu. Nu se povesteau aceste lucruri, despre ceea ce ei au trăit, niciodată. Noi, copiii, prindeam doar discuții disparate, niște fâșii. Traumele au fost atât de puternice încât nu se puteau povesti”, a mai spus actrița de 50 de ani.

Cum a aflat Crina Matei despre drama familiei: “Ceea ce am găsit m-a îngrozit”

Nu cu mult timp în urmă, Crina Matei a început să fie din ce în ce mai curioasă despre trecutul familiei sale. Și, pentru asta, a apelat la unul dintre unchii săi, ultimul dintre cei care a supraviețuit tragediei deportării prin care au trecut rudele actriței.

ADVERTISEMENT

”Abia acum, când aproape toți s-au dus, opt frați erau, și a supraviețuit doar unul, l-am putut lua la o discuție. În memoria lor, am și început să caut documentele, iar ceea ce am găsit m-a îngrozit. Pe unchiul meu, pe care îl știu de dintotdeauna, în momentul în care a început să îmi povestească cum a fost și ce a fost, mi-am dat seama că de fapt eu nu mi-am cunoscut familia cu ceea ce a trăit ea.

Știam doar crâmpeie de care am auzit când mergeam la locul nașterii lor, undeva la 50 de kilometri de București, acolo unde a rămas doar o casă bătrânească și în  care nu a stat nimeni, după întoarcerea lor…”, povestește, pentru FANATIK, Crina Matei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, deportarea familiei a lăsat-o fără bunica paternă, femeia suferind un infarct în momentul în care i s-a ridicat interdicția de a reveni pe plaiurile natale. ”Pe bunica eu nu am cunoscut-o pentru că atunci când li s-a ridicat domiciliul forțat în 1955, pe când tatăl meu avea 12 ani, și s-au întors înapoi în Ialomița, bunica a văzut ce s-a întâmplat și a făcut infarct și a murit”, a mai mărturisit actrița.

Cum ar fi trebuit să o cheme, de fapt, pe Crina Matei

Cunoscută în toată România sub numele de Matei, Crina, artista care impresionează și cu frumusețea ei, ar fi trebuit, de fapt, să poarte cu totul și cu totul alt nume. Dar, din cauza prigoanei la care a fost supusă familia ei de către autoritățile comuniste, lucrurile s-au schimbat în jurul anilor 1950.

”În cinstea Regelui Mihai, tatăl meu se numea Mihai, chiar și semănau. Când eram mică, aveam niște monede cu chipul Regelui Mihai și mă duceam în fața blocului și le ziceam copiilor că tatăl meu e regele Mihai.

Dar pe tata, de fapt, îl chema Matei Mihai și explicam că i s-a schimbat numele. Dar știam eu ceva. Pentru că, după deportare, autoritățile i-au pus să își schimbe numele. Pe familia tatălui meu îi chema Dona. În comuna respectivă lumea îi știa de Dona.

Dar au fost obligați să își schimbe numele, să li se piardă urma. Și-au luat un nume al unor rude mai îndepărtate, Matei, ca să rămână, totuși, în familie”, a mai dezvăluit, pentru FANATIK, Crina Matei.

Crina Matei a devenit celebră ca actriță după câteva eșecuri dure

Crina Matei a povestit, în exclusivitate pentru FANATIK, eforturile pe care le-a făcut pentru a-și vedea visul cu ochii. ”Copil fiind, eu voiam să mă fac învățătoare, actriță, cântăreață și să apar la televizor”, ne spunea Crina Matei.

Doar că, până să ajungă la facultate, Crina Matei, una dintre cele mai frumoase artiste de la noi, a avut o întâlnire cu Răzvan Vasilescu, actorul care trebuia să o introducă la o profesoară care să o mediteze pentru cel de-al patrulea examen de admitere.

”M-am întâlnit cu Răzvan Vasilescu, nu mai știu cum eram îmbrăcată, probabil în ceva taior, așa, de învățătoare. Mi-a zis să îi spun o poezie. Am zis eu o poezie, iar replica lui a fost: «Să știi că nu e așa ușor. Prea frumoasă nu ești, o să ai de furcă cu alea frumoase care merg acolo». Credeam și eu că sunt măcar drăguță”, ne-a spus Crina Matei.

Actrița, care acum cântă pe litoralul românesc în fiecare seară, la un hotel de lux din Eforie Nord, a reușit, totuși, să intre și la facultate, la a patra încercare. ”Când am văzut că am intrat, nu o să uit niciodată acel sentiment… Eram în gang la ATF… și uită-te la mine, învățătoare la Școala 10, admisă cu o medie de peste 8, nu știam ce să fac, cum să mă bucur. Nu știam pe cine să anunț, pe cine să sun de la un telefon public”, mai povestea Crina Matei.

ADVERTISEMENT